Vremenske prilike u 2025-oj godini

Kod nas neki ljudi upošte neće imati roda kukuruza ove godine eto kolika je suša, najgori smo u krugu od Bajmoka do Sente a verovatno i šire samo dalje nismo išli...:(

U poredjenju sa prošle 3 godine, ova je još i dobra sa padavinama i temperaturama kakve su bile zadnje 3 bile. Da je idealno, nije, ali ne znam zašto govoriš da je "izuzetna suša" kad nije. Kukuruz je i u našem selu podbacio jer nije imao kiše u junu, soji tad očigledno nije trebalo toliko kiše, više joj treba u julu i avgustu jer tad formira maune i naliva ih, za sad se drži dobro, ima mauna i još uvek cveta, ovih 5 litara će je pogurati malo, ali treba padavina u narednih 15 dana da nalije to zrno, onda bi bilo solidnog prinosa soje. Malo je obeshrabrujuće to što je najava da nema kiše u našem kraju u skorije vreme po prognozi, ali to stanje se u jednom danu može promeniti, pa Bože moj, videćemo šta Bog da.
Malo došetajte do nas da vidite šta je suša.

Kod mene je trenutno natopljeno do maksimuma,sa uzbrdica je nanelo zemlju po putevima tako da je blatno i po njivi i po putevima,53litre sad i 7dana ranije 41litra,za maline i nevalja previše kiše odjednom već bolje više puta pomalo,tako da se nadam da ovo nije bilo i štetno.Ali opet leto je takvo da pada retko i daje vrlo šarene padavine zavisno o mikrolokaciji pa tako 10km dalje u ova dva talasa palo je nekih 25litara,kod mene u tih 8dana 94litre.

Nema sta da dosetamo, verujem ja da je susa kod vas velika, ali veruj i ti da je i ovde daleko ispod proseka.
Sreca je ove godine sto nije bilo toliko bas vrelih dana kao prosle pa ce biti koliko toliko kukuruza i soje. To ce biti skromni prinosi, al nece biti da bas nema nista, mada je soja jos upitna. Ona sad naliva maune, al pitanje je koliko ce naliti.
Retko ko da udje u kukuruze malo dublje. Svi samo gledaju ono spolja.
Raspored padavina je ocajan, a to je najveci problem. Budu neki meseci tokom jeseni, ili zime kisni kad padne i 80 l, al sta to vredi kad u junu nije pala skoro ni lita. Palo je na samom kraju juna, ali je onda vec bilo kasno za kukuruz.

Kod nas neki ljudi upošte neće imati roda kukuruza ove godine eto kolika je suša, najgori smo u krugu od Bajmoka do Sente a verovatno i šire samo dalje nismo išli...:(
Mislim da je u Ljutovu i Tavankutu jos gore. Em peskovitija zemlja, em je obislo sve sto je moglo obici. Ovo je vec cetvrta susna godina i u ovom delu Subotice nema vise smisla sejati jare kulture.

Paore stvarno si kontradiktoran. U temi kukuruz pises da kukuruzi izgledaju pristojno, a ovde kazes da je kukuruz daleko ispod proseka. Dobro ti kazu da nemas pravu sliku stanja. Ovde ljudi teraju kuter i ponistavaju ozbiljne povrsine.

Malo mi je ova mapa nerealna bar za zapad i okolinu Kraljeva. Igrom slucaja od 15 jula do 1 avgusta sam bio do Novog Sada na svadbi, do Vrnjacke Banje i manastira Zica, do Sida vozio druga da pokupi auto i do vikendice na Srebrnom jezeru.
Situacija uz autoput od mene do BGa sarena, ima oko Velike Plane i Markovca njiva koje izgledaju sasvim solidno, ostatak katastrofa. Od BG do NS retko gde sam video da je situacija dobra, mahom vrlo lose pojedini delovi katastrofa. Od BGa do Rume isto vrlo lose, od Rume do Sida situaciju skoro pa odlicna, mahom je prilicno sve zeleno. Plus mahom iz tog zapadnog dela po internetu izbacuju slike dobrih useva sto mozda ne bih poverovao da nisam isao licno u tom delu od Sremske Mitrovice do Sida i video situaciju
Od autoputa do Srebrnog jezera ima losih njiva do odlicnih u selima oko Srebrnog jezera i Velikog Gradista.
Takodje deo od mene do Cicevca katastrofa od Cicevca do Kraljeva ima vec dosta boljih useva, mada je tu mahom blizu Morava pa ima i to uticaja. Narocito je dobar deo bar pored puta od Vrnjacke banje do Kraljeva.

Mislim da je u Ljutovu i Tavankutu jos gore. Em peskovitija zemlja, em je obislo sve sto je moglo obici. Ovo je vec cetvrta susna godina i u ovom delu Subotice nema vise smisla sejati jare kulture.
Ako je tebi u Tavankutu najgore onda ne znam šta bih rekao, mi smo bili tamo pre nedelju dana i izneverovali koliko je sve zeleno od trave do kukuruza, i na svakom ima lepi klip, već smo se dogovorili sa rodbinom da ćemo uzeti od njih kukuruza pošto mi skoro pa ništa nećemo imati.

Ako je tebi u Tavankutu najgore onda ne znam šta bih rekao, mi smo bili tamo pre nedelju dana i izneverovali koliko je sve zeleno od trave do kukuruza, i na svakom ima lepi klip, već smo se dogovorili sa rodbinom da ćemo uzeti od njih kukuruza pošto mi skoro pa ništa nećemo imati.
Mozda je Tavankut malo siri pojam, ali Ljutovo konktetno mislim da ce tarup raditi na 90% parcela. Svaka kisa je omasila. A u kom delu Tavankuta su takve parcele?

Mozda je Tavankut malo siri pojam, ali Ljutovo konktetno mislim da ce tarup raditi na 90% parcela. Svaka kisa je omasila. A u kom delu Tavankuta su takve parcele?
U Gornjem je ekstra stanje barem naspram naših "jakih" standrada i Donjem su baš lepo izgledali u prolazu, ako ne veruješ dođi i uveri se ali je do sada svako ko je bio kod nas rekao da je tu najgore.

U Gornjem je ekstra stanje barem naspram naših "jakih" standrada i Donjem su baš lepo izgledali u prolazu, ako ne veruješ dođi i uveri se ali je do sada svako ko je bio kod nas rekao da je tu najgore.
Dolazim, ali posle 15. Avgusta, pa cu da se uverim. A za Ljutovo nema sta ko da me uverava kad mi je sva zemlja pod kucom. I u Tavankutu i u Ljutovu isto nije bilo kise, tako da ne znam od cega kukuruzi mogu biti dobri. Evo prekjuce kada je u dosta delova kisa presla 10 l u Ljutovu je palo 3 l. 10 l i vise u cugu smo imali poslednji put u Maju.

Kod nas Maj 20mm,jun 0mm,Jul 25 i pre dva dana slučajnih 9mm.to je ujedno i kraj za useve jer kiše nema ni u najavi u sledećih 10-15 dana a do tada će sve biti blizu zrenja.

Dolazim, ali posle 15. Avgusta, pa cu da se uverim. A za Ljutovo nema sta ko da me uverava kad mi je sva zemlja pod kucom. I u Tavankutu i u Ljutovu isto nije bilo kise, tako da ne znam od cega kukuruzi mogu biti dobri. Evo prekjuce kada je u dosta delova kisa presla 10 l u Ljutovu je palo 3 l. 10 l i vise u cugu smo imali poslednji put u Maju.
Onda je u Ljutovu isto kao kod nas i mi smo poslednji put imali vše od 10l u maju, evo sad pre neki dan je konačno "redovno" palo ali na žalost prekasno.

Paore stvarno si kontradiktoran. U temi kukuruz pises da kukuruzi izgledaju pristojno, a ovde kazes da je kukuruz daleko ispod proseka. Dobro ti kazu da nemas pravu sliku stanja. Ovde ljudi teraju kuter i ponistavaju ozbiljne povrsine.
Pristojno spram tih od kojih nema nista, a ne pristojno da ce biti 6 t/kj. Bice parcela sa 2 t, abice i sa 4 t. To je pristojno spram nista. Nikad nisam ni rekao da nece biti bas nista. Samo je 2012. bilo parcela gde nije bilo nista. Ove godine nece biti tako, a da je susa susa je.

@paorpaor Suša jeste kada objektivno gledamo godinu svima pa čak i nama, ali da budemo realni naš kraj je malo bolje prošao ove godine u odnosu na većinu Srbije, za normalne standardne i kod nas je suša, ali nismo kritični kao što je kod većine. Što se tiče moje soje, drži se stvarno dobro, nije podgorela, tek po koji žuti list otpao ali ništa kako je bilo ranijih godina znaš i sam, ima solidno mauna i još uvek cveta, sad bi je u narednih 15 dana dobra kiša baš dobro nalila i prinos bi bio dosta solidan, ovako koliko će uspeti da nalije te maune kojih kažem stvarno ima, to niko ne zna. Sve u svemu, neće biti propast kao prošle 3 godine.

ja idem redovno s kolegom svake godine već od 2010 (osim 2020, i mislim 2021 nisam išao) preko Srbije koji ide u Mađarsku po dijelove. Ruta je većinom B.Palanka-Bač-Odžaci pa Sombor pa Baja (Mađarska) ili Palanka-Silbaš-B.Topola-Szeged pa Oroshaza..Većinom sredinom 5mj a nekad i između žetve, krajem srpnja. Ove godine smo išli 01.08. za Baju i uvijek mi je fascinantno, posebno zadnjih 10godina a možda i 15 kako u području Bač-Silbaš 95% je kukuruz i soja.Skoro pa ne možeš pronaći strnjak tj ozime usjeve, i pokoji suncokret. U neke sam i ušao jer kolega ima zdravstvenih problema pa ne može dugo sjedit u kamionu, nekad moram stati i svakih 15min da može prošetati i po meni tamo stanje je sasvim zadovoljavajuće, soje obećavaju dosta. Čak 2-3x više nego recimo kod nas u ataru, jer evo proklestvo perioda s jako malo ili ništa kiše između 15.07-01.09 se vjerojatno kod nas nastavlja i ove godine. Jedino što sam primjetio, dosta korova i dosta bolesti u kukuruzu (plamenac) i u soji grinje i pauci i to dosta i tu će se izgubit značajan potencijal prinosa. Al nikakvo čudo kad koliko vidim tamo dosta polja s monokulturom i uskim plodoredom. Kod nas je tako prije bilo sa sojom do 2015, u sezoni minimalno 2x3 prskanja uvratina insekticidom a pola njiva vecinom i čitave njive u dijelu atara gdje je bilo više soje, al otkako je soja počela izumirati kod nas, od 2018 sije se 10% koliko se nekad sijalo (i to zato samo što se mora sijati), ja od 2015 nisam više nijednom koristio insekticid u soji

P.s Ako želite vidjeti šta je ekstremna suša provozajte se od Oroshaze do Baje u Mađarskoj, ono što je netko ovdje postavio kako valjaju kukuruz, taj izgleda ekstra naspram tih u Mađarskoj...U tom dijelu su nekad skidali redovno kukuruza po 15 t/ha a npr tamo sjeverno od Budimpešte imam dobrog kolegu koji kukuruza ispod 18 t/ha nije imao već godinama, većinom od 18-20 t/ha skida..
Isto tako negdje na pola puta od Oroshaze do Baje, konstantno samo kukuruzi 70% zadnjih godina i zadnjih 4g tamo je debeli pušing.

Nazad
Vrh