Ja ću samo reći da smo mi kao narod nekako isuviše skloni tim teorijama zavera, samo ne znam zašto. Trebalo bi da nam je pismenost na nivou razvijenih zemalja, a stiče se utisak da se sa svime i svačime nagađa i u isto veruje kao da je srednji vek.
Moj reper su isključivo potvrđene naučne činjenice, ništa drugo. Sve je javno, sve dostupno.
Da li postoji štetni efekt za atmosferu tolikih aviona? Pa naravno, kao što postoji i od silnih automobila. Koliko goriva treba jednom avionu, jel se zapitate? Mnogo, a ih ima u avio saobraćaju čini mi se da je bio članak trenutno najviše u istoriji. To mora da se gleda i posmatra kao komfor savremenog čoveka, kao što svako od nas obično na posao ide svojim kolima a ne deli prevoz. Da li to ima cenu na račun gasova, pa logično, jok nema.
Sama ta teorija o prskanju nas nečim pomoću tih aviona mi je toliko smešna da nikad nisam ulazio u te gluposti. Prvo i prvo, većina ljudi koja govori o tome pojma nema da avioni lete u zonama mlazne struje (vrlo jakih vetrova) pa i sve to što bi se "isprskalo" iznad nas odleti u mačku piterinu odavde.
Kada imamo advekciju obično saharskog peska, ili u atmosferi (kao prošlog meseca) budu prisutne čestice šumskih požara (veliki požari u Kanadi koje su zapadni vetrovi progurali do ovde) ili od erupcije Etne, normalno da će kondenzacijom ujutru (rosa) ili padavinama deo toga završiti na tlu. Ali nikad niko nikada nije našao išta posebno za životnu sredinu da bi to trebalo da nas brine toliko, niti mi imamo sredstva i način da to sprečimo.
Ja se sećam prošle godine vuxsd, desilo se eto igrom slučaja sinoptike da poremećaj završi u Persijskom zalivu (retko, ali ne neviđeno) i odmah su puna usta bila svima kada je bilo poplava u Dubaiju kako je to rezultat zasejavanja oblaka, da će sad Dubai da dobija velike padavine stalno itd... što su naravno budalaštine. Umesto toga, delovi Emirata ruše temperaturne rekorde a oblaka nema ni na mapi.
Hoću da kažem, to je sve u teoriji, imaju para pa ih ništa ne košta da probaju na takvom (pustinjskom) terenu da izmuzu atmosferu za neki mm više godišnje, ali efekat je isti kao npr. za naše protivgradne rakete- vrlo upitan, jer je to vrlo kompleksan proces da bi to zasejavanje samo po sebi rešilo sve. I to pričamo o lokalnom pokušaju, a gde je globalna klima. Prosto ne vredi trošiti pare i vreme kad je nemoguće.