Vremenske prilike u 2025-oj godini

Covek pise ono sto modeli prikazuju u vezi kise i svega toga

I sad ova neki dan nazovi kisa bila najavljena 3 dana unapred i svi znali da ce pasti-jedino je bilo caka gde ce to biti i ko ce imati srece

Naprimer kod mene 1l,selo cantavir palo 10l u jednom delu,drugom delu 5l,novi zednik takodje 10l drugi deo zednika jedva 3 litre itd itd

Odakle sad odjednom svake godine da mora doci neka oluja da prodje od italije,preko hvatske sve do nas(uglavnom preko Backe palanke,taj deo)

Videcemo da li ce i ove...u Julu smo

Kimi, koliko utice prevelika proizvodnja struje u djerdapu, i izvoz iste. Koliko utice taj preveliki otok vode iz dunava na zivi svet u zemlji i rekama Srbije?

I onda kad ja kažem da je zemlja ravna ploča, ljudi mi ne veruju...
Није равна плоча.... Ту код тебе и у околини или је нека грба или нека увала кад вас мразеви заобилазе...

Овде имамо две ствари... Кими је прогнозер и погађач, тумач временске прогнозе и ту је стручан јер је завршио школу и има искуства.

Оно у чему нема искуства јесте управљање климом... А нико овде и нема искуства... И ту мислим да ми само можемо да нагађамо и тумачимо... Чињеница јесте да се време мења увек на уштрб сиротиње јер богати и могу да промене и место и државу... И увек у корист богатијих...
Оно што смо видели на блиском истоку где су се појављивале приче о засејавању облака и разноразни филмићи о поплавама у пустињама дају нам за право да не верујемо никоме...
Све теорије завере су се на крају обистиниле па паметан човек не може никоме веровати не само на реч него ни у шта, до у Господа Бога.
Чак се ни својим очима више не може веровати јер све што се види не значи да је истина.

Зато Паоре, увек размишљај својом главом и не веруј никоме....

Kimi, koliko utice prevelika proizvodnja struje u djerdapu, i izvoz iste. Koliko utice taj preveliki otok vode iz dunava na zivi svet u zemlji i rekama Srbije?
Писао сам и било је на доброј земљи где је један објашњавао да кад је Дунав висок и подземне воде у Банату су високе па соја боље роди.

Само на том малом примеру се види да има утицаја.
А и она прича да је земља мало променила осу јер су Кинези направили ону огромну брану и направили огромно акумулационо језеро... колико је то тачно?

Koga briga kakva je . Da li ce to ili mnoge druge stvari ista promeniti u nasim malim zivotima ? Zamlacuju nas sa svim i svacim samo da mozak ne razmislja o cemu trebu . Neka svako razmislja kako hoce i svi imamo prava na to . Evo ja mislim da smo mi kao narod Zemlje neki obicni paraziti koji zivimo na nekom stvorenju . To stvorenje dugo nije pralo ovaj deo gde smo mi sada i imamo susu 🙄
Jutro za svaku pohvalu a sada krecemo u dinstanje .

Миланковић је нешто писао о циклусима од 14 000 година ако сам добро запамтио.... нисам читао па нагађам...

Али теорије завере кажу да амери и руси могу да утичу на временске прилике на одређеној територији...

Немам појма како то раде... Али за време параде на Црвеном тргу је увек је лепо време...

''99. је изнад Србије било лепо време кад су нас амери *узили... осим два пута кад су ме бомбардовали код железаре Смедерево када је после удара ракета почела да пада киша....

Ja ću samo reći da smo mi kao narod nekako isuviše skloni tim teorijama zavera, samo ne znam zašto. Trebalo bi da nam je pismenost na nivou razvijenih zemalja, a stiče se utisak da se sa svime i svačime nagađa i u isto veruje kao da je srednji vek.

Moj reper su isključivo potvrđene naučne činjenice, ništa drugo. Sve je javno, sve dostupno.

Da li postoji štetni efekt za atmosferu tolikih aviona? Pa naravno, kao što postoji i od silnih automobila. Koliko goriva treba jednom avionu, jel se zapitate? Mnogo, a ih ima u avio saobraćaju čini mi se da je bio članak trenutno najviše u istoriji. To mora da se gleda i posmatra kao komfor savremenog čoveka, kao što svako od nas obično na posao ide svojim kolima a ne deli prevoz. Da li to ima cenu na račun gasova, pa logično, jok nema.
Sama ta teorija o prskanju nas nečim pomoću tih aviona mi je toliko smešna da nikad nisam ulazio u te gluposti. Prvo i prvo, većina ljudi koja govori o tome pojma nema da avioni lete u zonama mlazne struje (vrlo jakih vetrova) pa i sve to što bi se "isprskalo" iznad nas odleti u mačku piterinu odavde.
Kada imamo advekciju obično saharskog peska, ili u atmosferi (kao prošlog meseca) budu prisutne čestice šumskih požara (veliki požari u Kanadi koje su zapadni vetrovi progurali do ovde) ili od erupcije Etne, normalno da će kondenzacijom ujutru (rosa) ili padavinama deo toga završiti na tlu. Ali nikad niko nikada nije našao išta posebno za životnu sredinu da bi to trebalo da nas brine toliko, niti mi imamo sredstva i način da to sprečimo.

Ja se sećam prošle godine vuxsd, desilo se eto igrom slučaja sinoptike da poremećaj završi u Persijskom zalivu (retko, ali ne neviđeno) i odmah su puna usta bila svima kada je bilo poplava u Dubaiju kako je to rezultat zasejavanja oblaka, da će sad Dubai da dobija velike padavine stalno itd... što su naravno budalaštine. Umesto toga, delovi Emirata ruše temperaturne rekorde a oblaka nema ni na mapi.
Hoću da kažem, to je sve u teoriji, imaju para pa ih ništa ne košta da probaju na takvom (pustinjskom) terenu da izmuzu atmosferu za neki mm više godišnje, ali efekat je isti kao npr. za naše protivgradne rakete- vrlo upitan, jer je to vrlo kompleksan proces da bi to zasejavanje samo po sebi rešilo sve. I to pričamo o lokalnom pokušaju, a gde je globalna klima. Prosto ne vredi trošiti pare i vreme kad je nemoguće.

Kada kažem ploča - mislim ploča. Nije lopta, to što kažu, to nije istina
emoji1745.png
Nije lopta, elipsoidnog oblika je. Geoid se zove.

@Kimi - provlacis pricu o naucnim cinjenicama sto je ok i tako treba . Ali dok vi prvi u nauci ( obrazovani ) ne krenete da sumljate u neke stvari nauka i civilizacija ce tapkati u mestu . Siguran sam da si voljan da nauka napreduje ali kako ce da napreduje ako se ne krene u sumlju ? Danas nauka prica kao da je sve istrazila i zna odgovore na sva pitanja . Pa pre 100 godina medicinari su lobanju otvarali lopatom ( karikiram ) i to pricali da to tako treba . Gde bi danas bili da nije bilo ljudi koji su to opovrgavali i protivili se tome ?
Treba se ostaviti slobodnog uma a siguran sam da ti prvi uvidjas neke stvari koje bas i ne mozes da objasnis ali ti je glupo da to pricas na sav glas jer ce ti se nauka smejati .

Nazad
Vrh