Vremenske prilike u 2024-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Daleko je još to sve.Tek dan pre može nešto da bude sigurno.

Vidi ga moj dragi Paor što se raspisao. :D

To si u pravu, nema bolje putanje za sever nego kad se poremećaj izmesti sa Jadrana centrom tu na Panoniju ili zapadni deo Karpata i onda se cirkulacija uspori i isti ostane tu da se vrti danima.
Što se oluja tiče, donekle si isto u pravu- ali ne zaboravi da je za jačinu oluja mnogo važnija vlaga iliti vodena para i ostali dinamički parametri, temperatura je samo inicijalni (početni) okidač u smislu gradijenta i kretanja vazduha neometano uvis.

Što se tiče prodora, tu je on, ima fluktuacija ali se svakako ustalio. Zbog dominatnog centra iznad Jadrana dobra kiša od jugozapada do istoka je već maltene sigurica, mada je EC itekako raspoložen i za dobar deo Vojvodine. Da sačekamo još malo.

cac0619163b53e34c6ee7ba962db4246.jpg

To kod nas radi odavno u ataru,prvo su psenicu navodnjavali,sad navodnjavaju i posejane kukuruze da niknu jednako.

Za nekoliko dana po prognozi dolazi anticiklona , temperatura jako pada , nocu 3-4 stepena , ako bude mraza trebace kukuruzu i antifriz.

Temperatura pada al padavine se isto smanjuju. Mislio sam da sejem od sutra al ako ostanu pri ovim temperaturama neka semena u dzakovima.

Ciklon, ciklon :D

Još uvek nema potpune složnosti oko rasporeda i količine padavina. Jedino je sigurno da bi jedno 80% teritorije moglo dobiti bar 20-ak litara, naravno lokalno i dosta više. Oblasti koje bi mogle imati manje od toga a koje određeni modeli iscrtavaju su- krajnji istok što je najverovatnije (Negotin, Kladovo), delovi KiM i krajnji severoistok Banata (nisu skroz suvi ali daju tek 7-10mm). Brdsko-planinski predeli bar iznad 700m će zabeleti.

Jedino je sigurno da bi jedno 80% teritorije moglo dobiti bar 20-ak litara, naravno lokalno i dosta više. Oblasti koje bi mogle imati manje od toga a koje određeni modeli iscrtavaju su- krajnji istok što je najverovatnije (Negotin, Kladovo), delovi KiM i krajnji severoistok Banata (nisu skroz suvi ali daju tek 7-10mm).
Ово ми изгледа превише оптимистично, али само нек падне нешто

Moj deda dok je bio živ uvek je govorio da lepa detelina i dobar kukuruz ne idu zajedno. ili-ili....
A moja lepa detelina je danas složena u šupu.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ciklon, ciklon :D

Još uvek nema potpune složnosti oko rasporeda i količine padavina. Jedino je sigurno da bi jedno 80% teritorije moglo dobiti bar 20-ak litara, naravno lokalno i dosta više. Oblasti koje bi mogle imati manje od toga a koje određeni modeli iscrtavaju su- krajnji istok što je najverovatnije (Negotin, Kladovo), delovi KiM i krajnji severoistok Banata (nisu skroz suvi ali daju tek 7-10mm). Brdsko-planinski predeli bar iznad 700m će zabeleti.
Pozdrav Kimi!
Kako ti se cini danasnja situacija po pitanju padavina za Juzni Banat?
Nesto accuWeather se kalkulise pa su smanjili padavine za Sredu na skoro samo 1.7 l

Dragi Peet a i ostali, evo sad samo na brzinu karte padavina modela ECMWF, mislim da su i ostali tu plus minus 4-5mm. Da napomenem, ovo je taj prvi talas utorak na sredu i kroz sredu, gotovo sigurno će ih biti još dva ili tri u nastavku (izvesnijem) meseca:

de-model-de-320-1-modez-2024041400-120-960-157.png
Kimi,hoce li biti opasnosti za izmrzavanje voca ,Čačak 300 mnv?

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Kimi ,hvala ti. Fino si stavio rupu kod mene.
Salu na stranu ,ovo je prevrsilo svaku mjeru. Danas 32 kod mene ! Vjerovatno je rekord ikad za ovo doba.Sta se to desava?

Најгоре је код мене, ујутру близу нуле од 1--4степени, преко дана близу 30. Земља се претвара у прашину.

Послато са RMX3624 помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh