Vremenske prilike u 2024-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Padavine 2 Avgusta kukuruzu skoro da vise nista ne znace. Ako do tada se nije formirao i nije nakupio dovoljno vlage za dobar rod, ni te kise mu vise ne znace, pogotovo sto Coci kaze ako je ranije fao grupe!
Soja posejana pocetkom Maja i nesto kasnija place i vapi za kisom u Avgustu i bez tih kisa nece nikako dostici odlican rod!
Da ne mislite možda da je bitna i setva-datumi.Sejali smo FAO-500 i da je pala kiša bilo bi bar,najmanje 2t po jutru a i do 3 a ne 500kg ili ništa.

Nije rec o strucnosti nego o ravnomernim padavinama a to kakva ce godina biti niko unapred nece znati!
To sto si ti batalio setvu soje ne znaci apsolutno nikakvu pozitivu jer neces znati koja ce kultura u toj godini biti profitabilnija!
A i dalje nisi svestan koliko znaci soji neka kolicina padavina pocetkom Avgusta.
Samo sam se na tvoju tvrdnju nadovezao da ukoliko bi imao iste padavine u Julu bio bi na konju sa prinosima soje!
E tu gresis! Ali, “no”
Ma pusti želje, kake bre ravnomerne padavine, kad je to bilo, nikad i nikad neće ni biti, nemogu bre ljudi sa zalivnim sistemima da ostvare dobit (prevelike vrućine), ja sam batalio soju zato što nevidim više perspektivu u njoj bar ovde kod nas a to je sve zbog manjka padavina i vrelih leta što njoj ne prija, mnogi je i dalje seju zbog manjeg uloga, jednostavnosti obrade i kao plodoreda mada to kod mene ne prolazi, ima i drugih kultura koje nisu tako zavisne i osetljive, bilo nam je lepo i sad šic, nemogu ja sad da izigravam dodolu i naručujem kišu kad gospođi odgovara.Vi imate malo te ritove i kiše Karpatuše (mada i vas u zadnje vreme obilaze) pa se možete nečemu nadati kod nas to nema, setva kod nas u maju je rizik veliki zato što kišu u avgustu možemo samo na televiziji da gledamo i rado se sećamo, to što možda upali u 10g dve godine je kerov ku.ac, i ove godine ko je sejao kasno bolje da je sedeo pred vratima, ne samo soju već i ostalo, da smo imali tih 80lit u julu soje bi bilo bar 400-500kg pokj više a kukuruza i 1000-1500kg po kj a da je pala ta količina u avgustu ništa mi nebi značila ako nema u julu.Naša zemlja i usevi jako dobro trpe sušne periode i visoke temperature ali kad ima vlage u zemlji (zimske rezerve, što ja kažem "kad su noge u lavoru nema bojs") ali zadnjih 10 više godina nema nikakvih rezervi, 2012g sam imao prosek 1450kg soje po kj i 4000kg (domaći hibridi 600 gripa) kukuruza po kj sa 384lit tokom godine ali je bila odlična rezerva zimske vlage a 2017 soje 680kg po kj a kukuruz oko 3000kg(isto domaći 600grupa uglavnom) po kj sa 395lit po kj ali rezerve vlage ništa a toplote u obe godine sačuvaj bože.Nije isto kad sam zalivaš i kad gospod Bog zalije, nije isti tip zemlje (nanosi po dubini), obradivost iste, agrotehnika, predusev, izbor semena, hibrida, đubriva, količina primene, vreme primene, zaštita useva, položaj parcele.....Ti mi pričaš o avgustovskim padavinama i njihovoj važnosti a šta ćemo za maj,jun,jul, džaba ti avgust ako nema u ova tri meseca, kad maj i jun dobiju po 100lit po m2 (bude malo i rezerve) onda se lakše diše, biljke mogu da se razvijaju pravilno i da odrade sve fenofaze na miru a ne u trku pa ostanu male i zakržljale i kakav plod mogu takve biljke doneti i ako tokom jula bude redovno kiše i avgusta, jeste soja može da retrovegetira pa bude đubre ko 2022, te godine je u maj, jun,jul, bilo 60lit a avgust 109lit septembar 97lit i prinos 600-700kg po kj a kasna setva sve đubre bilo zbog retrovegetacije i prorastanja korova.Nije tu samo problem sa nedostatkom padavina već i sa letnjim temperaturama tojest toplotnim talasima koji dugo traju, pri tim temperaturama nema više ni jutarnje rose koja je jako bitna i sveže noći kad se usev hladi i osvežava.Soja je u tim uslovima najnestabilnija i nevidim više u njoj profitabilnost i zato je izbačena iz plodoreda a uveden suncokret (koga nevolim ali no) i uljana repica i povećanje strnina (pšenica) a kukuruz standardno, prilagođavanje datim uslovima (vremensim prilikama i neprilikama) a o avgustovskim kišama i željama više ne razmišljam i šta bi bilo kad bi bilo.Biljke sve brže kupe sumu temperatura za razvoj zahvaljujući klimackim promenama tako da avgust mesec sve manje ima ulogu u formiranju konačnog prinosa ponaročito gde su padavine sve manje, sa avgustom možemo samo da se dodatno kockamo (kasnija setva, postrna) ko ima zalivni sistem i gde je mikroklimat drugačiji (brda, predeli pored reka, uglavnom južno od Dunava) a mi to nemamo.

Poslednja izmena:
Што би рекли да се више не понови оваква година. Сад већ прошла која је задњих дана била баш магловита. Сретан јој пут, а сад у новој само кише, кише и ништа више што нас може усрећити. 🥂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh