Vremenske prilike u 2024-oj godini

Boga mi 16 je bilo u toku noci. Izuzetno toplo i neprijatno vreme. Tacno sunce nekako neprijatno sija. Barem je to moj licni utisak.

Lepo i prijatno vreme u ovo doba (oko ili iza Miholjdana) se dešavalo od vajkada. To nije ni nikakva novost. Uostalom koliko prošli oktobar je bio još lepši i topliji.

Ono što zabrinjava je da anticiklon steže zube iznad čitavog kontinenta, pa ni oni bliže okeanu neće videti kiše, sem tamo oko Španije i Portugala. Od vikenda reklo bi se hladnije uz jutarnje mrazeve i niže temperature.

Овде ујутро буде јака роса и врло брзо нестане. Вируси раде као никад, био данас код лекара први пут после 3 године.

Kako je krenulo i kako pokazuju modeli za narednih 15 dana, pitanje je da li ce pasti nesto uopste pasti do kraja novembra. Mada mi prija ovakvo vreme, temperature su malo nize i prijatnije u odnosu na proslogodisnji oktobar, ali treba kise da se pooru neka teza zemljista koja nisu dovoljno popustila a i za psenice i jecmove koji su nikli ili tek treba da niknu

Ja čekao i čekao kišu, pa ne dočekah, te rešim danas, posejao tritikale, u prašinu, povaljao valjkom, pa valjda će dočekati " neke padavine"...😂

Jos dve nedelje nema kise kako kazu .

Pazite sada ovu informaciju :
U Valensiji za 4 sata palo 350 l a za 8 palo 500 litara .
Kada to bude palo kod nas plivacemo i mi u ravnici ali bar necemo imati bujice .

Pao sneg krajem decembra ,brzo se otopio,i to je bila prva vlaga za nicanje psenica,nicala u januaru,nzm jel bese ponovo pao sneg pa je nicala i pod snegom ...Posle,bar kod nas,bilo i susno prolece,nikad gori prinosi psenica tada.

Šta to u prevudu znači za nas obicne ljude koji ne znaju da tumače karte i kretanje tih ciklona i anticiklona,sto čuda...

Nazad
Vrh