Vremenske prilike u 2023-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa da,znaci ostaje veci deo Vojvodine i pogotovo Banat,suv do daljneg.Sad kad treba psenici najvise vode zbog nalivanja ,nje nema, skoro svake jeb.. .godine ista prica.

Kimi ko je spominjao potop 🙄
20ak litara je daleko od potopa. Vidis i sam da kisa nece pa nece onda kad treba.

Ne znam,cini mi se da je prvo bilo najava potopa od 1 do 5 maja,neki su komentari sali da nece skoro u setvu, kada je dosao 1 maj tako nestalo ista od kise, ne moze se reci da se nije pricao, evo i sad je tako, vetar je stao sinoc, al dzaba jer kisa ne pada, kakve su rupcage u ataru, pogotovo u Titelskom ritu to je strasno

Ma sve je to u redu, nije to za džabe samo prognoza, ali nema je smisla non stop blatiti i buniti se kad za to nema razloga, već je to plod lične frustracije.

To je tačno Obradmiki, modeli su u dalekim satima zaista videli ozbiljnu ciklonsku aktivnost u okolini, ali se u tako dalekim satima oni ne bakću i ne mogu uhvatiti te detalje hoće li košava biti samo prateća stvar ili će duvati olujni vetar ,a to nimalo nije isto. Zato je i sedište potopa, kako se termin približio i sve bolje uhvatilo pomerio na zapad dok se padavine za nas smanuju što je logično. Zato je i rečeno da će značajnije padavine sačekati prestanak izražene košavske struje u široj oblasti.
Da padavina nema nigde, nije tačno, u okolini Kraljeva, Loznice, Kolubare u prethodna 3 dana je palo oko 40mm. Naravno da će najsvulja oblast biti srce košavskog područja, dakle Banat, Stig, Braničevo, Podunavlje itd..

Pasce negde sigurno, al ne tamo gde treba u vecem delu Vojvodine. To sto pada po planinama Srbije to ovde veliku vecinu uopste ne tangira.
Sad je period kad kisa moze pasti, ozbiljna kisa, samo ako ima energija. Energije nema, sunce jedva, sve kilavo. Nema odakle i tu ne treba nikakva prognoza. Dovoljno smo naucili prateci godinama vreme zbog poljoprivrede.

Kimi, kada staje kosava? Po nekim modelima tek posle srede slabljenje vetra.

Послато са M2006C3LG помоћу Тапатока
Čim je kod nas prestala kosava mi smo dobili kisu, po meni najveci problem za kisu kod nas je kosava, prosto gura kisu od Srbije.Dođe kisa tu do Zagreba, Slav. broda a ovamo dalje nista.

de-model-de-320-1-modswissmrf-2023051006-66-960-157.png
Moje mesto stoji u plavoj boji po kojoj je palo 3-5 lit a u stvarnosti nije palo nista.

To stoji Cici, u pravu si, ali poenta je bila da nikakva ozbiljna količina i nije bila u najavi. To sam hteo da kažem. Ta greška da umesto 2,3,4,5 mm ne pade skoro ništa i nije tako strašna, pogotovo kad ionako duva jak vetar koji sve isuši za čas, to su ionako zanemarljive padavine.

iIh sad, poređenje Loznice i Šapca, ili planinskih krajeva i delova Vojvodine je "neumesno".

A moj dragi Paor vam je ona druga krajnost, samo udri po kiše nikad više a kad konačno padne, žvizd žvizd. Gle čuda, pala kiša. ;) Zapad Srema, zapad i sever Bačke i krajnji sever Banata dobijaju itekako dvocifrene padavine u narednih 72h tako da si i ti tu Paore.

Rašo da, košava na cik cak- sutra olujna, u ponedeljak slabija, u utorak ponovo jača pa od srede slabljenje.

U Banji umerena krupna kiša, padavina ovde ne manjka gram.

To stoji Cici, u pravu si, ali poenta je bila da nikakva ozbiljna količina i nije bila u najavi. To sam hteo da kažem. Ta greška da umesto 2,3,4,5 mm ne pade skoro ništa i nije tako strašna, pogotovo kad ionako duva jak vetar koji sve isuši za čas, to su ionako zanemarljive padavine.

iIh sad, poređenje Loznice i Šapca, ili planinskih krajeva i delova Vojvodine je "neumesno".

A moj dragi Paor vam je ona druga krajnost, samo udri po kiše nikad više a kad konačno padne, žvizd žvizd. Gle čuda, pala kiša. ;) Zapad Srema, zapad i sever Bačke i krajnji sever Banata dobijaju itekako dvocifrene padavine u narednih 72h tako da si i ti tu Paore.

Rašo da, košava na cik cak- sutra olujna, u ponedeljak slabija, u utorak ponovo jača pa od srede slabljenje.
I hoce li biti nesto bitno za banat u narednim danima? Nesto 10+mm da se noze smatrati kisom....

Ko je najavio potop dok košava duva, ko? Samo mi recite ko. Ne lupajte i ne ponašajte se kao žuta štampa.

Momo, sledi još dobrih padavina za taj kraj i čitavu tu oblast zapadnog Balkana. Što se nepogoda tiče, začudo da ih je uopšte i bilo s obzirom na hladni april i do sada maj. Što se toga tiče, ništa se konkretno ne može reći.

Padavine 10-13.5.

Svaku lošu prognozu treba uvek kritikovati, ali sada stvarno nema smisla. Kako je sve duže i sve jače istrajao vetar u prognozi, naravno da su količine krenule na dole kada su to karte lepo uhvatile.

de-model-de-320-1-modswissmrf-2023051006-66-960-157.png
A kad onda možemo da očekujemo neku ozbiljnije padavine?

Preključe 2l, juče 1l, jutros 2l. Ili je sinoć bilo više a jutros manje (ne znam tačno, nisam sinoć gledao kišomer). U glavnom 5l u kišomeru za tri dana.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh