Peet
Član
Posle komasacije krajem ‘70 tih je napravljeno toliko kanala da skoro ni jedne parcele nema da bar najednom kraju nema kanal.A sta je konkretno problem?
Evo ja Cu da ti pomognem samo ako ikad volje
Od tih vecih kanala jedno vreme nisu se ocistili nikada do pre par godina. U zadnjim godinama ciste. Ovi drugi manji su suvi oduvek iako su vezani sa onim vecim.
Ne samo da su suvi, vec i preorani i zatrpani od strane nekih nezasitih ratara. U ostalim je prerastao korov i s vremena na vreme kad nailazi neka vatra ih ocisti.
Pocetkom ‘80 tih kad je bilo mnogo vise kisa podigli su branu na DTD i napunili kanale kako ne bi doslo do poplava odnosno kako ne bi DTD poplavio svu okolinu, iako u par navrata u tim godinama je bilo gusto! Od tada vise nikad nisu pustali vodu iz DTD.
E, sad opet da sirim sta je najveci problem i zasto je nemoguce, mada si vec donekle razumeo zasto.
Konkretno ja radim na oko 80 i kusur mesta odnosno parcela od ukupnog sto obradjujem. Manje od pola su moje parcele ostalo je arenda.
Najvece parcele su mi od 10 kj, jedna, pa od 8 kj jedna, ostalo nesto od 5 pa sve manje.
Ove vece su pod arendom a kanali su suvi ko barut.
Pa sad kazi mi kako da navodnjavam? Mislis da je resenje da busim bunar i da ulozim brdo para pojedinacno na svakoj parceli? A za ovo pod arendom ne pada mi na pamet! I na kakav nacin fizicki na toliko mesta da navodnjavas.
Samo nemoj mi reci da od 200 kj je dovoljno navodnjavati par kj samo da bi preziveo i napravio neku sredinu izmedju navodnjavanih i ovih drugih jer i za to je neverovatno ulaganje a krajnji rezultat pod znakom pitanja.
Mozda ja nisam pametam ili nemam novca da se igram takve igre, ili sam lenj, kao sto si napisao i ranije ali pitam se zar svi iz sela koji rade ratarstvo su takvi ili su u istoj situaciji kao i ja?!