Vremenske prilike u 2022-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakve temperature ocekivati na leto kad sad neki tezi posao maltene u kratkim rukavima se moze raditi napolju ,drugi januar jbt.

Прошле године је у доба око нове године било 10 дана са 10 и више степени. На данашњи дан је било 12,5⁰С. Било је ветровито пар дан (кошава), али није било хладно. Говорим о Обреновцу и околини, а с обзиром да је врло јака кошава (око 25 м/с) донела тај топли талас, вероватно је и на ширем подручју било топло. Чак није било мразева у то доба.

Јака киша је пала шестог јануара.

Пчеле си излетале и на данашњи дан прошле године (с обзиром да је Sapatnik запазио да пчеле излећу).

Код нас угрејало, а ласте и роде само млате крилима да се расхладе.

Ova karta temperatura u Evropi Vam sve govori koliko je Evropa jadan kontinent što se tiče zime s obzirom na svoju geografsku širinu.
Jednostavno, dominantno zapadno strujanje poklopljeno sa otvorenošću toplim vodama okeana i Sredozemlja, pa čim se uspostavi intenzivno strujanje (priliv) vazdušne mase sa te strane dešava se pravi zimski fijasko. Jedino delovi Skandinavije, Rusija i zemlje bivšeg SSSR-a odolevaju, ali kakva su vremena došla i oni sve teže. Sve dobro (zimsko) što gradimo okean i Sredozemlje mogu da nam unište začas.
271197618_5080109565334198_5401302599453301081_n.jpg

Evo karta anomalije odnosno odstupanja temperature u odnosu na prosek sutra u prizemlju...crveni se kontinent kao bebina guza:
2mtemp-anom-20220102-12-024.jpg

Ja koliko sam zakljucio da ako je zima blaza i leto bude blaze, a kad god bude zestoka zima i leto bude zestoko.
Letnje padavine su uvek lutrija.
Najvaznije je da nisu nenormalno visoke temperature onda kisa nije bas tako presudna. Kad je 35+ napolju ni kisa ne pomaze. Kad bi svako leto bilo do 33 max bilo bi idealno 😎

I ja sam to mislio, prosla je bila blaga ako ne racunamo onih par dana sto je pritisnulo na kraju... a opet je opalilo leto...

Reč - dve o vremenu ;)

Zaista nenormalno i vreme koje plaši...Ovaj, slobodno mogu reći, tropski talas završava se u sredu kada će i max. temp. biti 17 stepeni.Kasno uveče i četvrtak ujutro pad temp., naoblačenje i slaba kiša.Petak vedrije, ali hladnije, u subotu novo naoblačenje sa susnežicom i snegom.Temp. od -1 do +3.

Meni komšinica isto reče da je trava narasla i da bi mogao da dođem da pokosim. Otišao u šupu da uzmem kosilicu, žene videla i napade me, ko još kosi travu u januaru, a treba da se melje meso za sarmu i ja šta ću, ode u kujnu.

Ja koliko sam zakljucio da ako je zima blaza i leto bude blaze, a kad god bude zestoka zima i leto bude zestoko.
Letnje padavine su uvek lutrija.
Najvaznije je da nisu nenormalno visoke temperature onda kisa nije bas tako presudna. Kad je 35+ napolju ni kisa ne pomaze. Kad bi svako leto bilo do 33 max bilo bi idealno 😎
Takvo razmišljanje ima smisla, jer je povezano sa slabijom aktivnošću okeana. Kako zimi toplota dolazi upravo sa okeana, a leti svežina, jasno je da što ima manje prodora iz tog pravca leto će biti žarkije a zima blaža. No oscilacija okeana ne mora i nije striktno vezana za jednu godinu, odnosno varira nedeljno, pa i mesečno, što u konačnici dovodi da nikakav precizan zaključak iz podataka ne možeš da dobiješ, jer previše je tu mogućih kombinacija kao u kladionici.

@drsole
Vrlo prosto. Vidiš, tebi treba izuzetno povoljna zimska situacija da ti se gradi danima i danima, da bi ti se povukla dovoljna, ozbiljna hladnoća i to sa sasvim suprotne strane-istoka, severoistoka ili krajnjeg severa...a prkositi uobičajenoj (zapadnijoj) cirkulaciji generalno nije baš tako lako....i onda što je najgore, kad se ta dovoljna hladnoća konačno i dovuče, samo mali obrt strujanja na zapadne, jugozapadne ili južne i ode mast u propast, jer je nama sa te strane izuzetno toplo Sredozemlje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh