Jedna slučajna zanimljivost. Obrađujući ukupne sume padavina pod uticajem na stotina ciklona u zadnjih 7-8 godina, upalo mi je u oko da jedan grad nikada nije prvi, odnosno na vrhu. Šta mislite koji je to grad (od glavnih meteoroloških stanica)?
Kikinda? Nije.
Subotica? Nije.
Odgovor je- Kragujevac. Bio je nekoliko puta drugi ili treći, ali prvi nikako. Uvek je negde u zlatnoj sredini.
Stanica koja je najčešće u vrhu padavina..pa tu nema iznenađenja, to su naše planinske stanice- Zlatibor, Kopaonik. Od gradova su to najčešće ova četri: Loznica, Valjevo, Požega ili Kraljevo.
Gradovi koju su najčešće na začelju su naravno: Subotica, Kikinda, Niš, Vranje (Subotica i Kikinda pogotovo u hladnom delu godine).
Kada sam gledao pre par dana za teritoriju Vojvodine, ne računajući par klimatoloških stanica na samoj Fruškoj Gori,nema sumnje, najpadavinskija stanica je najčešće ubedljivo Bela Crkva na godišnjem nivou. I to čini mi se posebno u hladnom (zimskom) delu godine. Kad je letnji period u pitanju je već jako komplikovano, pre svega zavisi od zastupljenosti "rumunki" sa istoka.