Sve to stoji Paore što si rekao.
Samo, ja sam to posmatrao generalno sa opšte sinoptičke sklopke.
Lako bih se ja složio sam tobom, da je na kartama čemer i jad... neki anticiklon nad Evropom, dok su cikloni hiljadama kilometara daleko na severu i nemaju nikakve šanse da dobace do nas.
Baš suprotno, kao što sam rekao, na prvi pogled je situacija odlična, ali prosto šteta što (JOŠ UVEK) modeli stidljivo naziru pokušaj konkretne ciklogeneze u našoj blizini, već mahom se daje u vidu brzih frontova sa severozapada. Prosto gore na severu nikako da se između dva ciklona malo "smiri" situacija, pa da onda jedan od njih konkretnije baci udicu na nas.... već svi piče jedan za drugim kao na autoputu.
Kada se sve svodi na frontove, nema tu višednevne kiše u toj povoljnoj višednevnoj cirkulaciji sa juga, jugozapada... već prosto padavine na talase, koji se idući sa severozapada bukvalno lepe, nabijaju za orografske prepreke u centralnim i južnim predelima zemlje.
Dodajmo i tome blizinu samom čestom izvoru padavina centralnih i južnih krajeva (Jadran), slika postaje jasna zar ne.... slika u smislu zašto je Vojvodina najsuvlja oblast u Srbiji (generalno).