Vremenske prilike u 2017-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako se rezimira film,
Istera ga vala ovo lepo vreme samo tako....

Izuzmimo onu pojavu samo jutarnjih mrazeva, te onih par hladnijih dana oko 10-og u mesecu, i dobijamo da je mart bio daleko od bilo kakve čuvene "baba marte". Mesec je više ličio na april..

Počinje sve i da nervira ovako konstatno lepo vreme, ne može čovek bre ni na miru da se zatvori ceo dan u kuću i da kaže "e ne mogu da radim ništa". Ili da uči, kao ja na faksu.. non stop te mami lepo vreme da švrljaš negde.

Srećom, danas vidljiv poremećaj u Sredozemlju kod Korzike, nastavlja dalje ka jugu Italije, a onda se uspinje ka Rumuniji i Bugarskoj. I više smo nego dovoljno blizu da u utorak i sredu imamo razvoje, konvektivne padavine koje će stizati sa istoka.

Kimi uzdamo se u tvoje procene a i onaj gore neka malo odvrne slavinu. Ovo je posle dva dana vetra barutana .

Nada poslednja umire.

Da ne bih sad svima ponaosob odgovarao :osmeh: Generalno čitava zemlja ima uslove za razvoje i padavine, s tim što je nešto veća verovatnoća u zapadnoj nego li istočnoj polovini zemlje.

E sada, mnogo bi bolje bilo da su to sve padavine iz slojaste oblačnosti, ravnomernije, ali to sada gotovo nikako neće biti slučaj. Dakle klasični lokalni kasnoprolećni-letnji mod padavina.

Teško je tu sada bilo šta konkretno reći, ali ajd konkretno za VOjvodinu u ovim strujanjima na osnovu iskustva mog koji bi krajevi mogli pobrati od ovoga: Severozapad Bačke, od Sombora nadole ka Bačkoj Palanci, okolina Šida, i pogranični pojas Banata ka Rumuniji i to 2 kraka- jedan oko Vršca a drugi gore oko Sente ili Novog Kneževca.
Oblasti koje čini mi se jako loše prolaze u ovim situacijama- Okolina Subotice, čitav okolni banatski i sreski pojas Bg-a, kranji jugoistok Banata (Bela Crkva)..
Ali ovo je van domena prognoza, ovo je čisto na osećaj iz višegodišnjeg iskustva, pa ćemo videti da li sam bio u pravu.

Kimi,juce sam gledao za VRsac na nekisajt I bilo je za utorak da ce pasti kisa 60% sreda 80% danas gledam promenili skroz prognozu za utorak kao da nece biti kise a u sredu 40% da ce biti:haha::kisa:Plasim se da kako se blizi utorak polako ce nestati I kisa I da nece biti nista od toga.

Ove dve aplikacije sto imam na telefonu svakih par sati menjaju količinu padavina, Weather2 isto tako. Ostaje samo da vidimo šta i kako će biti.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Pa jasno je zbog čega je to, jer je padavina konvektivnog-lokalnog-pljuskovitog karaktera pa se oblast sa istim takvim padavinama koje modeli ucrtavaju šeta iz izlaza u izlaz.

U Kikindi gde sam sada stvarno je i te kako vidljiv nedostatak padavina, što i ne čudi jer kad bi se sabrale padavine od decembra za Kikindu daj Bože da je palo 25-30% proseka.

Pa jasno je zbog čega je to, jer je padavina konvektivnog-lokalnog-pljuskovitog karaktera pa se oblast sa istim takvim padavinama koje modeli ucrtavaju šeta iz izlaza u izlaz.

U Kikindi gde sam sada stvarno je i te kako vidljiv nedostatak padavina, što i ne čudi jer kad bi se sabrale padavine od decembra za Kikindu daj Bože da je palo 25-30% proseka.

Najtrazenij si covjek u Srbiji...:ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh