Vremenske prilike u 2016-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
E *ebi ga Kimi.Uspevam da sacuvam biljke unutra, ususkane su kao mala deca.Danas sam zalivao, nadam se da ce mokra zemlja pomoci da se prezivi i ova noc.
Dokle ce biti ovako, nemoj biti ptica zlosutnica, hteo sam da Ti platim pivo, ali ako se zaledi ne moze se piti.

Kimi,Jutros u dolini Morave bilo -2.9, ima automatska stanica koja očitava temperature iz sata u sat na šest mesta u našoj opštini,ovu jednu stanicu koja mi je najbliža pratim ali sam ja višlji od nje za 90 metara ja sam na 300 merara a ona na 210 kolika bi bila razlika u temperaturi izmedju nje i mene? Šta misliš koliko u minus idem noćas ?

Jel može link za te stanice ?

Topliji si svakako od nje, a koliko zavisi od konfiguracije terena. Pre svega da li si na nekom platou ravnijem ili si već u brežuljcima, brdima. Oni su, kao što je i komšo Crni Gruja napisao, topliji uvek i izbegnu u većini slučajeva mraz.

Jura

Biće zeznuto i u nedelju takođe, noć na subotu je predah.

Čekaće pivo bolja vremena :ppozdrav:

Poslato na pp. kad pogledam od mene stanica je u rupi u dolini Morave a ja sam na sred brezuljka

Poslednja izmena od urednika:
Sta je ovo nacrtao gfs za narednu nedelju?

Neki bag u sistemu ili cemo dobiti 7o i vise litara kise od utorka do petka?

Sto ne rece pre Kimi da nabavim seme od pirinca,izgleda da ce to biti pun pogodak za ovu godinu:haha:

Nocas berba kajsija,sto posto,do nocas smo se drzali jer je oblacnost cinila svoje,ali nocas im definitivno nema spasa.
Vedro nebo bez oblacka,prava noc za put do Cacka.
Srecom pa ostalo voce jos nije krenulo sa cvetanjem.

Ako mi verujete .. komsija nesto nize od mene .. u neko jesenje doba ...mraz i stakla na kolima cistio , a kod mene ga nema u ovom zimskom periodu kada je bio duzi period minusa ,,ja sam bio u plusu za 5 step.. tako da sam od Kaljeva topliji za 2-5 step.

Upravo tako komšo. Tako je to kad se vazduh izračuje, odnosno hladi pri vedroj noći bez značajnog vetra.

To se često javlja u ovom našem delu Srbijie u kome preovlađuje brdsko-plannski reljef.

Posebno je karakteristika jasno izraženih kotlina i dolina, kao i visoravni. Dolina Zapadne, Južne, Velike Morave, Ibra, o Pešteru da i ne govorimo.

Javlja se takozvana inverzija temperature, kada je jako hladan vazduh prosto zarobljen, zalepljen na dnu kotline, dok je već nekoliko desetina metara iznad znatno, znatno toplije.

Već ti brežuljci odakle kreće strmije uzdizanje planine "štrče" iznad tog najhladnijeg sloja i tu je dosta toplije nego dole. Plus što na tim brežuljcima ipak uvek ima nekog strujanja sa vrha planine, koji dodatno fenira.

valleyinversoin.jpg

thermal_belt.jpg

Dolazimo polako do price da je na vise lokaliteta bilo ranih jutarnjih prizemnih prolecnih mrazeva, od ponedeljka 14. marta.
onda u sredu sada i danas ujutro opet preko -4 ujutro oko 5 ili 6h mraz je otprilike poceo oko 01h do 07h
Podatke za Vojvodinu gledamo na http://www.pisvojvodina.com/default.aspx sa meteoroloskih stanica.
Ne znam, ali pominje se jos nekoliko reona u pomoravlju i istocnoj Srbiji.
Ovde na PISU cekamo javno podatke nakon izlaska na teren strucnjaka jer svaki dan su u Juznom Banatu imali
kolegijume i nadam se da neko normalan hoce saopstiti procenat izmrzlosti i javno reci svima. Mada ne vidim
razlog da se to krije i ne saopstava javno.
Tako isto i za Srbiju , sigurno negde treba da se postave javne informacije.

Moj post se najvise odnosi na vocarske useve koji su mesec dana ranije krenuli sa vegetacijom usled toplog
februara meseca. Informacije da su kajsije na nizim terenima gotovo sve izmrzle, breskve i nektarine su nesto i
izdrzale CUDNO jer su sada u punom cvetu, dok su jabuke pretrpele stetu u fenofazi otvaranja tek rozih pupoljaka.
Inace prska se raznim hormonima, giberilinima, aminokiselinama, stalno.
Neka nam je svima nama bog u pomoci ! ! !

Dolazimo polako do price da je na vise lokaliteta bilo ranih jutarnjih prizemnih prolecnih mrazeva, od ponedeljka 14. marta.
onda u sredu sada i danas ujutro opet preko -4 ujutro oko 5 ili 6h mraz je otprilike poceo oko 01h do 07h
Podatke za Vojvodinu gledamo na http://www.pisvojvodina.com/default.aspx sa meteoroloskih stanica.
Ne znam, ali pominje se jos nekoliko reona u pomoravlju i istocnoj Srbiji.
Ovde na PISU cekamo javno podatke nakon izlaska na teren strucnjaka jer svaki dan su u Juznom Banatu imali
kolegijume i nadam se da neko normalan hoce saopstiti procenat izmrzlosti i javno reci svima. Mada ne vidim
razlog da se to krije i ne saopstava javno.
Tako isto i za Srbiju , sigurno negde treba da se postave javne informacije.
Nerviraju me meteo sajtovi koji traze lozinku i da se registrujes.Pa valjda je u interesu da ljudi znaju koja je temperatura i kako pomoci ljudima.Daj lozinku,daj mejl,ovo,ono.Na bilo kojem svetskom meteo forumu koliko ja znam pristup je slobodan, samo kod nas-registruj se da saznas koja je temperatura.Ako neko ovo cita od njihovih uredjivaca-super.

Poslednja izmena:
Konkretno za Temerin i okolinu nadjes na PIS i logujes se kao "ns" i pasw "pis" i izlaze nekoliko meteo stanice u kojoj je Temerin.
E sada gde se ona tacno nalazi moras da se raspitas. kod vas je bolje stanje juce u u 4 ujutro -2.1. danas -1.8 C

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh