Vremenske prilike u 2015-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kimi ja pricam iskljucivo za moj region. To da li ce pasti na Zlatiboru, u Zrenjaninu, Pancevu, Beceju, Kosjericu..., to mene uopste ne zanima. Ja od toga uopste nemam nista, niti bilo koji drugi poljoprivrednik iz moje okoline.
Ono oko cega se i ti moras sloziti je da ovo strujanje sa Jadrana mom kraju definitivno nikad nije donelo neku kisu, mozda kisici, ali ozbiljne padavine nikad. Dakle po mom misljenju prognoza se ne moze raditi uopsteno i reci da ce negde u Srbiji pasti, sto je zaista i tacno, vec mene interesuje zasto uvek modeli najave veliku kisu i onda od jednom prc. To se desava vec 5., ili 6. put ovog leta. Sta se to desi da tek tako nestanu oblaci i kisa padne na maloj povrsini. Ne aludiram na neke vise sile i teorije zavere vec na pravo strucno objasnjenje.
Bilo je i predhodnih godina toplih leta, ali nije bilo da 3 meseca ne padne zglavna kap kise unasem kraju. Nesto definitivo ne valja jer je ovo prosto nenormalno, i da je suprotno tesko ce me neko ubediti. Dal je samo to splet okolnosti, pa eto 90 % Vojvodine muku muci sa padavinama i extremnom temperaturom koja nije zabelezena jos na ovim prostorima ( u ovom kontinuitetu), ili nesto drugo ja stvarno neznam, ali da je preteralo preteralo je.

Ako sad padne kiša, osim štete na suncokretu i soji, država će reći da elementarne nepogode tj. suše uopšte nije bilo :

Tombica slazem se sa tobom da uvek treba kise al neka malo saceka da se skine suncokret. Ja sam moje njive sve ugario al trava jako slabo ide.

Paore,kao da prvi put gledamo karte :osmeh: Normalno da lutaju padavine,ovo je leto. Tako je to vazda bilo sa konvektivnim padavinama.Padavine koje očekujemo nisu jednolični nimbostatus sa mora pa da može da se ubode tačno gde će i šta biti.Sve je to razvoj iznad kontinenta.

Zato stanje iznad jedne tačke predstavljeno meteogramom apsolutno nema smilsa shvatati za ozbiljno,a još malo buljenje u nacrtane litre u istom.

Inače,danas će ti oblaci dolaziti mahom sa jugoistoka Paore,tako da bi maler zbog Dunava mogao da izostane :ideja:

Prijat će nam svima zahladjenje. Stvarno nije bilo normalno koliko je vruce bilo. Niti mi se sta radilo,niti mi se izlazilo napolje a posla preko glave.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Rano je jos za kisu tek veceras ce biti ono pravo.

- - - - - - - - - -

Evo ga jedan maksimalan odraz u najavi
ko2015081611450000dBZ.cappi.png

Kimi nesto mi nije jasno. Kako ce kod nas u Srbiji padati, ako strujanje krece sa Jadrana. Da li samo Jadran podize vlaznost pa gde kako uhvati sa kopna, ili tu ima neka druga caka.
Trenutno strujanje i oblaci lepo pokazuju da sve nastaje iznad Jadrana i onda put BiH, Hr i dalje ka severu. Ne vidim mogucnost kako ce to oblaci skrenuti sa tog toliko ociglednog strujanja koje je trenutno na snazi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh