Vremenske prilike u 2015-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Има ли кише од недеље и захлађења. РХМЗ каже има е сад колико веровати.

Ајд ако је касно за кукуруз али да се бар мало купус и паприка провесели :osmeh: Кишо, добродошла нам. :ppozdrav:

Farmer II

Subota uveče se intenzivirala po poslednjim izlazima,i ona sada ima velikih potencijala da donese razvoje i nestabilnosti u čitavoj zemlji.

Pre toga,lepo si primetio-danas,sutra i prekosutra će postojati skroz izolovani razvoj na planinama istočne Srbije i na Karpatima,skroz izolovan u smislu da će biti tek 3-4 odraza.

Ipak,ti oblaci će jako biti spori a i ući će u neku severnu struju pa bi i sve što nikne ostalo u RUmuniji mahom.

Jedan jedini oblačić danas je preživeo,eto ga u okolini Požarevca trenutno.Kod Srđana u Petki možda podari nešto.
Podarilo je mokar asvalt a prisinu nije uspela da ugasi.
Oblaci su se stvorili niodkuda u roku od pola sata i svi smo se poradovali kad ono corak.

Bice kise ovaj put sigurno,samo je to miljama daleko i ako su samo dva dana u pitanju.treba izdrzati ovih 37C najvise mi je krivo za useve ni krivi ni duzni propadose i oni a i mi. kisa ce spasiti pojedine useve nije svuda isto ali za mnoge je kasno.
z3_precipitation_084.png

Subota noc, postoje sanse za neku kisu ja i neverujem ali nadam se vec od nedelje postoje ozbiljniji uslovi za vecu kolicinu padavina,mislim da ce strujanje tada biti juzno i ili jugozapadno sto je dobar znak za obilniju kisu. Kimi ce objasniti bolje u toku dana, dosli smo tako blizu vikenda nadam se da nece biti velikih oscilacija sto se modela tice.
Rtavn9016.gif

Severni i Srednji Banat se najranije ugrej ,u toku noći se jako teško ohlade.

[h=1]Podaci sa automatskih meteoroloških stanica iz OSNOVNE mreže automatskih stanica:[/h][h=1]13.08.2015. 11:40[/h][TABLE="width: 740"]
[TR]
[TH="bgcolor: #1A5AA6, align: center"]
Stanica
[/TH]
[TH="bgcolor: #1A5AA6, align: center"]Temp.

(°C)[/TH]
[TH="bgcolor: #1A5AA6, align: center"]Prit.

(hPa)[/TH]
[TH="bgcolor: #1A5AA6, align: center"]Vetar
pravac
[/TH]
[TH="bgcolor: #1A5AA6, align: center"]Vetar
brzina
(m/s)[/TH]
[TH="bgcolor: #1A5AA6, align: center"]Vlažnost

(%)[/TH]
[TH="bgcolor: #1A5AA6, align: center"]Detaljnije[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD="class: bela75 levo"]Palić[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]34.7[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]1002.2[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]NNE[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]1.7[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]100[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]Detaljnije[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: siva75 levo, bgcolor: #EBF8FB"]Sombor[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]35.8[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]1004.1[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]W[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]1.4[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]29[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]Detaljnije[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: bela75 levo"]Novi Sad[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]34.8[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]1004.0[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]W[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]1.7[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]29[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: siva75 levo, bgcolor: #EBF8FB"]Zrenjanin[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]36.5[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]1004.1[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]E[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]1.5[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]27[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: bela75 levo"]Kikinda[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]36.3[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]1004.0[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]2.5[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]23[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: siva75 levo, bgcolor: #EBF8FB"]B. Karlovac[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]35.2[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]1003.2[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]NW[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]0.9[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]25[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: bela75 levo"]Loznica[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]33.6[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]999.6[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]1.0[/TD]
[TD="class: bela75, align: center"]32[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: siva75 levo, bgcolor: #EBF8FB"]S. Mitrovica[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]35.4[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]1004.3[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]W[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]2.1[/TD]
[TD="class: siva75, bgcolor: #EBF8FB, align: center"]26[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Sutra WRF-NMM vidi neku kisicu neznam sta ce od toga biti. RHMZ je u operativnom biltenu najavio pljuskove sa grmljavinom sto u prevodu znaci da ce sigurno biti jer RHMZ retko zuri sa prognozom.oni cekaju da drugi odradi prognozu pa idu na sigurno sve ide ka tome da ce biti zanimljiv vikend.

Pa i nije baš toliki problem za useve ovo (centralni i južni krajevi).Upekne dobro danju,ali u ovim krajevima već oko 23h ili ponoći temperatura pada ispod 20C,do ujutru se spusti do 13-14stepeni uz rosu, što je sasvim dovoljno da se biljke održavaju u životu koliko-toliko.
U Vojvodini to već znatno teže ide..

Biće razvoja i po Bosni @Prnjavor svakodnevno od subote pa tamo do srede-četvrtka,tako da strpljenja.

@Željko

Biće sutra par izolovanih ćelija u severnoj-severoistočnoj stuji,pre svega u brdsko-planinskom delu.Parametri su slabi,običan jači pljusak sa ili bez grmljavine.Glavnina tih razvoja će ostati tamo oko Karpata.

GFS sad nešto opet mrcvari sa tom subotom uveče.Ni naš NMM nije nešto.Deluje to mnogo konkretnije na prvi pogled,problem je izgleda što kasni malo dotok vlage sa juga.

Nedelja je već prilično bombastična,ima tu svega i svačega.U igri je i jače smicanje,pa i superćelije.Strujanje južno,jugozapadno,na severu i zapadu Vojvodine i jugoistočno.

Evo ga moj dragi Paorpaor u svom stilu....samo,gde je "kiše nikad više" ? :osmeh:

MarkoKg

Isto važi kao i za ostatk zemlje,nestabilno uz pljuskovei moguće jače nevreme :)

Karta uslova vlažnosti,zna se gde je najgore.Zato se i mora naznačiti kad se govori o suši jeli se misli na Vojvodinu ili južnije krajeve.Za većinu Vojvodine destabilizacija stiže prekasno,ali južnije itekako može da popravi ,tj. da stigne u zadnji čas:

Uslovi-vlažnosti-RHMZ-9.-avgust-2015.gif

Bilo je dosta kise u prolece i prosle godine tako da ima vlage u dubljim slojevima, ove godine nema problema sa vodom ali kukuruzi su prosli kao 2007 u to sam sam siguran.sagorelo je sve jer je u vreme oprasivanja temp.bila38C a on to nevoli.prins ce biti manji za 70% to se jasno vidi.kod mene je zemlja ispucala jos pre 30dana nisam zeleo da slikam jer mi je tesko palo to. poslednjih 7godina muku mucimo sa susom izuzev prosle godine.mogu da zamislim kako je u Vojvodini. Nisu sva mesta u srbiji ugrozena ima i dobrih useva ali u mom kraju je kraj kao u bioskopu. jedino me krupan grad vadi ali pod uslovom da ne razbije crep.

Veruj mi Kimi,kod mene ce gubitak biti 30% mozda malo vise ali pojedini ljudi imaju stetu od 100% neki malo manje,neki 20%.sve zavisi do pozicije parcele,datuma setve vreme nicanja ali steta je ogromna.Ja vise i ne idem da gledam kako je stanje posledni put bile su i Svinje lomile ono malo sto je ostalo. Kisa bi mi popravila stanje svakako na nekim parcelama a treba i da se zivi malo ovako vise neide.

- - - - - - - - - -

Evo par slika sada sam slikao u prolazu i ako nije tema za kukuruz ovo je posledica visoke temp. i ima vremena sa Vremnskim uslovima.
20150813145530.jpg
[/IMG]
20150813145717.jpg
[/IMG]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh