Vremenske prilike u 2014-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jos jedna stvar me nervira uzasno preko celog leta je Nis daleko najtopliji od svih gradova.Milion puta gledan prognozu i u Vojvodini narocito na severu sasvim normalne i prijatne temperature tokom pojedinih dana a ovde za 10 stepeni vise a 300km smo udaljeni.

Da je Nis nedaj boze jos malo dalje od Vojvodine pa vi bi izgoreli od vrucine, :haha: kod nas ovde u "hladnijim" krajevima je letos bilo prijatnih od 30 do 40 stepeni Vama svaka cast kako ste izdrzali od 40 do 50:bravo:

@kimi, svaka cast!

Tako vam je to ljudi.Imamo jedno vreme,i na njega nikako ne možemo da utičemo.Na nama je samo da uživamo.A to vreme ima svoju ćud,kao i čovek:nekad je dobro,nekad je loše.Kad se nekima "smrkne",drugima "svane".Ameri uživaju u zimi,a Evropa u prolećnim temperaturama.Tako to ide...

Vrlo malo mi znamo o atmosferi.Zapravo većinu stvari samo pretpostavljamo da važe,iako u stvari ne važe (nisu konstantne).Tu se i krije činjenica zašto su prongoze nakon 5 dana uglavnom čisto nagađanje (izuzev ako se unutar 10 dana unapred uvidi samo neka "tendencija")

Što se padavina tiče,njih će biti (to vam po ko zna koji put kažem).Evo već unutar ovih 7 dana biće lokalno i do 50 litara kako se sada čini.

kimi majstore bravo(ali čuvaj se amera nemoj da iznad V.Banje bude kao u Kanadi,USA)hi-hi-hi:ppozdrav:

Poslednja izmena od urednika:
E dragi moji.Ni delic mi ne znamo sto ONI znaju o klimi.Ja reci cu neznam skoro nista.Znate li vi uopste ko je Leonid Ivasov,mislite da ce on da se eksponira i da laze.To nije objavljeno po zutoj stampi vec u Glasu Rusije i Ruskoj Reci,to su jako ozbiljne novine.Nadam se da je tako.Ja opet kazem eto covek je izneo cinjenice ali to je na svakih 50 godina po neki ekstrem a ovih par godina sve samo ekstremi.Ili jaka zima ili preterana vrucina.Rece neko rodna 2014.Mozda na severu.Meni je jako zao sto jako malo ima ljudi sa juga na ovom forumu pa da i oni nesto kazu o nasem jadnom vremenu.Rod je bio ocajan od preterane vrucine.Zanjem i berem kukuruz usluzno i niko se nije mogao pohvaliti nekom boljem rodu.Evo u selu ima vise javnih cesama.Vodom smo bogat kraj pa se i selo zove Vrelo,sve one sada rade sa 20% kapaciteta.Jednostavno nema vode.Moracu i ja da pocnem da merim kolicinu padavina ali prosle godine i ove do sad ocajno.Jedino cime smo mogli da se pohvalimo je vetar koga je bilo na pretek.Posto Dusko redovno cita i azurira da kazem da nisam posteno ni na pecanje mogao da odem od vetra.Cele godine vetar.Mnogi ce sada da kazu sta li ovaj mlati praznu slamu ali ljudi nesto se desava videcete i nece biti dobro.

Jaka zima u Severnoj Americi
Posle dužeg perioda mirovanja Sunce je 19 decembra 2013 godine započelo snažnu aktivnost. Od 19 decembra do danas na Suncu je bilo 22 eksplozije snage Klase M . Pojavom najvećeg vulkana broj 1944 u čije grotlo mogu da stanu tri planete velićine Zemlje došlo do najsnažnije eksplozije klase X. 1.2 . Eksplozije klase X su najsnažnije eksplozije koje se mogu javiti na Suncu.
U periodu od 19 decembra na Suncu se javlja veliki broj vulkana a vulkan broj 1944 sa površinom koja zhvata 1540 solarnih jedinica ( jedna solarna jedinica 3 milona kvardratnih kilometara) je najveći vulkan u 34 solarnom ciklusu.
Vulkan 1944
U njegovo grotlo mogu da stanu tri planeta veličine Zemlje
Kada je vulkan usmeren prema Zemlji tada dolazi do erupcije u vidu naelektrisanih čestica. Brzina čestica u trenutku erupcije bila je oko 2200 kilometara u sekundi što predstavlja najveću brzinu ove godine.
Kada čestice posle preleta od Sunca do Zemlje prodru kroz magnetna vrata, koja se nalaze na severnom polu, čestice svojom količinom kretanja zahvataju vazdušne mase i stvaraju vetar.
Velika brzina vetra omogućava sjedinjavanje kiseonika i vodonika, koji dolaze sa Sunca, i u procesu elektronske valencije u atmosferi Zemlje, u zimskom periodu, stvaraju sneg a u letnjem jaku kišu.
Kiša i sneg nestvaraju se kondenzacijom, isparenjem vodenih površina, već elektronskom valencijom uz utrošak ogromne energije koja dolazi sa Sunca,
Grotlo vulkana
1944
Zemlja
Udar čestica u gornje slojeve atmosfere imao je za posledicu spuštanje hladnih vazdušnih masa sa velikih visina kada je za samo 6 časova temperatura u Čikagu opala sa -2 na minus 23 stepena. U Njujorku 7. januara temperatura se sa +13 stepeni spustila na -12 što iznosi da je temperaturna razlika bila 25 stepeni.
Taj hladan talas nije došao sa severnog pola, jer je tamo temperaturra bila viša već iz velikih visina gde je temperatura na 10 kilometara visine bila -65 stepeni. Jednostavno rečeno čestice su svojom količinom kretanja oborile temperaturu
Sve je to posledica velike aktivnosti Sunca i skore promene magnetnih polova na Suncu koje se očekuje početkom aprila 2014. godine kada počinje Nova Sunčeva godina koja traje 22 zemaljske godine.
Interplanetarno magnetno polje u sadejsvu sa zemaljskim magnetnim polem izazvalo je veliku hladnoću jer su magnetne linije bile usmerene na Kanadu i SAD..
Interplanetarno magnetno polje postepeno se premešta prema Sibiru gde u skoroj budućnosti trebalo bi očekivati jaku zimu koja če uticati i na naše prostore.
Toplo vreme u Srbiji je posledica ovogodišnjeg razmeštaja evropskih magnetnih linija koje se kreću od Atlantika prema Evropi. Magnetna linija Madrid - Moskva nedozvoljava dalje njihovo kretanje prema Srbiji već je zaobilaze severno donoseći tople elektrone koji stvaraju maglu i toplo vreme.

Duško 58 nisi trebao preurediti ovaj post,htedoh još 2-3 puta da pročitam jer nisam verovao očima:haha:

ja vec vise godina pratim vesti vezane za vreme,i uverio sam se da je prognoza koju daje rhmz,najtacnija,kako kratkorocna ,tako i dugorocna.vec godinama , negde na jesen,citaju se napisi o predstojecoj zimi ,koja ce kako kazu biti ''zima veka'',u smislu da ce temperatura biti ispod -30,a zima bude zapravo uobicajena za nas klimat.jesenas, je jedan nemac ,za ovu zimu predvideo od decembra do aprila strasne mrazeve,i kao sto vidimo do sada potpuno promasio.muka mi je vise od toga

TO su novinarske gluposti,i najave ko zna kojih ljudi koji nikakve veze verovatno sa meteorologijom i prognoziranjem nemaju.ALi kažem,mediji uvek traže nešto tako senzacionalističko (kako za zimu,tako i za leto),i jedva čekaju takvo nešto da razglase.

RHMZ po meni ništa posebno,kao da rade prognoze samo zato što moraju,a ne iz ljubavi prema svom poslu.Znatno su bolji Weather2umbrella i Meteos.

sta je tu je,da se klima promenila za nijansu to je istina.imam 30 godina,bar poslednje 10 pamtim kakve su bile,od 2007 pa na ovamo situacija je losa u mom kraju,2007 ekstremno susna,2008 solidna,svaka ostala je bila teza i gora od predhodne,mozda je to normalno ali mislim da ima nekih blagih promena kod maksimalnih temperatura i kod dugih vremenskih perioda bez padavina,evo na primer kod mene od kada nas je grad ubio negde u junu pa do sada nije pala ozbiljnija kisa,prvi put posle mozda 50godina recica u selu nema vodu u ovom periodu.kolicine padavina su mozda i normalne ali me brine to sto kisa nepada 2meseca pa onda padne za deset dana 300mil pa kada se sabere prosek onda je ok.ali za to vreme biljke su izgorele i dzaba je sve,prosle godine dok je bilo nestabilno bilo je veoma opasno,posle svake grmaljavine bilo je opasnosti od grada,ranije nije bilo tako,bile su normalne kise,normalan pljusak,padalo je i po 100l m2 za pola sata ali nije bilo ovako.mozda gresim ili mi je kratko pamcenje,ali postoje neke promene i mislim da na te promene nemozemo da uticemo,nije ljudski faktor kriv za to vec je to priroda,zemlja je od svog nastanka pa do istrebljenja zivog sveta prolazila klimatcke promene i to ce tako biti i u buduce,ko zna sta ce biti vec za sto godina.

- - - - - - - - - -

Rhmz je odlican u prognozi za 3dana.mesecne prognoze su im katastrofalne,mislim da i nije realno prognozirati sve preko deset dana.da je bila tacna prosla mesecna prognoza sada bi vec bili u minusu i pod sneznim pokrivacem a ovako prolece je na pragu.

Kod nas je sve krenulo - ruže, kojekakvo žbunje, lozu sam zasekao vidim tera... Kad nas sastavi mraz ima da gledamo voće na reklami.

Ja prognozu na RTS neslušam nego samo gledam .

Poslednja izmena od urednika:
Evo kako oni bombarduju .To su te bombe koji mi treba da čitamo ,i sad neko kad kaže bit će leto ovako ili onako najradije bi ga :udri:http://www.sutra.ba/novost/98216/Januar-donosi-izuzetno-niske-temperature

.Već smo zaboravili da je na početku bilo hladno i čak je bilo par ledenih dana kod mene .A mraz je tukao 20 do30 dana uzastopno_Oranja izmrzla jako dobro .Čak je i pšenici bila dotužila golomrazica.
Kao što kimi@ reče. Kad se sabere ono na početku ispod proseka i ovo iznad proseka i bit će sada oko 27.og opet hladnije ,tu će to biti možda 1 ili 2 stapena iznad proseka .Samo još da nadoknadi padavine vama kojima treba.

spasoje

E baš odlično što naiđe na ovakav zaostali članak iz novina.Eto,o tome vam ja pričam.Te informacije su ko zna od koga,ali pošto mediji žude za tiražnošću (a usput i oni sami još pridodaju svoje gluposti da to ispadne još senzionalističnije) dobije se ovakva vest.

miroslav k

Da,vrlo toplo je bilo u okolini Novog Sada,ali ipak daleko od rekorda (aposlutnog).Sam rekord za 18-ti januar kao pojedinačni dan je možda oboren (mrzi me sad da butam po synop podacima) :osmeh:

Vrlo topao vazduh struji na visini,povučen sa severa Afrike prostranim ciklonom na zapadu Sredozemlja.Verovatno ima prljave kiše.

Kazu da je prasina (pesak) iz sahare koji pada sa kisom izuzetno hranjiv i da od njega zive, hrane se prasume u juznoj americi. Gledao sam neku emisiju i bas sam se zacudio. Navodno to je pesak koji se digne iz nekog presusenog jezera koje na svom dnu ima gomilu organske materije od izumrlih biljaka i zivotinja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh