Vremenske prilike u 2014-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi moji ovo ne moze biti nikako dobro.Secate li se prognoza od jesenas koje su dolazile od raznoraznih ustanova i koje kazu da ce po nekoj logici garantovano biti jedna od najostrijih zima do sada.Samo pogledajte napolju koliko je ostra.Rhmz pocetkom januara kaze u drugoj polovini meseca nas ocekuju obilnije padavine i niske temperature da bi sad slusao kako ce i dalje biti jako toplo.Pa ko je ovde budala i znaju li oni uopste svoj posao ili gataju kao babe u pasulj.Potpuno sam poceo da verujem da nenormalni paraziti Ameri nesto mute sa klimom i o tome se sve vise govori.Pa kad je bilo ovoliko toplo u januaru.Celo jutro idem po dvoristu u majci,sunce,nigde oblaka.Dodje leto suse vrucine,zima vrucine.Nemoj nego da mi kaze da je slucajnost jer je ovih par godina i suvise slucajeva.Za 2-3 godine smo imali samo neke rekorde u temperaturi ili jako retke situacije.Nesto se ozbiljno definitivno desava a oni najveci zagadjivaci ovoga sveta,krstaski zapadnjaci,potpuno cute i prstom ne mrdaju da nesto preduzmu.Znaci da znaju sta se zbiva i da imaju plan za sebe.Izvinite na duzini pisanija ali ovo stvarno nesto ne valja i svi se trebamo ozbiljno zapitati za nasu buducnost pod ovim nebom.

kolega brankovic,koji je juce napisao da ga plase prognoze za naredne godine,nasta konkretno misli?

Za 3 dana moze biti prognoza a sve ostalo je gatanje.Ovi nasi ne umeju ni da pogode prst u pekmez a kamoli vreme.

Nisu oni budale nego oni koji veruju u to kad neko kaže očekuje se najoštrija zima sa temp .i do -40.Kolega @vojkan@nemoj se sikirati ,zaista nema potrebe .Uvek kada se desi neki extrem ,nebrini bio je neki pre 100 ili 120 god. još extremniji a bio je i pre amerikanaca i Rusa ,i kad nije ni postojala meteorologija. Netvrdin da nepostoji globl. zagrevanje..Juče sam baš slušao da je bila temp u januaru 19.8 tamo neke 195xgodine...A2000 ILI2001 pšenica u februaru bila 20 cm isto bilo jako toplo celu zimu.
Jednostavno se poklopilo za redom nekoliko ciklona sa atlantika i neke druge stvari nisu dale da se spusti arktički vazduh sa severa nego obrnuto. To može da se desi u februaru a i nemora.Pretprošle zime strašna zima se desila ,sa ogromnim snego i niskim temperaturama .Žrtava bilo jako puno zbog zime ,a ni dva dana pred to čudo nisu javili kakvo čudo će biti .
Isto nemojte nasedati na to da će sada biti silnih bolesti i gripa i kako mraz ubija viruse. Naprotiv ,temp ispod nule teraju ljude da se zatvaraju i da greju prostorije a upravo tada se virusi najbrže inkubiraju,u takvim uslovima .Samo ovakvo vreme će omogućiti ljudima da nesmetano obavaljaju poslove ,po njivama .da nesmetano vetre i sunčaju prostorije i možda će ova god. proći bez gripa .Kod nas ga nema još ,neznam u većim gradovima i ustanovama .Nečujem ništa ni na TV .

Ljudi moji ovo ne moze biti nikako dobro.Secate li se prognoza od jesenas koje su dolazile od raznoraznih ustanova i koje kazu da ce po nekoj logici garantovano biti jedna od najostrijih zima do sada.Samo pogledajte napolju koliko je ostra.Rhmz pocetkom januara kaze u drugoj polovini meseca nas ocekuju obilnije padavine i niske temperature da bi sad slusao kako ce i dalje biti jako toplo.Pa ko je ovde budala i znaju li oni uopste svoj posao ili gataju kao babe u pasulj.Potpuno sam poceo da verujem da nenormalni paraziti Ameri nesto mute sa klimom i o tome se sve vise govori.Pa kad je bilo ovoliko toplo u januaru.Celo jutro idem po dvoristu u majci,sunce,nigde oblaka.Dodje leto suse vrucine,zima vrucine.Nemoj nego da mi kaze da je slucajnost jer je ovih par godina i suvise slucajeva.Za 2-3 godine smo imali samo neke rekorde u temperaturi ili jako retke situacije.Nesto se ozbiljno definitivno desava a oni najveci zagadjivaci ovoga sveta,krstaski zapadnjaci,potpuno cute i prstom ne mrdaju da nesto preduzmu.Znaci da znaju sta se zbiva i da imaju plan za sebe.Izvinite na duzini pisanija ali ovo stvarno nesto ne valja i svi se trebamo ozbiljno zapitati za nasu buducnost pod ovim nebom.

a šta onda misliš o onom vremenu što je bilo prošle nedelje u Kanadi i kod njih(USA)-40 C i sneg do m..a(ako ne i veći)?

Poslednja izmena od urednika:
AMa potpuno se slazem sa spasojem.... I ja sam se tako zabrinuo za ovu zimu bez snega i moj deda i jedan covek iz sela (moj deda 70god) a onaj covek (83 god) kazu to nije nista cudno... Bile su ovakve zime vise puta i oni pamte... Jos mi ovaj covek iz sela kaze da su bile jos toplije zime da se za bozic moglo ici u majcu i da su mogli bosi da idu napolje.... A malo o ovom globalnom zagrevanju i svemu is vacemu preteruju!!!! Otapaju se polovi sta ja znam a i da se otope skroz nista narociti se ne bi desilo,jer ti zaledjeni polovi su nastali mnogo kasnije i tu su bili kontinenti kao i ovi ne zaledjeni....

Znam ja odlicno kako virusi i bolesti rade,za to sam se skolovao.Nego.Sve si sam napisao.Zasto onda postoji nas zavod kad on ni tih 2 dana pred toliku zimu nije pogodio sta ce biti?Raspustaj bandu i gotovo.Ionako se svi informisemo od stranih sajtova.Ja opet kazem za 2-3 godine je previse ekstrema.Dobro se secam gomilu rekorda smo probili ovih godina.Ja kad sam isao u osnovnu skolu ucili smo da je ikad najveca zabelezena temperatura u SFRJ bila valjda u Jajcu i to 41 stepen,to je danas normalna pojava kod nas i to preko pola leta.Cela zima je ova uzasno topla a tamo negde u SAD je uzasno hladno,ma nesto se desava,nema sanse da se to samo tako poklopilo.
Evo procitajte sta ovaj covek kaze.Mnogo je prica ispricano o tom projektu u raznim zutim novinama ali ovaj covek je onaj kome mnogi veruju.http://serbian.ruvr.ru/2013_09_25/Struchnjak-SAD-ima-tehnologiju-za-uticanje-na-klimu-RF/

Tacno je da ne moze ali ljudi nesto se ozbiljno desava.Bilo je i ranije ali retko,pazi sad svako leto temperatura 40-44stepena,a kad je to bilo ajde neka neko kaze?U mom kraju je sva mlada lucerka propala vec dve godine za redom jer od 15marta do sredine maja nije bilo kise a temperatura 1. maja bila 35 stepeni. i tako 7 dana.

Po meni je to sitno .I ono što su rusi avionima razbili par oblaka iznad kremlja da nepada kiša za vreme parade,sve je to lokalnog karaktera.
Vidim da si razuma čovek, pa zamisli sada ciklon koji se vrti iznad cele zapadne evrope a jedan kraj mu doseže do Afrike a drugi do Laponije U fINSKOJ in on se tako vrti i kreće prema istoku.Zamisli koja je količina hladnog fazduha provalila u SAD .Dali postoji brojka da se to uopšte izrazi u nekoj vrednosti.Par hektara antena neverujem da može na ovakve pojave uticati.
Pa Ameri najgore prolaze .Da mogu uticati radikalno na vreme pomogli bi sebi. Setimo se samo Nju Orleansa .
Mi imamo u selu jedan dan u junu kada izlazimo i molimo se za letinu ,i u to verujemo,i samo to i možemo...
Svako ima prava da veruje u što hoće i dobro je što je tako.

Jaka zima u Severnoj Americi
Posle dužeg perioda mirovanja Sunce je 19 decembra 2013 godine započelo snažnu aktivnost. Od 19 decembra do danas na Suncu je bilo 22 eksplozije snage Klase M . Pojavom najvećeg vulkana broj 1944 u čije grotlo mogu da stanu tri planete velićine Zemlje došlo do najsnažnije eksplozije klase X. 1.2 . Eksplozije klase X su najsnažnije eksplozije koje se mogu javiti na Suncu.
U periodu od 19 decembra na Suncu se javlja veliki broj vulkana a vulkan broj 1944 sa površinom koja zhvata 1540 solarnih jedinica ( jedna solarna jedinica 3 milona kvardratnih kilometara) je najveći vulkan u 34 solarnom ciklusu.
Vulkan 1944
U njegovo grotlo mogu da stanu tri planeta veličine Zemlje
Kada je vulkan usmeren prema Zemlji tada dolazi do erupcije u vidu naelektrisanih čestica. Brzina čestica u trenutku erupcije bila je oko 2200 kilometara u sekundi što predstavlja najveću brzinu ove godine.
Kada čestice posle preleta od Sunca do Zemlje prodru kroz magnetna vrata, koja se nalaze na severnom polu, čestice svojom količinom kretanja zahvataju vazdušne mase i stvaraju vetar.
Velika brzina vetra omogućava sjedinjavanje kiseonika i vodonika, koji dolaze sa Sunca, i u procesu elektronske valencije u atmosferi Zemlje, u zimskom periodu, stvaraju sneg a u letnjem jaku kišu.
Kiša i sneg nestvaraju se kondenzacijom, isparenjem vodenih površina, već elektronskom valencijom uz utrošak ogromne energije koja dolazi sa Sunca,
Grotlo vulkana
1944
Zemlja
Udar čestica u gornje slojeve atmosfere imao je za posledicu spuštanje hladnih vazdušnih masa sa velikih visina kada je za samo 6 časova temperatura u Čikagu opala sa -2 na minus 23 stepena. U Njujorku 7. januara temperatura se sa +13 stepeni spustila na -12 što iznosi da je temperaturna razlika bila 25 stepeni.
Taj hladan talas nije došao sa severnog pola, jer je tamo temperaturra bila viša već iz velikih visina gde je temperatura na 10 kilometara visine bila -65 stepeni. Jednostavno rečeno čestice su svojom količinom kretanja oborile temperaturu
Sve je to posledica velike aktivnosti Sunca i skore promene magnetnih polova na Suncu koje se očekuje početkom aprila 2014. godine kada počinje Nova Sunčeva godina koja traje 22 zemaljske godine.
Interplanetarno magnetno polje u sadejsvu sa zemaljskim magnetnim polem izazvalo je veliku hladnoću jer su magnetne linije bile usmerene na Kanadu i SAD..
Interplanetarno magnetno polje postepeno se premešta prema Sibiru gde u skoroj budućnosti trebalo bi očekivati jaku zimu koja če uticati i na naše prostore.
Toplo vreme u Srbiji je posledica ovogodišnjeg razmeštaja evropskih magnetnih linija koje se kreću od Atlantika prema Evropi. Magnetna linija Madrid - Moskva nedozvoljava dalje njihovo kretanje prema Srbiji već je zaobilaze severno donoseći tople elektrone koji stvaraju maglu i toplo vreme.

Ja se u meteorologiju bas ne razumem nesto ali ovo je ocigledno da se nesto desava.Da li je njihova vojska,staklena basta basta,zagrevanje,sta li je ne znam ali sve se sami ekstremi pojavljuju.Prosle zime -30 sad 15 stepeni a za leto vec me je strah.Nista ja toj zloj naciji ne verujem pa i sve da ih potamani zima opet su mi sumnjivi.Nije ruska vojska glupa i prati ona sta oni sve rade.Mozda ne mogu u globalnoj meri da uticu na klimu ali nesto mute garantujem.Mnogo sam citao o njihovoj nauci i shvatio da su prevazisli naciste milion puta po destrukciji.

- - - - - - - - - -

Jos jedna stvar me nervira uzasno preko celog leta je Nis daleko najtopliji od svih gradova.Milion puta gledan prognozu i u Vojvodini narocito na severu sasvim normalne i prijatne temperature tokom pojedinih dana a ovde za 10 stepeni vise a 300km smo udaljeni.

a šta onda misliš o onom vremenu što je bilo prošle nedelje u Kanadi i kod njih(USA)-40 C i sneg do muda(ako ne i veći)?

Оно што су желели нама десило се њима. Мисле да су већи и моћнији од Бога. Причали су како ће у Војводини променити климу и како ће код нас бити -40Ц... а Бог учинио да то што су желели нама снађе њих.

Vojkanvrelo

Izneo si sada toliko gluposti,da mi je najlakše reći samo da ništa od toga nije tačno.

Kao prvo,na vreme se ne može nikad uticati (niti će moći ikada),na lokalno a tek kamoli na globalno vreme u svetu.

Drugo,ljudsko sećanje i to pričali mi stari ljudi zaboravite.Čovek zaboravi šta je pre 2 dana jeo,a kamoli da se seća nečeg pre 25 godina.

Treće,itekako je (kao što i pre navodio) bilo vrućinčina i toplih zima.Mnogi aposlutni maksimalni rekordi su postignuti tamo 1930-ih. (izuzetak su eto ovi iz 2007-Sm. Palanka).

I još da definišemo prosek i normalno vreme za ovo doba godine...pogotovo je važno to za zimu....jedne godine imaš sneg i -5,druge sunce i +11C.Saberi,podeli sa 2 i eto ti nekih 3°C što je prosečna temp. za januar.Dakle vreme normalno za ovo doba godine je vrlo relativna činjenica.

A ovo za leta tek neću komentarisati....prvo što je odmah prošlo leto protivrečno toj teoriji (u većini krajeva bilo tek malo toplije od proseka),nego što je npr. od 1891 do 1893 bio niz od 3 leta koja bi (da su tada bila merenja po celoj Srbiji,a ne samo u Beogradu) bila ubedljivo najtoplija ikada.

A šta tek reći na ovo...1952 godina,mart mesec,toplotni udar -evo nekih maksimalnih temperatura tada:

Krajem marta ove (1952) godine, na afričkom kontinentu je izvesno vreme stacionirao kontinentalni vazduh i dobio karakteristične osobine vazduha za te krajeve: postao je jako topao i vrlo suv, odnosno dobio karakter pravog suvog pustinjskog vazduha. Tu se na afričkom kontinentu stvarao i jačao anticiklon (visoki vazdušni pritisak), dok se tada severnije od naše zemlje stvarala serija ciklona (niskog vazdušnog pritiska), što je i uslovilo da, usled jačanja anticiklona koji je bio razvijen do velikih visina, otpočne prodor sa afričkog kontinenta prema severnim geografskim širinama. Ovaj prodor toplog vazduha prvo se osetio na velikim visinama, tako da 28. marta imamo vrlo pojačano SW strujanje na visini od 3000 metara, a zatim se taj topao vazduh spuštajući se još više zagrejavao, dobijajući fenski karakter i prouzrokovao u našim predelima vrlo visoke temperature, neuobičajene za ovaj period godine.
Prodor jako vrućeg i vrlo suvog tropskog vazduha osetio se prvo u jugozapadnim delovima Makedonije-Bitolju, još 29. marta u 16h, kada je prodirao u vidu vrelog, jakog vetra, SW i W pravca, koji je dostizao i do 8 po Boforu. Topli tropski vazduh prodirao je tokom cele noći između 29. i 30. marta, tako da je temperatura vazduha u Bitolju 30. marta u 01h iznosila 29.0 C (
shocked.gif
), u 04h 27.9 C, a u 07h 27.4 C. Ovaj tropski vazduh uticao je da 30. marta srednja dnevna temperatura vazduha bude u Bitolju 25.6 C (
shocked.gif
), dok dnevni temperaturni maksimum prelazi 30 C (31.2 C), a u Prilepu 24.8 C, odnosno 32.0 C.
Vrlo topao, jak vetar osetio se u Skoplju tek 30. marta posle 09h. Dok je istog dana u 07h temperatura u Skoplju iznosila 13.9 C, u 10h već se popela na 23.9 C, a samo za jedan sledeći čas temperatura se povećala još za 9 C (
shocked.gif
)-u 11h iznosila preko 33 C, u 13h dostiže terminski maksimum od 33.6 C, a zatim postepeno pada i u 16h smanjuje se na 32.2 C.
Ovaj vreli tropski vazduh osetio se dakle u Skoplju 17h kasnije nego u Bitolju. Znajući da je pravac kretanja vetra bio uglavnom SW, to se nailazak ovog vrućeg vetra mogao predvideti. Tek posle Skoplja ovaj tropski vazduh spuštao se dolinom Vardara ka južnim, jugoistočnim i istočnim krajevima Makedonije, tako da se on osetio u ovim predelima tek u kasnijim popodnevnim i večernjim časovima 30. marta (24h kasnije od Bitolja), a strujanje toplog vazduha produžilo se i u toku noći između 30. i 31. marta, tako da su u južnim krajevima Makedonije maksimalne temperature zabeležene tek 31. marta.
Iz ovoga se vidi da je pravac prodiranja tropskog vrelog vazduha bio od jugozapada ka severu, a zatim se ponovo spuštao dolinom Vardara ka jugu i jugoistoku Makedonije.
Maksimalne temperature koje su registrovane 30. i 31. marta 1952. su do sada nezapamćene za naše krajeve za ovaj deo godine.
icon_arrow.gif
Ova konstatacija važi i dan-danas, posle punih 57 godina...
wink.gif
Temperaturni maksimum je u Skoplju dostigao čak 34.2 C, a u Velesu 36.0 C (
shocked.gif
). Ovi temperaturni maksimumi su veći ne samo od uopšte do sada zabeleženih najvećih temperatura u martu mesecu, nego i od aprilskih, a u nekim mestima i od čak majskih apsolutnih maksimuma (
shocked.gif
)...

Sledi spisak Tmax po gradovima:
wink.gif

Varaždin = 20.2 Zrenjanin = 29.3 Vel. Gradište = 29.6
Karlovac = 23.5 Vršac = 29.6 Negotin = 26.3
Zagreb-Grič = 22.2 Loznica = 29.8 Zaječar = 32.2
Banja Luka = 27.0 Valjevo = 30.5 Niš = 33.5
Slavonski Brod = 24.5 Šabac = 30.0 Pirot = 34.5
Tuzla = 28.4 Srem. Mitrovica = 29.6 Dimitrovgrad = 32.5
Osijek = 22.5 Beograd = 30.0 Leskovac = 35.5
Sombor = 21.8 Pančevo = 29.2 Vranje = 32.5
Palić = 22.2 Kragujevac = 32.0 Vlasina = 23.9
Šid = 29.5 Smed. Palanka = 33.2 Preševo = 33.0
Novi Sad = 30.0 Čačak = 29.5 Priština = 28.5
Sremski Karlovci = 30.5 Kraljevo = 32.0 Bar = 25.0
Vrbas = 26.4 Vrnjačka Banja = 32.4 Kumanovo = 34.0
Srbobran = 27.7 Kruševac = 32.1 Skoplje = 34.2
Senta = 25.0 Jagodina = 32.0 Veles = 36.0
Kikinda = 27.9 Ćuprija = 32.8 Kavadarci = 35.1

Dakle, u Srbiji je najviša temperatura izmerena u Leskovcu (35.5 C)...
shocked.gif

Nadam se da su sada jasne svima neke stvari
:osmeh:

to kimi majstore.
teško je ljudima da poveruje u podatke i činjenice koji se ponavljaju unazad 100 godina i teorija zavere koja se provlači po rekla kazala novinama definitivno nema nikakvog smisla.
jednostavno vreme je takvo kakvo je i jedno sigurno je da će ova zima biti dugo upamćena po visokim temperaturama u januaru i decembru.
Najgore u svemu tome je to što tinja strah u ljudima šta će biti u junu julu i avgustu ako je sada ovako.
Meni lično ne preostaje ništa drugo nego da se nadam da će biti bolja proizvodna godina 2014 od protekle 2 ..
neću da verujem u teorije zavere amerikanaca i ostalih ..

A ovo za leta tek neću komentarisati....prvo što je odmah prošlo leto protivrečno toj teoriji (u većini krajeva bilo tek malo toplije od proseka),nego što je npr. od 1891 do 1893 bio niz od 3 leta koja bi (da su tada bila merenja po celoj Srbiji,a ne samo u Beogradu) bila ubedljivo najtoplija ikada.
Mene,a verujem i ostale,vise zanima kolicina padavina nego temperatura.Pa,ako mozes,prokomentarisi to,tj.,sta se moze ocekivati po nekoj tvojoj proceni u ovoj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh