Vremenske prilike u 2014-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas sinoc pocela stidljivo da pada ,nocas je bilo padavina a od jutros krenula ozbiljno da pada.Nemam cime da izmerim kolicinu padavina ako je neko iz moje okoline merio voleo bih da znam.

Kod mene je tokom noci i veceri palo malo kise ali to je bilo dovoljno jedino da rastopi vestak koji sam rasturao po psenici.Susa je i dalje katastrofalna.Eto glewdam radar koji je Kimi postavio,opet je kisa na severu,na jugu nista.
p2231332.jpg

Pogledajte kao rezultat dvogodisnje totalne suse mi se isusio hrast pored pojate.Drvo staro 100 godina.
Nista bolje ne prolazi ni vocnjak!
p2231333.jpg
[/IMG]

Strašne slike..

Radar kaže da se lepe padavine šire iz velikog Pomoravlja ka južnom i centralnom delu Šumadije,uz dalje premeštanje prema dolini Zapadne Morave:

padavine.png

E da ljudi...jeste li primetili nešto čudno danas ?Pa duva vetar sa severozapada !

....ali ne bojte se...već od sutra kreće da jača anticiklon iznad Crnog mora, pa će u narednih xy dana vetar da duva sa istoka,povremeno i vrlo jako !A to znači i da padavine možemo da zaboravimo...
Velike probleme on zadaje delovima Ukrajine,Rusije....mestimično nije bilo padavina tamo već skoro 2 meseca,i to ne u smislu da nisu bile merljive već nije bilo ni kapi kiše/pahulje snega !:sta:

Poslednja izmena:
Od toliko najavljivane kise na tv i prognozama, za vikend tj. juce i danas, palo ukupno ni cele 4 litre

Poslednja izmena od urednika:
Nema nama kise jos 2-3 nedelje sigurno,ovo sto je bilo se ne racuna...to i nije kisa,lokalno negde 2-3,negde 10 ali vise od 20 nigde a treba nam minimum 200!Ovo ce biti najgora i najsuvlja godina u istoriji,zivi bili...

Kod nas rominja, od 4 sata, nadam se da ce padati celu noc ali po radaru mislim da nismo te srece.

Pricao sa ljudima po ovim zimskim prezentacijama i svi se nekako slazu:
Moze se reci da je extremum i da ce i ostatak godine biti takav,najcesce varijante su npr mraz u aprilu (kad sve nikne), ili tolike kise da ne mozemo posejati,ili izrazito susna godina a onda obilne kise u ranu jesen da ne mozemo skinuti useve...

Nema nama kise jos 2-3 nedelje sigurno,ovo sto je bilo se ne racuna...to i nije kisa,lokalno negde 2-3,negde 10 ali vise od 20 nigde a treba nam minimum 200!Ovo ce biti najgora i najsuvlja godina u istoriji,zivi bili...

Bilo je lokalno preko 20,pa i 30mm sigurno.

Narednih 6-7 dana minimum bez padavina jer se ponovo postepno budi gospodin sa istoka...i on kaže:Samo probajte padavinski oblaci iz Sredozemlja da priđete dublje Balkanskom kopnu,oduvaću vas kao list papira !

rtavn16213.gif

Poslednja izmena:
Mala ispravka,u pitanje je anticiklon Savato,polje visokog vazdušnog pritiska.Da je ciklon situacija bi bila skroz drugačija,bilo bi padavina kao u priči !

Potrebna je mnogo velika promena opšte sinoptičke situacije,jer je Crno More i dalje vrlo hladno i sve dok je tako anticiklon će da se lepi za njega,a nama donositi konstantna strujanja sa istoka.

Sva je sreća pa tamo neke hladnoće sada nema u prizemlju i na visini,ispraznila se inače bi se smrzli kao pingvini. (kao ono pre 3-4 nedelje,ali kažem imamo sreće)

Danas sam hteo da zasadim sadnicu jabuke,kopao sam min.40cm.Vlazno je bilo prvih 10cm a ostatak ko zna koliko dubine je suvo.Tako da mene nece sigurno poplaviti nikakva voda.

Sudeći po trenutnom radaru,dobra kiša će ispadati u okolini Valjeva i Loznice u narednim satima.[/QUOTE]
Ne znam za Loznicu ali u Valjevu nije palo skoro nista:cool:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh