Vremenske prilike u 2013 godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na koji način nastaje ovako čudan oblak? Drugačiji je po obliku, strukturi, granicama od običnog oblaka? Jel postoje neki posebni mehanizmi nastajanja?

Za supercell je pre svega bitno jako smicanje vetra na visini.Bez njega ovi oblaci vrlo vrlo retko nastaju.

Naravno,sem toga mora biti i određene nestabilnosti u atmosferi,jer bez nje,smicanje vetra ne znači ništa.

Imamo 2 vrste supercell-a:HP(puno padavina) i LP(malo padavina)

Kriterijumi koji se koriste u SAD za odredjivanje postojanja grada su:
1.Kada povrsinu koja zatvara izolinija 45dBZ-a,a dostigne maximalni iznos,taj oblak moze davati grad.

2.Kada refleksija prelazi 55dBZ-a oblak 100% daje grad.

3.Kada refleksija prelazi 60dBZ-a postoji mogucnost formiranja tornada.

HP SUPERCELL:

Ova vrsta supercelije daje izuzetno obilne padavine.Javljaju se u visecelijskoj oblačnosti,ili kada kod klasicne supercelije poraste kolicine vlage u prometu.Jaki vetrovi prave linije u krugu oko nje nisu toliko izraženi,jer se vlaga proteže kroz vece dubine troposfere.Evaporativno hladjenje i negativna polovnost su smanjeni,jer tacka rosista depresije u donjem delu troposfere ima tendenciju da bude smanjena.

To su narocito opasne oluje,jer je mezociklon umotan u kišnu zavesu i može sakriti tornado_Ovakva oluja ima niži potencijal da daje krupan grad,ali ni on nije isključen.Najopasnije pojave kod hp supercelije se javljaju na prednjoj jugoistočnoj strani oluje,dok su uzlazne struje na prednjem krilu.
LP SUPERCELL:

Ova vrsta supercelije je slabija od klasicne
supercelije u vidu padavina.Formiraju se kada ima dovoljno vlage za formiranje oluje,ali ne i dovoljno vlage za neke jače padavine.Takav oblak može davati padavine skoro samo u obliku
grada,koji može dostizati veličinu
bejzbol loptice,a u isto vreme se javljaju
jake suve grmljavine.Uzlazne struje se nalaze na zadnjem krilu oluje,a mezociklon je dobro definisan.Ako dodje do formiranja
tornada,tornado je tada jako uocljiv jer je obično iza njega jako svetla gradna ili
kisna zavesa.

Prikaz na
radarskom snimku:Lp supercelije se
izuzetno teško lociraju na radaru,jer postoji nedostatak padavina u omotu
oko zida oblaka.Tj. oblak nece imati oblik kuke,jer nema dovoljno padavina unutar oluje da bi se obezbedila refleksija.

Ovu bandu iz RHMZ treba razjuriti pod hitno!Citajte sad ovaj citat iz dnevnih novina Kurir: "U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da nije bilo ozbiljne štete jer „nevreme nije bilo opasno“, kao i da ovog leta možemo da očekujemo još dosta ovakvih padavina. U noći između srede i četvrtka u Beogradu je padala i žuta kiša, a u Kragujevcu crvena. U RHMZ kažu da je u pitanju uobičajena pojava za ovo doba godine.
Pa dobro sta bi sa onim da ce letos biti 50 stepeni i da ce biti nezapamcena susa??????

Rhmz:

петак, 31. мај 2013. у 05.20
данаас (31.05.) током дана локално појава краткотрајних временских непогода.

Po satelitu sve bolji razvoj na istoku Bosne i jugozapadu Srbije.

- - - - - - - - - -

Crni se od juga do zapada,čuje se grmljavina...

Ja bogami cuo da nas ove godine ocekuje 20-tak ovakvih vremenskih situacija od ljudi koji su na protiv gradnoj odbrani...proslo je mozda 6-7 do sada

padao sitan grad mal okroz kisu minut dva,veoma cudan oblak ne tako veliki ali pocelo je da duva strahovito bez kise,temperatura je opala naglo bilo je gusto verujem da je negde padao i jaci grad,sad moram u obilazak

Ala je darezljiv taj gospod od gore, ove godine nas casti ko nikad, ili to ipak Monsanto probija barijeru free gmo.

Dobismo i mi grad danas
clip_image001.gif

Baš sam bio u ataru, za pola sata se smračilo kao da je 9h uveče, i onda je počeo grad veličine graška i tako tukao jedno 1min. Posle je počela i kišurina pa je kolko tolko ublažila grad. Taj grad je trajao oko 5min. Posle je samo kiša padala, ja se približavao ka selu i posle 10-tak minuta opet grad, ali sad veličine lešnika odprilike i jačeg intenziteta pomešano s kišom. Usevima ne znam šta se desilo jer sam već bio nadomak sela a tu je sad livada. Prva tura grada ih nije jače oštetila, koliko sam video iz traktora, ali plašim se za ovu drugu turu što me zahvati na izlaz iz atara.
Kod nas ipak nije toliko loša situacija, bar iza sela gde sam juče špartao. Sad sam bio da vidim taj suncokret i nije strašno, oporaviće se
DSC_0185_zpsc8747e84.jpg
[/URL][/IMG]
Hvala savato za brigu, nadamo se da neće više grad; ajde ovde i nije nešto, ali za onaj istarupirani kukuruz od juče u Obrenovcu, i onaj suncokret u Pančevu,tužno stvarno...
Medije koji nisu pomenuli ništa osim BGD-a neću ni komentarisati, zombie je sve rekao par stranica nazad.

Rhmz:

петак, 31. мај 2013. у 05.20
данаас (31.05.) током дана локално појава краткотрајних временских непогода.

Po satelitu sve bolji razvoj na istoku Bosne i jugozapadu Srbije.

- - - - - - - - - -

Crni se od juga do zapada,čuje se grmljavina...

kimi ima li nade za bolje dane,bar bez grada bolje nek pada i kasa samo nemo ova nesreca,sada kad se naoblaci strah me od grada ranije nije bilo tako

Dunav osiguranje...

Pre tri nedelje kad je kod nas bilo grada, oni(Dunav) nisu ni hteli izaci na procenu(kod kolege), rekli preko telefona da kod nas nije bilo tako strasno kao Kula,Vrbas,Cantavir...
Meni su iz Delta G. bili,pogledali,slikali, napravili zapisnik i pre skidanja useva trebam ih zvati ponovo, onda ce izaci ponovo i utvrditi procenat.

Za supercell je pre svega bitno jako smicanje vetra na visini.Bez njega ovi oblaci vrlo vrlo retko nastaju.

Naravno,sem toga mora biti i određene nestabilnosti u atmosferi,jer bez nje,smicanje vetra ne znači ništa.

Imamo 2 vrste supercell-a:HP(puno padavina) i LP(malo padavina)

Kriterijumi koji se koriste u SAD za odredjivanje postojanja grada su:
1.Kada povrsinu koja zatvara izolinija 45dBZ-a,a dostigne maximalni iznos,taj oblak moze davati grad.

2.Kada refleksija prelazi 55dBZ-a oblak 100% daje grad.

3.Kada refleksija prelazi 60dBZ-a postoji mogucnost formiranja tornada.

HP SUPERCELL:

Ova vrsta supercelije daje izuzetno obilne padavine.Javljaju se u visecelijskoj oblačnosti,ili kada kod klasicne supercelije poraste kolicine vlage u prometu.Jaki vetrovi prave linije u krugu oko nje nisu toliko izraženi,jer se vlaga proteže kroz vece dubine troposfere.Evaporativno hladjenje i negativna polovnost su smanjeni,jer tacka rosista depresije u donjem delu troposfere ima tendenciju da bude smanjena.

To su narocito opasne oluje,jer je mezociklon umotan u kišnu zavesu i može sakriti tornado_Ovakva oluja ima niži potencijal da daje krupan grad,ali ni on nije isključen.Najopasnije pojave kod hp supercelije se javljaju na prednjoj jugoistočnoj strani oluje,dok su uzlazne struje na prednjem krilu.
LP SUPERCELL:

Ova vrsta supercelije je slabija od klasicne
supercelije u vidu padavina.Formiraju se kada ima dovoljno vlage za formiranje oluje,ali ne i dovoljno vlage za neke jače padavine.Takav oblak može davati padavine skoro samo u obliku
grada,koji može dostizati veličinu
bejzbol loptice,a u isto vreme se javljaju
jake suve grmljavine.Uzlazne struje se nalaze na zadnjem krilu oluje,a mezociklon je dobro definisan.Ako dodje do formiranja
tornada,tornado je tada jako uocljiv jer je obično iza njega jako svetla gradna ili
kisna zavesa.

Prikaz na
radarskom snimku:Lp supercelije se
izuzetno teško lociraju na radaru,jer postoji nedostatak padavina u omotu
oko zida oblaka.Tj. oblak nece imati oblik kuke,jer nema dovoljno padavina unutar oluje da bi se obezbedila refleksija.

::svaka cast:: Samo mala pomoc za nas zemljoradnike sta znaci dBZ
noaa-dbz-scale.png

Neverovatno na koje vrednosti temperaturu mogu spustiti ovi jaki oblaci.

Pa tamo gde je malo jači odraz,temperature u sred pljuska padaju ispod 10°C kao od šale. ::svaka cast::

Na Kopaoniku je oko 13:30h protutnjala oluja, donela sneg i zabelelo je bilo. :bravo: (uz pad čini mi se sa +6°C na 0°C)

Opet najava grada u podrucju N.Sada...prosli put pogodili...nedelja

Ledena kiša
18.png

Vetar: WNW 4 m/s
Vlažnost vazduha: 85 %
Padavine: 4.1 mm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh