Vremenske prilike u 2012 godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
pada non stop od ponoci umerenim intrezitetom s tim da je sada pojacao. -11 stepeni. krmaca se oprasila sinoc, i pogiboh da svinjac zagrejem. uspeo sam da naguram da bude +20 u svinjcu, ali opet 4 prascica zavrsilo na djubretu. da ga ebem ne vredi

Moja matematika se nešto ne slaže sa vašom.Ima 36cm snega što je proizvelo da na 1m2 dobijem oko 50litara vode.Tako kanta i metar kažu.

Lako moguće ,pošto se sneg dosta slegao.Juče sam merio visinu ,bilo je 34-35 cm .Jutros palo još nekoliko cm a visina snega na istom mestu 33 cm.

Vrlo moguće jer je donji sloj mnogo nabijeniji i teži nego gornji.Ali suma sumarum do sad je palo oko 50-51litra po m2 vode i valjda koja kila azota.

Kod mene je, ako saberem padavine od zadnjih par dana, palo gotovo metar snijega iako je debljina samog snijega oko 60cm, mjerio sam na mjestu gdje nema vjetra pa nema ni nanosa niti je nešto moglo biti oduvano. Kao što kaže Diklofen, donji slojevi su jako sabijeni, može da se reže na kocke a ipak je 100% zaledjen tj. praškast.

U medijima se ta tema očigledno namjerno izbjegava ali moramo se zapitati - šta ako posle ovog ledenog perioda naglo otopli? Da se primijetiti da se vrijeme u poslednjem periodu ponaša jako čudno, veoma naglo, takoreći za par sati, prelazi sa dosta toplog na krajnje hladno vrijeme. Istog dana kada je ovdje zahladnilo ja sma na dvorištu neštoo radio na sjetvospremaču, sijalo je Sunce i bilo je toplo, čak 14 stepeni! Samo nekoliko sati posle toga temperatura je pala do nule a ujutru je bilo -8! Mislim da se sa velikom vjerovatnoćom može očekivati da posle ovog naglo otopli a svi znamo kakvu bi to katastrofu proizvelo - na svakom m2 se nalazi preko 50-60l vode!

Danas pojacava jos snijeg opet valja sutra u traktor i razgrci. Jos je kod nas i dobro (oko 45 cm snijega) kako li je kolege vama koji imate 1 m pa tu bi se i gusjenicar zaglavio. Aj uzdravlje :ppozdrav:

ma ovi sa hidrometa su nesto debelo zaj.... jutros u 5 bilo -11 , danas ceo dan stoji ista temperatura, evo sad pogledam opet -11... bije severac kod mene ko nenormalan, zar iz peci izvlaci kroz cunak... Sneg ne misli da stane ni pod razno

Kod mene je jutros bilo -16, potom je otoplilo (hhehehe) na -12 i držalo tako cijeli dan i oko 15h je krenula nizbrdo, sad je -14. Pada jako, jako sitan snijeg ali pada samoo tako. Maloprije sam išao da obidjem bikove, bio sam tamo nekih 10-15 minuta dok sam im bacio balu deteline, kad sam krenuo u kuću nema mog traga, kao da nisam prošao. Prije toga je bilo neka 3-4cm novog snijega pa je i trag morao biti dubok bar 2cm. Ako nastavi ovako do ujutru biće pravo veselo, danas sam čistio put pod sedmi ili osmi put u zadnja tri dana i stvarno nemam kud više sa snijegom.

Kod mene je, ako saberem padavine od zadnjih par dana, palo gotovo metar snijega iako je debljina samog snijega oko 60cm, mjerio sam na mjestu gdje nema vjetra pa nema ni nanosa niti je nešto moglo biti oduvano. Kao što kaže Diklofen, donji slojevi su jako sabijeni, može da se reže na kocke a ipak je 100% zaledjen tj. praškast.

U medijima se ta tema očigledno namjerno izbjegava ali moramo se zapitati - šta ako posle ovog ledenog perioda naglo otopli? Da se primijetiti da se vrijeme u poslednjem periodu ponaša jako čudno, veoma naglo, takoreći za par sati, prelazi sa dosta toplog na krajnje hladno vrijeme. Istog dana kada je ovdje zahladnilo ja sma na dvorištu neštoo radio na sjetvospremaču, sijalo je Sunce i bilo je toplo, čak 14 stepeni! Samo nekoliko sati posle toga temperatura je pala do nule a ujutru je bilo -8! Mislim da se sa velikom vjerovatnoćom može očekivati da posle ovog naglo otopli a svi znamo kakvu bi to katastrofu proizvelo - na svakom m2 se nalazi preko 50-60l vode!
vfywq9.jpg

....ali kada

Bas sam o tome pisao, niko ne smije ni da pomene tu temu u medijima, svi se boje ponavljanja katastrofe od prošle godine.

@Szeky

Posle ove prognoze koju si postavio bi se trebalo još više zabrinuti. Izgleda da če se jako hladno vrijeme održati preko cijelog ferburara a to znači da će se i sniježne padavine samo gomilati i gomilati. U martu su šanse za naglo otopljenje još veće a to bi moglo imati strašne posledice kada se sav taj silni snijeg (a izgleda da će padati cijeli februar) krene da se topi. Bilo bi mnogo bolje kada bi u i februaru imali neko otopljenje da se bar dio snijega otopi. Brine me što ćemo vjerovatno ući u mart sa ogromnim količinama snijega na veoma velikom dijelu Balkana, posebno na području sliva Drine i Save koje su za naše krajeve najopasnije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh