Vremenske prilike u 2012 godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mrsave 3l po kv/m ali zlata vredi , kukuruz mnogo veselije izgleda , soje su u mnogo losijem stanju njima treba minimum 30l.

Kod nas dok smo tovarili slamu,juče ispresovanu pala po koja kap,sad se opet razvedrilo i peče.

Bilo je dosta castelanusa na nebu malopre,to je dobar znak da će biti razvoja popodne.

Sada ima dosta kumulusa po planinama,ali su još uvek pitomi,bezopasni ili kako god.
grin.gif

+31°C.

Kimi imam jedno pitanje za tebe.
Ako pogledas moju poziciji na karti videces da sam relativno blizu dunava. Posmatrajuci radarske snimke i animacije zapazio sam da kad oblacnost dolazi iz pravca jugo-istoka uvek da tako kazem naleti na zid , to jest Dunav. Retko ga i predje, ali ako to uspe onda se bas istrese kao sto je to bio slucaj pre 3 dana.
Da li je moguce da Dunav pravi toliko mocan zid da oblacnost prosto klizi uz njega da li ka severu ili ka istoku.

@paorpaor

Naravno da je moguće !Dobro si to zapazio.

To je jedna od najinteresatnijih i najnerazjašnjenijih pojava u meterologiji...zbog čega oblaci iznad nekog mesta u određenom strujanju često jačaju,a u nekom drugom često slabe.

Smatra se da je razlog najčesće orografija (prelazak preko neke planine,jezera,kroz klisuru ili dolinu neke reke itd..) Npr. kada oblaci pređu preko Fruške Gore oni često ojačaju ako u južnoj i jugozapadnoj struji putuju daje ka severu i severoistoku,dok u suprotnom slučaju pri severnom strujanju oblaci nakon prelaska preko planine slabe.

No,to NE znači DA JE UVEK TAKO.Ne znači da će se svaki oblak ponašati na taj način.

To sam i ja zapazio pa reko cisto da pitam iskusnije i obrazovanije.
Cesto se desava da nam oblacnost dolazi bas iz tog pravca i da se dobro izruci, se desi i suprotno bas kao sinoc.

To je jedna od najinteresatnijih i najnerazjašnjenijih pojava u meterologiji...zbog čega oblaci iznad nekog mesta u određenom strujanju često jačaju,a u nekom drugom često slabe.

Da se i ja malo nadovezem na ovu temu. U mome slucaju, najsigurnije padavine nam dolaze iz pravca Novog Beceja, tj sa zapada -severozapada. Medjutim, da bi iz tog pravca dosli do nas, oblaci treba da predju veliki prostor pod pasnjacima i slatinom, koji kod nas zovu Melenacki pasnjak. To je vecinom pustara sa sitnom travom i bez i jednog drveta. Cesto se desava da oblak koji naidje na tako zagrejanu povrsinu, jednostavno skrene ili se razdvoji, pa ode na Novu Crnju ili Zrenjanin.

Juče obilazeći atar sam primetio da nije u pitanju deficit vlage u zemljištu toliko izražen.Veće zlo je visoka temperatura i vazdušna suša.
Otkinuo sam jedno stablo kukuruza na kome su listovi takoreći izgoreli ,stablo je imalo dosta vode u sebi.
Kod nas danas nešto niža temperatura , retki oblaci oblaci zaklanjaju sunce.U momentu kad nema oblaka ,odmah je pakleno vruće.Sparno je.

Kod nas se isto to desava nama najsigurnija kisa stize sa zapada ili iz pravca R.Krstur-Kula ali dok pridje Vrbasu oblaci se razilaze i najaci oblak i kisu odvuce Dunav.Tako je i sinoc i jutros bilo samo sto je jutros oblak koji je krenuo ka severu okrenuo i osvezio nas sa kisom ne bas nekom ali i ta vredi!

Za veći deo Vojvodine najsigurnija kiša dolazi sa jugozapada i zapada. (kao i za Podrinje,Mačvu itd..)

Ovde zbog položaja planina to nije tako,i taj pravac dolaska oblačnosti je najnesigurniji za kišu.

Ovde najsigurnija kiša paradoksalno dolazi sa severoistoka i severa,i kada dođu sa te strane oblaci padavine su često izuzetno obilne (navetrena strana planine).Zasad je rekordna noć 24 na 25 jun 2009 kada je palo 190 litara pa je u sklopu sa 76litara prethodnog dana bilo katastrofalnih poplava.

Eh,samo kad se setim...

Danas nešto prijatnije, sinoc je oko 23h palo malo kiše, par litara. Temperatura je dosta niža nego juče, u 5 jutros je bilo 22 a zatim je oko 6h počeo da duva jak sjeverni vjetar, veoma hladan i temperatura je brzo pala na 16 stepeni. Sad je samo 29, što je nevjerovatno s obzirom da je juče u ovo vrijeme bilo 38. Nije sparno, štaviše vrlo prijatno vrijeme u odnosu na prethodne dane. Olujna kiša od prije neki dan je napravila veoma velike štete, mnogo kukuruza je povaljano, kod mene srećom vrlo malo ali ima parcela koje su 50% sravnjene sa zemljom (polomljeno, dakle nema ispravljanja).

Juče obilazeći atar sam primetio da nije u pitanju deficit vlage u zemljištu toliko izražen.Veće zlo je visoka temperatura i vazdušna suša.
Otkinuo sam jedno stablo kukuruza na kome su listovi takoreći izgoreli ,stablo je imalo dosta vode u sebi.
Kod nas danas nešto niža temperatura , retki oblaci oblaci zaklanjaju sunce.U momentu kad nema oblaka ,odmah je pakleno vruće.Sparno je.

To je ono, przi biljke vreo vazduh, ja sam uzeo asov i obilazio njive, gde je tvrdja zemlja dublje su pukotine i vlaga je na dubini od nekih 30ak cm, a gde je sipka zemlja vlage ima na 15-20 cm. Ne treba njima toliko kise koliko im treba da malo zahladi

ja sam oko podneva bio da obidjem njive gde je kako pala kisa, i pala je od 8 do 20 litri na nekim mestima, ali na vecini mesta oko 10lit, uzeo sam metalnu cev i gledao koliko je zemlja nakvasena i dosao do rezultata da u basti gde je palo 8lit na suvu zemlju ,nakvasilo je nekih 2,3cm dok je u ataru na nekim mestima nakvasilo preko 5cm, a zanimljivo je da i kukuruz i soja iskoriste i ovo malo vlage sto je palo jer vecina padne pod koren tako da ga biljka lakse usvaja, i za kraj bi pitao Kimija dali se nocas i narednih dana ocekuju padavine u juznobackom okrugu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh