Stvar je u konvektivnim padavinama,tj. padavinama na oblak.....ponekad kad su oblaci toliko spori moze da bude extremnih razlika (2006 u junu kod mene 130 litara,a 4-5 km istočnije nije ni kap pala)...ima još drastičnih primera ali ovaj je onako najdrastičniji.
S obzirom da smo mi daleko od mora,nama su leti često jedina nada te konvektivne padavine,da vlaga dođe sa okeana i da se uz pomoć kopna i orografije (planina) razviju kumulonimbusi.
Od pravih ciklona koji mogu ravnomerno da natope najčešće nema ništa,jer anticiklon u Sredozemlju to u toku leta ne dozvoljava.
Ti kumulonimbusi su vrlo teški za predviđanje...uglavnom u njihovom razviću uvek imaju prednost planinski predeli. (u Vojvodini nema prave kiše dok oblaci formirani na planinama Bosne ne pođu u jugozapadnoj struji ka Slavoniji i odatle ka Vojvodini).
E sad je stvar u tome što u jugozapadnoj struji oduvek više sreće imaju predeli severno od Aranđelovca .. (dakle tu spada i tvoj kraj).
Ni meni nije jasno zbog čega ove godine to nije slučaj (jedan od razloga jeste slaba konvektivna aktivnost ove godine),ali tu mora da ima još nešto što fali.....
Sa druge strane,jugozapad Srbije i Kopaonički predeo (gde je i moj kraj) mi je nakako uvek najstabilniji što se tiče padavina...obrni,okreni uvek ima razvoja i pljuskova...i nekako je uvek najmanji strah od suše.Mada mana ovog kraja je sa druge strane učestala pojava grada..