Vremenske prilike u 2011. godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Videli smo mi ovde na Moravi po onom ledenom vetru oko 18 sati da se negde "sručilo". A ovi ostaci fronta koji se valjaju nebom pokazuju kako je bilo.

@ RatkoPa

Auu, ovo je strašno, da li su to ondulin ploče?

@ pidikanac

Ne brini ništa. Izneće tu kukuruz dobro rod. Ja sam imao prošle godine isto isfronclan kukuruz, udario ga led još pre formiranja klipa i ipak je biolo dobro do kraja. Kod tebe je klip već formiran i prebrodiće to kukuruz dobro. Takođe, mislim da taj kukuruz nije pogodio ovaj krupni led sa slika već neki sitniji. U delu Srbobrana i Turiji je prošle godine strašan led potukao kukuruz (nede već blizu berbe) i prosto ni jednog lista nije više bilo. Dakle golišava stabljika potpuno i klip. Ovo tvoje će se izvući sigurno.

evo malo slika od utucenog useva kod mene
30cnek8.jpg

@Pikadinac nećeš imati skoro nikakve štete.
Čaki da je klip oštećen sve bi se riješilo fungicidom npr"Signum" ili "Headline" naravno kad bi kod nas funkcionisalo avionsko prskanje i sa cijenama kao u normalnom svijetu.
Kukuruz je najmanje ranjiv na grad od svih usjeva.

Bostanu nema spasa ali ce kukuruza biti,zao mi je vrednih ljudi koji prodju ovako ali sta da se radi svi smo u istoj kozi i nikad se nezna koga ce ovako nesto zadesiti.

Da smo mi zivi i zdravi pa cemo sve nadoknaditi, Javio sam ljudima iz osiguranja valjda ce sutra doci pa da procene stetu na bostanu,a i na kukuruzu.Osigurao sam ja to jos pre dva meseca!

Ma najvaznije je zdravlje a sekiraciju treba svesti na najmanju mogucu meru.Sreca pa si osigurao mada imas i sa osiguravajucom kucom sada da se boris kao lav i da pokusas da izvuces sto veci deo stete.

bice stete na tom kukuruzu ali 15-20% max.
i lisce se nece povratiti nego ce ostati u fronclama.

@Pidikanac druze zao mi je ali protiv nekih visih sila ne mozemo nista. Prosle godine u jednom delu atara i kod nas je bilo takvog grada bas u ovo vreme i vise stete je bilo po soji nego po kukuruzu. Listovi namaju sanse da se povrate al ce kroz njih jos da se nahrani mada vise nece to biti ono sto bi trebalo biti.
Steta u svakom slucaju ne bi trebala biti veca od 20%. Zelim ti sve najbolje tebi i porodici i na kraju dobar rod.:ppozdrav:

Vedro
16.1 ˚C
Pritisak: 1004.06 mbar
Vetar: 12.9 km/h (zapad)
Vlažnost vazduha: 94%
Vidljivost: 10.0 km
Izlazak/zalazak sunca: 05:13 / 20:21
Podaci prikupljeni: 21. 07. 2011. u 05:00

Vedro
34.png

16.1 ˚C Subjektivni osećaj: 16.1 ˚C
Pritisak: 1006.09 mbar Vetar: 3.2 km/h (promenljivo) Vlažnost vazduha: 94% Vidljivost: 10.0 km Izlazak/zalazak sunca: 05:14 / 20:12 Podaci prikupljeni: 21. 07. 2011. u 06:30

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh