Vremenske prilike u 2011. godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@pidikanac
Bice tu kukuruza nemoj da se sekiras!

Kod mene je od jutros kiša padala 6 puta, veoma jaki pljuskovi, potop. Zemlja je do te mjere ispucala da ni kap vode ne ostaje gore ili teče, sve ide u zemlju. Ne znam koliko je palo, ali siguro je jako mnogo, ovaj zadnji je trajao 20 minuta i svo dvoriste mi je bilo pod vodom iako je blago nageto, a oluci na kući su redom prelili, niz sokak je tekao potok, imam par dana posla dok popravim put koliko je razrovan. Sreća da je zemlja ispucala pa ne dozvoljava formiranje bujice, inače bi iskopala kanale u njivama. Leda nije bilo nikako, ali se vidjelo i čulo da se formira, grmljavina je bila jednostavno jeziva danas oko 10-12 časova a oblaci su bili čisti horor, nevjerovatno šta se dešava na nebu, takve vrtloge u oblacima nikad nisam vidio sem na snimcima tornada u SAD. Mislio sam da će pogoditi moj kraj i Bijeljinu, ali izgleda da se konačno formirao tek kod vas u Vojvodini. Zadnjih par sedmica paklene vreline nije moglo proći bez posledica. Vjerujte da suosjećam sa svima koje je pogodio grad, znam kako je to kada vam sve uništi.

Kod mene prepodne pala lepa kišica, al treba još! Čuo sam u narednih 10 dana da će ovakvo vreme da bude!!

Kod nas takodje oko 15 l, a u drugom talasu koji je slabiji i mestimican, mozda ponegde jos koji litar. Sada je vec vedro, i sutra ponovo sunce i toplota.

Meni je jednu njivu pre par godina isto tako led izresetao.Kukuruz je cudesna biljka,dosta moze da se regenerise i jedini problem ce biti sto ces imati po neko zrno kvarno ali ako ga ovrsis u zrnu i das na susenje nece biti velikih problema.Verujes li da bih ja menjao moje njive za tvoje.Verovatno si citao da kod mene kise nije bilo jako dugo i da je kukuruz u kriticnoj situaciji.Dzabe sto sam sve odradio kako treba ali bez vode nista ne moze da zivi.Zato se ne sekiraj mnogo,videces da ces imati dobar rod sigurno mnogo veci od vecine poljoprivrednika.

U mom mestu jedva da je skupila prasinu po putu,nesto vrlo malo.Samo je odlozila na nekolio dana propast sa kukuruzom i sojom a pitanje kako ce i suncokret izdrzati sve ovo.Jedino vinogradi ce dobro proci mada njih nema vise kao sto je nekad bilo...

onda nemas problema,lisce se povrati sto posto!bitno je da nemas ostecenja na klipu,jer kad ga led nacne na tom mestu pocinje da se kvari!

2hx9aac.jpg
a onih 30 posto sto je ostalo ovako izgleda
ej8uw1.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh