Vogel&noot soil solutions

Ja sam juce u Zr, u agritechnikom uzeo izmenjive spiceve, Molbro. Bas su loše ofarabini, gore od male privrede, ali videćemo kvalitet, što je najbitnije. Originalni su uzorali, skoro 1000kj.

Није ни мени током периода употребе и оригиналних и Хуђикових и свих ванредних замена и интервенција, ал' ето, постоје различити системи и то делимично компатибилни, па да људи знају.

Него, има један додатак који ме је заинтригирао још пре петнаестак година, чим са га видео на једном "Вогелу" код типа из моје улице. Неки то зову ножасто цртало, неки секач плаза. Има их "Микрон" ( https://www.mikron-doo.rs/index.php...howproduct/1016/323/8/SEKAČ-PLAZA-PK2-016-01P ), али некако нисам успео да на свом плугу нађем такав распоред отвора какав је на илустрацији, па можда и није баш за мој модел.

Какогод, видео сам те секаче на два "Вогелова" плуга у својој околини, али некако сам пропустио да чујем од њихових власника каква су им искуства са тим секачима. Да ли је неко одавде имао искуства са таквим секачима и каква?
Zamenjuju crtalo i praktičniji su, može i na teža zemljišta, crtalo više guši kad ima mase negi oni. Ja sam prošle godine skinuo crtalo i stavio njih samo na zadnjim brazdama.Uzeo sam u Agritehnicomu ima 3 rupe na njima ali kod mene na 1050xm-u pasuju samo 2 rupe.

Иако их користиш само једну сезону и не постоје две године када је исто орање, да ли ипак имаш неки осећај у вези отпора плуга са и без тих ножева и уопштено, да ли иза њих остаје уредно одсечена пластица, без одроњавања?

Da, lepše iseče plasticu, poorao je oko 150 kj prošle godine a ne pamtim kad se tako teško oralo. Gde je bilo suvo i nabijeno nije baš sekao nego lomio plasticu a gde su bili normalni uslovi za oranje u strništima tu je ko nožem isekao.

Da li je neko smislio neko resenje za vogelove plugove koje imaju cilindar na oprugu ( a da nije zamena cilindra na dvosmerno). Sada kada je zahvat 35 cm okrece ga bez problema,ali ako povecam zahvat na 40 cm plug je tezi na jednu stranu i opruge ne mogu da ga prevuku dovoljno. Skidao sam oprugu nije istegnuta.

Da li je neko smislio neko resenje za vogelove plugove koje imaju cilindar na oprugu ( a da nije zamena cilindra na dvosmerno). Sada kada je zahvat 35 cm okrece ga bez problema,ali ako povecam zahvat na 40 cm plug je tezi na jednu stranu i opruge ne mogu da ga prevuku dovoljno. Skidao sam oprugu nije istegnuta.
Drugar iz Golubinaca kupio na vasaru dvosmerni klip za 30-40e

Onda cu morati izmeriti duzinu i debljinu bolcnova...zvao sam na par mesta hidrulicare od 300e pa na gore za nov cilindar.

90кс Таман да дуже трају ти коњићи....Те бразде од 40 цм буду санте ако је угажено а биће после ових киша по мени што мања бразда лепше орање е сад има нас разних како ко воли.

Kojih kiša? Kod nas i dalje ukupno padavina svega 7-8 litri, a upravo i da je palo 20-30 litri to bi sve zemlja vrlo lako upila koliki je nedostatak vode. Moje razmišljanje je da sante mogu biti samo ako ne padne još kiše, a ako padne čak i 50 litri ima oranje da se rasipa...

Nazad
Vrh