Mislim da je kolega Vasovac najbolje opisao šta voćarski traktor mora da ima: voćarske gabarite.
Naime danas sam bio kod uvoznika
FOTON-a i pogledao 454 i 504 modele. Odmah da kažem da je 454 isuviše mali ( manja snaga, manje gume ... ) a razlika je svega 1000 eura, pa sam odmah prešao na 504, ali je problem što na stanju nema voćarskih ( užih varijanti) pa sam morao da se zadovoljim klasičnim koji je u varijanti 504 širok oko 1.7 metara. Traktor na prvi pogled lepo izgleda, lepa boja, solidan dizajn, ima prednju vuču, reverzer, prednje i tegove u zadnjim točkovima, kompresor, radio, kabina, sve to je u osnovnoj opremi, i sem za klimu ( oko 1000 eura) nemate šta da doplatite. Motor je neka licencna proizvodnja Perkins-a ( ako je tako) ali lepo radi, ima 4 cilindra iz 3150cm, bez turba ( turbo ima 604), lepo se odaziva na gas, ali osrednje je bučan, i što je dosta bitno kabina ne umanjuje buku, tako da se ne može reći da je nešto tih u radu, nešto kao IMT. Ima 8+8 brzine, nisu sinhronizovane i menjači su između nogu a ne na strani, što je dosta veliki nedostatak za voćarske potrebe, dok za ratarenje i nije neka smetnja. Servo je dosta jak, tako da se volan vrti dosta lako, reverzer je sa desne strane ( to je prava strana za reverzer) i radi korektno. Ima 540/1000 obrtaja na kardanu, ručica je sa leve strane, mora da se stane da bi se ubacila i ne ide baš glatko ( možda zato što je nov). Kočnice nisu loše ali ne grizu baš nešto, pa bi se moglo reći da su osrednje. Kabina je sa zadnje strane dobro zatvorena, jedine rupe su pored pedala za kvačilo, kočnicu , blokadu difer. kao i ručicu reverzera, što nisu nešto velike rupe ali ipak postoje, znači prskanje ipak raditi pod maskom. Ventilacija i grejanje idu standardno ali na modelu 454 i 504 nema filtera za uvučeni vazduh spolja, nego vrti jedan te isti vazduh iz kabine, ili nisu znali da mi pokažu. Podizna moć na hidraulici je 2 000kg, a težina traktora je 2700 kg sa tegovima ( jako korektna težina). Prednji most je neka kopija Cararro mosta, izgleda pristojno masivno, i diferencijal za prednju vuču je centralno postavljen. Mana ( i to velika) je što se traktor dosta malo može da smota. Cena traktora 454 je 12500 eura, modela 504 je 13500 eura, a 604 voćarskog tesnog je oko 17500 eura. Servisi se rade na 200 sati i koštaju oko 100 eura. Inače nisu imali na stanju voćarske varijante ( širine 1.4m) pa ću morati da odem kod nekog ko je taj traktor već kupio pa ću izneti mišljenje, a što se tiče standardnog 504 mislim da je ovo traktor dosta kompletniji i masivniji od IMT-a i sa reverzerom, prednjom vučom i kabinom svakako vredi tih 13 500 eura, ali da je dosta daleko od toga da bi mogao da se nazove voćarskim traktorom. To naravno ni cena ne pokazuje, ali je ipak realnosta da je na jugu Srbije došlo 20-tak ovih traktora koji se koriste u voćarstvu pa ih ne treba zaobići pri kupovini.
- - - - - - - - - -
Inače kad se govori o voćarskim traktorima ne treba zaobići i možda najpoznatiji i najzastupljeniji traktor kod nas
GOLDONI. Od uvoznika nisam dobio bog zna puno podataka ali izneću ovo što imam. Preporučeni model je ENERGY 60 40v, poseduje VM daimler crysler motor sa 3 cilindra, snage 48ks iz 2080cm3 zapemine ( možda ipak mala zapremina ali nisam ga vozio pa ne mogu da garantujem da će to , kao i samo 3 cilindra biti problem). Menjač je sinhronizovan sa 16/8 brzina sa mogućnošću proširenja broja brzina ( verovatno uz doplatu), kardan ima 540 i 750 obrtaja i uključuje se nezavisno, standardno ima 2 para hidro izvoda. Širina traktora je od 1.3m do 1.8m. Naravno prednja vuča i servo volan se podrazumevaju a nisam siguran kolika je ukupna težina traktora, ma da mislim da ne prelazi 2 000 kg. Inače cena ovog traktora je 24 500 eura bez kabine, a doplata za kabinu sa ventilacijom je 3 400 eura, sa grejanjem je 4 500 eura, i sa klimom je 5 500 eura, za tegove doplata 250 eura.