Voćarski traktor-vaša preporuka

I ja se potpuno slažem sa tim ali ako se naiđe na Kubotu koja nije puno napravila tj. neki iole sačuvan primerak, jer nisam siguran kako bi išlo održavanje sa njim.Kubote su jako skupi ( naravno i kvalitetni) traktori ali niko nije lud da traktor plati 20 000 eura i nekom ga proda za 4 ili 5 000 a da je on još uvek u dobrom stanju.

E pa ne znam sta je u pitanju samo vidim da ih je u ponudi kolko neces za smesne pare, videli ste sajt nisam ga ja izmislio!

они модели трактора су се производили 80 -тих година фора је у томе што је фрезер нов,зато пише ново и гарнција

E to je vec dobra informacija, hvala. I dalje mislim da je daleko bolja varijanta nego toma a mislim da sa njim moze da se bez problema servisira 3-5 ha vocnjaka, ispravite me ako gresim?

Болји је од томице сигурно, сад колико ћеш радити без сервисирнја то и нико немозе рећи јер ипак је то полован тракторчић, а неће ти ни јефтино изаћи док платиш све трошкове . 3-5 хектара уопште није мало

Nije malo ali nije ni bog zna sta. Trenutno sam na 64 ara a nadam se prosirenju kad ovi sto prodaju godinama sidju sa nebesa sa cenom. meni se taj traktor svidja prevashodno zbog jako male sirine a da se ne lazemo carraro mi je bas zelja al nisu mogucnosti. Kubota znam da je ozbiljna marka i mogao bih da se uklpopim sa cenom pogotovo sto ide sa njim i nova freza!

Treba da uzmem jedan voćarski ili "poluvoćarski " traktor za lične potrebe pa ću kako budem dobijao ponude izlagati ovde neke od primeraka. Traktor treba da ispuni neke od uslova kao što su:
- da ima prednju vuču, da ima najmanje 50ks, da ima kabinu, da ima reverzer, najmanje 8+8 brzina, najmanje 2 para izvoda za hidrauliku pozadi, najmanje 2 brzine na kardanu. Poželjno bi bilo da ima: motor sa 4 a ne 3 cilindra, što veću sopstvenu težinu, što bolju kabinu ( što bolje zaptivenu) sa obavezno grejanjem i ventilacijom, opciono sa klimom ili karbon filterom, vazdušnu instalaciju, poželjno 12+12 brzina, 3 brzine na kardanu, što širim gumama i ne većom ukupnom širinom od 1.5m ( može i širi ali da može okretanjem felni da se svede na oko 1.5m). Bitna stvar je i koliko treba izdvojiti za redovne servise za prvih 1000 sati kao i garancija proizvođača.

Prvo bih predstavio LANDINI MISTRAL, traktor koji ima 55ks ( najača opcija mistrala) sa kabinom, prednjom vučom, 12+12 brzina ( 4 brzine u 3 opsega napred i isto toliko nazad na reverzeru) i motorom sa 4 cilindra sa turbo punjačem, motor je Yanmar. Ima 540/750 obrtaja na kardanu, 2 para izvoda pozadi, podesiv servo volan. Dolazi sa kabinom koja nema karbon filter, ali je dosta dobro izolovana ( inače cena kabine je 374 000 dinara), i sa tegovima 4x24kg.
Utisak je da je ovo dobro spakovano voćarsko traktorče koje nije za prevelike zasade ali se preporučuje do 10-15 hektara. Može da bude problem mala ukupna težina od 1750 kg, a sa druge strane ima turbo motor sa 4 cilindra koji ima dovoljno konja ali možda premalu zapreminu od 2 000 kubika. Minimalna širina traktora je 1.4m, sa mogućnošću proširenja, što je odlično za voć. traktor, i kabina je sasvim pristojna. Inače cena jednog ovako opremljnog traktora sa kabinom ( kao na slikama dole) je 27 000 eura sa pdv-om. Što se servisa tiče na 50 , 250 i 500 sati servisi bi koštali po negde 200 eura ( menjaju se filteri i ulje u motoru) a na 1 000 sati bi taj servis bio skoro duplo više jer se menja i ulje u hidraulici. Sve u svemu cena servisa ni najeftinija ni najskuplja. Garancija na traktor jedna godina ili 1200 radnih sati ( mogle bi da budu i dve kao kod nekih drugih traktora).
Ovo bi verovatno bio jedan od mojih prvih izbora za budući voćarski traktor, naravno nisam išao na probu, tek tada ćemo odlučiti. Slike:

img20140318141103.jpg

img20140318141116.jpg

img20140318141129.jpg

img20140318141141.jpg

img20140318141203.jpg

мислим да му је једина мана то што нема карбонски филтер, а и много је лак тако да неможе своју снагу искористити .Ја сам јуче радио подривачем са јд. који је тежак 2600 кг и могу ти рећи да и њему фали тежине

Mislim da si u pravu što se težine tiče, mada za sada u mladim zasadima mogu još uvek ići Mahindrom koja je oko 3t, ona tu neće još dugo moći, kao što ne može u starijim, tako da to može da bude ozbiljna mana.
Inače evo još jednog pravog voćarskog traktora: radi se o LANDINI REX-u ili McCormick-u serije F. To su identični traktori koji se sklapaju u istoj fabrici i sa skoro istom cenom. Zato ono što napišemo za jedan važi i za drugi model. Ovo je naravno jako ozbiljan traktor iz ove kategorije, ima dobru kabinu sa karbon filterom, motor od 74ks Perkins sa 4 cilindra i zapreminim od 4400 cm3. Težina traktora sa kabinom i tegovima je 3200kg, a minimalna širina je oko 1,45m.Menjač je sinhronizovan sa 15+15 brzina, ima hidraulično uključivanje prednje vuče.Broj obrtaja na kardanu je 540/750, pumpa hidraulike je 82 litra/min, 2 para hidro izvoda. Kabina poseduje klima uređaj i postavljena je na silen blokove. Maksimalna sila podizanja na hidraulici je 2600kg. Što se garancije tiče, uvoznik Landinija daje 1 godinu ili 1200 radnih sati a uvoznim McCormick-a daje 3 godine bez ograničenja broja radnih sati. Inače cena za landini je oko 34 000 eura sa PDV-om a McCormick je oko 500 eura jeftiniji. Servis za Landini je oko 200 eura za 50,250,500 sati, a na 1000 oko duplo više a za McCormick nemam podatke.
Sve u svemu ovo je traktor za svaku preporuku za plantažno gajenje voća ali ima i ozbiljnu cenu. Slike:

f2.jpg

rex3.jpg

rex5.jpg

- - - - - - - - - -

Evo da predstavim još jedan pravi voćarski traktor. Radi se o Japanskoj Kuboti koju kod nas na Jugu ne viđamo jer ima pozamašnu cenu, ali ko ima mogućnostio da je kupi i održava sigurno neće pogrešiti. Dakle radi se o traktoru oznake M7040N sa kabinom. Motor je Kubota sa turbom, 4 cilindra , 71 KS iz 33oo cm3. Menjač je 15+15 sinhronizovani, uključenje prednje vuče je elektrohidraulično ( na dugme), sa 2 stepena, gde je 2. stepen ubrzanje samo prednjih točkova što doprinosi manjem radijusu okretanja od samo 3.5m, reverzer je hidraulični, bez kvačila ( jako korisna stvar), broj obrtaja na kardanu 540/ 540 ekonomik, dizanje na polugama je 2300kg, 2 para hidro izvoda, širina 1.4m. Kabina je klimatizovana sa karbon filterom, vazdušno sedište. Ovo je otprilike ono što se dobija za oko 39 000 eura, koliko ovaj traktor trenutno košta. Garancija je 3 godine ili 3000 radnih sati. Servis je priča za sebe. Dakle prvi se radi na 50 sati i tu se menja sve ( skoro 100 litra ulja i svi filteri) i košta oko 800 eura, drugi mali na 500 sati košta oko 350 eura, pa opet na 1 000 veliki od 800 eura , na 1500 sati mali od 350 eura i tako dalje. Mogu reći da su servisi na ovom traktoru daleko najskuplji od svih traktora koje sam razmatrao, a i cena samog traktora je dosta visoka. Kvalitet traktora je nesporan i uprkos ceni ( plus dodatna oprema- vazdušna instalacija 2900 eura + pdv, itd.) ko radi velike površine kupio bi jaku i dugovečnu mašinu s tim da ga redovni servis za 1000 sati košta oko 1.1-1.2 eura po radnom satu. Slike:

k4.jpg

k3.jpg

k2.jpg

k1.jpg

- - - - - - - - - -

Naredni traktor koji može kod nas da se kupi je Turski HATTAT a model koji se nudi je COMPACT C-3080 4WD sa ili bez kabine. To je inače potpuno novi model a interesantno je da ova Turska firma proizvodi traktore marke Valtra i ovaj model je ista Valtra samo sa drugom značkom. Ima Perkins motor 79Ks , 12+12 brzina na sinhronizovanom menjaču sa reverzerom, elektrohidrulično uključivanje prednje vuče i blokade diferencijale ( na dugme) tegove napred i na zadnjim točkovima, kardan 540/540e obrtaja, 4 izvoda hidraulike, spoljne komande hidraulike ( na drugim voćarskim traktorima ovo nisam video), sa kabinom koja je klimatizovana ( grejanje, ventilacija i klima). Garancija je 2 godine ili 2 000 radnih sati a servisni interval je 250 sati. Cena traktora je 28700 eura sa PDV-om za varijantu sa kabinom a bez kabine je jeftiniji oko 2000 eura. Garancija je 2 godine ili 2 000 radnih sati ( što govori o kvalitetu traktora) a servisni intervali su na 250 sati. Ovo je traktor koji ima dosta dobru težinu (ne znam tačan podatak pa nisam pisao), takođe i dosta dobru podiznu moć na hidraulici, s tim da kabina nije klasična voćarska sa karbon filterom, već nešto prostija ali dosta dobro zadihtovana. Postoje interesantne i ne tako skupe opcione doplate kao što su: Vazdušni kompresor - 400 eura, hidraulični topling - 220 eura ...Širina traktora je nešto veća i mislim da ne može ispod 1.6 metara.Inače traktor izgleda masivno, i izdržljivo, sa dosta lepom kom. tablom, i mislim da mu je kabina najslabija tačka, problem je što ih ima jako malo, a iz ove nove serije nemaju na stanju pa ne mogu trenutno da se probaju uživo. Traktor ima dobre specifikacije ali i cenu koja je približna evropskim modelima, dok je recimo Hattat ogromna fabrika koja zaista proizvodi a ne sklapa traktore, ali je kod nas jako malo poznata i zastupljena i ljudi će se teško odlučiti za njih ako ih cena ne privuče.

im6859142371364214907.jpg

im3314211181385457631.jpg

A koliko hektara treba da radi covek da otplati za zivota bilo koji od ovih traktora? Sve je ovo jako lepo al brate meni skupo...

Испод 50 ха воћа не бих размишао уопште о воћарском трактору те цене...Евентуално би узео имт 550 или мању махиндру са кабином

тако сам и ја размишљао у прво време ,али ка су дани пролазили све више се осећала потреба за малим воћарсим трактором, и ја сам ишао на сајам да купим 550 ,махиндру(јер је мого јефтинија варијанта) али кадасам премерио тркторе видео сам да они у воћњаку немају шта да траже због габрита.

- - - - - - - - - -

Тakav mccormick je pre par dana stigao u moj komšiluk cena je 33500 eura ,moćan traktor ,jedino bih mu zamerio visinu kabine tako da ako imate vaze teško ćete prolaziti sa njim, višlji je od 539 sa kabinom

Meni se najvise svidjaju carraro traktori pa goldoni ali vocarski foton 504(sirina 1360 mm) j za mene najrealnija opcija i on takav kosta oko 14000 evra sto meni takodje nije malo. E sad ima italijana polovnih za te pare i to je jedino oko cega se lomim al imam 3 godine da planiram,hehe!

Mislim da je kolega Vasovac najbolje opisao šta voćarski traktor mora da ima: voćarske gabarite.

Naime danas sam bio kod uvoznika FOTON-a i pogledao 454 i 504 modele. Odmah da kažem da je 454 isuviše mali ( manja snaga, manje gume ... ) a razlika je svega 1000 eura, pa sam odmah prešao na 504, ali je problem što na stanju nema voćarskih ( užih varijanti) pa sam morao da se zadovoljim klasičnim koji je u varijanti 504 širok oko 1.7 metara. Traktor na prvi pogled lepo izgleda, lepa boja, solidan dizajn, ima prednju vuču, reverzer, prednje i tegove u zadnjim točkovima, kompresor, radio, kabina, sve to je u osnovnoj opremi, i sem za klimu ( oko 1000 eura) nemate šta da doplatite. Motor je neka licencna proizvodnja Perkins-a ( ako je tako) ali lepo radi, ima 4 cilindra iz 3150cm, bez turba ( turbo ima 604), lepo se odaziva na gas, ali osrednje je bučan, i što je dosta bitno kabina ne umanjuje buku, tako da se ne može reći da je nešto tih u radu, nešto kao IMT. Ima 8+8 brzine, nisu sinhronizovane i menjači su između nogu a ne na strani, što je dosta veliki nedostatak za voćarske potrebe, dok za ratarenje i nije neka smetnja. Servo je dosta jak, tako da se volan vrti dosta lako, reverzer je sa desne strane ( to je prava strana za reverzer) i radi korektno. Ima 540/1000 obrtaja na kardanu, ručica je sa leve strane, mora da se stane da bi se ubacila i ne ide baš glatko ( možda zato što je nov). Kočnice nisu loše ali ne grizu baš nešto, pa bi se moglo reći da su osrednje. Kabina je sa zadnje strane dobro zatvorena, jedine rupe su pored pedala za kvačilo, kočnicu , blokadu difer. kao i ručicu reverzera, što nisu nešto velike rupe ali ipak postoje, znači prskanje ipak raditi pod maskom. Ventilacija i grejanje idu standardno ali na modelu 454 i 504 nema filtera za uvučeni vazduh spolja, nego vrti jedan te isti vazduh iz kabine, ili nisu znali da mi pokažu. Podizna moć na hidraulici je 2 000kg, a težina traktora je 2700 kg sa tegovima ( jako korektna težina). Prednji most je neka kopija Cararro mosta, izgleda pristojno masivno, i diferencijal za prednju vuču je centralno postavljen. Mana ( i to velika) je što se traktor dosta malo može da smota. Cena traktora 454 je 12500 eura, modela 504 je 13500 eura, a 604 voćarskog tesnog je oko 17500 eura. Servisi se rade na 200 sati i koštaju oko 100 eura. Inače nisu imali na stanju voćarske varijante ( širine 1.4m) pa ću morati da odem kod nekog ko je taj traktor već kupio pa ću izneti mišljenje, a što se tiče standardnog 504 mislim da je ovo traktor dosta kompletniji i masivniji od IMT-a i sa reverzerom, prednjom vučom i kabinom svakako vredi tih 13 500 eura, ali da je dosta daleko od toga da bi mogao da se nazove voćarskim traktorom. To naravno ni cena ne pokazuje, ali je ipak realnosta da je na jugu Srbije došlo 20-tak ovih traktora koji se koriste u voćarstvu pa ih ne treba zaobići pri kupovini.

dscn1456.jpg

dscn1434.jpg

dscn1483.jpg

dscn1449.jpg

dscn1435.jpg

- - - - - - - - - -

Inače kad se govori o voćarskim traktorima ne treba zaobići i možda najpoznatiji i najzastupljeniji traktor kod nas GOLDONI. Od uvoznika nisam dobio bog zna puno podataka ali izneću ovo što imam. Preporučeni model je ENERGY 60 40v, poseduje VM daimler crysler motor sa 3 cilindra, snage 48ks iz 2080cm3 zapemine ( možda ipak mala zapremina ali nisam ga vozio pa ne mogu da garantujem da će to , kao i samo 3 cilindra biti problem). Menjač je sinhronizovan sa 16/8 brzina sa mogućnošću proširenja broja brzina ( verovatno uz doplatu), kardan ima 540 i 750 obrtaja i uključuje se nezavisno, standardno ima 2 para hidro izvoda. Širina traktora je od 1.3m do 1.8m. Naravno prednja vuča i servo volan se podrazumevaju a nisam siguran kolika je ukupna težina traktora, ma da mislim da ne prelazi 2 000 kg. Inače cena ovog traktora je 24 500 eura bez kabine, a doplata za kabinu sa ventilacijom je 3 400 eura, sa grejanjem je 4 500 eura, i sa klimom je 5 500 eura, za tegove doplata 250 eura.

traktori-bj-sajam-prolje.jpg

goldoni505.jpg

3011411.jpg

ZICAPROM Bas ti hvala na ovim informacijama samo da ti kazem da kada imas kabinu koia je solidno zadihtovana nije neki problem ubaciti karbon filtere i nadpritisak.Bavim se montazom ventilacije /industrijske/ ali sto kaze Balasevic "princip je isti" po meni je veoma bitno da imas komfor pri prskanju i ne udises otrovna isparenja.e sad postoje razlicite varijante filtera sa aktivnim ugljem i snaznih ventilatora koji bi ubacivali dovoljno vazduha tako da rupe na kabini budu samo "odusak" a ne ulaz vazduha jedino mozda za oko nije zgodno budziti novu stvar ali po meni bitna je funkcija.Pozdrav

Evo još 2 modela koja dolaze iz Koreje i koji po specifikacijama ne zaostaju puno za zapadnim traktorima,sa cenom su oko 25 000 eura, ali je problem što ih kod nas ima veoma malo. Dakle radi se o "LS" traktoru ( model R50 i R60) i Kioti traktoru model NX5010CH. LS traktore na žalost trenutno niko ne uvozi u Srbiju (ili barem ja ne znam za to) mada su do pre 1 ili 2 godine uvoženi preko firme Euromakina, i prava je šteta s obzirom da sam pre nekih mesec dana imao prilike da razgledam jedan na sajmu u Plovdivu ( Bugarska) i mogu reći da sam prijatno iznenađen. Nose mahom Micubiši motore, lepo rade, kabina je odlična, klimatizovana, od opreme imaju sve neophodno i tamo je model od 60ks koštao nešto preko 20 000 eura. Što se Kioti traktora tiče kod nas postoji uvoznik "Prochaska" ali nažalost jako su tanki sa lagerom i nemate mogućnost da probate traktor. Neka okvirna cena za model NX 5010CH sa hidrostatik menjačem (održava konstantnu brzinu ) i kabinom je nešto preko 25 000 eura. Mogu reći da me je oduševio ajnšlagom ( barem ono što sam video na snimcima). Traktori inače nisu baš klasični voćarski tj. Kioti ima širinu od 1.62m , ali za moje brdo to je kud i kamo bolje nego 1.4m pa da se pazim da li ću ga prevrnuti ili ne. Težina preko 2t, dovoljno brzina, dobro dihtovana i klimatizovana kabina, hidro izvodi, reverzer i td. sve od neophodne opreme, čak i jako dobar dizajn, ali nažalost jako teško ovi traktori mogu da se kupe kod nas. Mislim da je to prava šteta jer ovo su traktori negde između sa jedne strane naših i kineskih a sa druge strane zapadnih voćarskih traktora, mislim i po kvalitetu i po ceni. U Hrvatskoj se ti traktori voze, ljudi su dosta zadovoljni ( utisci sa komšijskih foruma) ali kod nas nažalost nema gde ni da se probaju. Nadam se da će se situacija popraviti.

Evo par linkova Kioti-ja: https://www.youtube.com/watch?v=feeuTSrx1R0 https://www.youtube.com/watch?v=R3x6fY2 https://www.youtube.com/watch?v=61CozX_ZfoU,

dscn1305.jpg

dscn1351.jpg

dscn1292.jpg

dscn1343.jpg

Evo da predstavim još jedan voćarski traktor, radi se o italijanskom SAME Solarisu. To je mali, kompaktni dosta lak trakor za umerene poslove, sa dosta niskom potrošnjom i dosta lak za upotrebu zbog svojih malih dimenzija. Inače koristi Micubiši motor od 1750cm3 sa 51ks (turbo), menjač je potpuno sinhronizovan sa 12+12 brzina, kapacitet hidro pumpe je 30 litara u minutu a diže 1200kg na polugama. Inače točkovi se motaju za 57 stepeni, ima nezavisno kočenje na sva 4 točka i elektrohidraulično ( na dugme) uključivanje zadnjeg vratila kao i blokadu diferencijala. Traktor može da ima kabinu koja je sa nadpritiskom, sa ili bez klime i karbon filtera. Ovi filteri koštaju oko 200 eura pa mislim da bi svako trebalo da ih uzme ko planira prskanje ovim traktorom. Pozadi ima 2 para hidro izvoda a reverzer je mehanički. Može se poručiti i prednja hidraulika sa prednjim izvodom za kardan a doplata za sve to je oko 2 000 eura s tim što napred nema izvode za hidrauliku koji se vuku otpozadi. Možda jedina mana traktora je mala težina od oko 1500kg, koja sa tegovima u točkovima pozadi kao i sa prednjim može da se popne na nekih 1800kg, mada zbog velike širine guma ima dobru trakciju i ljudi koji ga kod nas već imaju kažu da sa njime vuku i atomizer od 2000 litara. Inače je za priključne mašine kao što su freza pipalica, tarup i sl. kao stvoren. Dobra stvar je što se njegova širina od 1,4m, može zamenom mesta točkovima proširiti na 1.65m, što je jako bitno na brdovitim terenima.
Traktor sa kabinom, karbon filterima i prednjom hidraulikom košta od 28 000- 30 000 eura sa PDV-om u zavisnosti da li hoćete klimu i još par opcija. Nije mala para to stoji, ali se može reći da je zaista zgodan traktor i da može raditi sam do nekih 20-tak hektara voćnjaka uz dosta nisku potrošnju, pogotovu sa prednom hidraulikom. Ukoliko se traktor uzima bez kabine i pr. hidraulike traktor može da bude značajno jeftiniji, za nekih 5-6 000.
Servisi koštaju oko 100-150 eura a garancija na traktor je 2 godine ili 2400 radnih sati.
Inače iste traktore prodaju i ostali članovi ove grupe (deutz fahr, lamborgini i hurliman) samo su boje drugačije.

traktor-same-solaris-35-.jpg

vbig3.jpg

13052750x0.jpg

vbig6.jpg

sany0028.jpg

Nisam mogao da ispratim celu temu, ali me zanima za koji si se traktor na kraju odlučio future? Imam 1,5ha pod borovnicom i planiram proširenje pa mi je mehanizacija neophodna kako ne bi plaćao lokalcima paprenu satnicu :)
Koliko sam do sada primetio nama je traktor neophodan za košenje, razbacivanje piljevine, folijarno, freziranje, malčiranje eventualno i to je to. Koji je najbolji za sve ovo? Imajući u vidu ograničene finansije naravno?

Pozdrav kolega i hvala unapred

Nazad
Vrh