Vlašićka (Travnička) pramenka

I sta sad ti kolega hoces da kazes s tim ? Moje nabildovano nisam vagao brasno vaga laze 15 kg ovo jagnje ima 14 do 15 kg ojagnjeno je pocetkom januara eto to vi zelite cuti i nek tako i bude, kako kaze vojvodjanin ni u dzep ni iz dzepa, a samo bi vas kolege zamolio da pazljivo procitate sve sto sam ja pisao na ovom forumu jesam li to i dokazao mada sam dobivao mnogo poruka da nikoga ne ubjedjujem htio sam da ljudi vide sta je vlasicka ovca a ni u jednom trenutku nisam rekao da je najbolja jer DRUGE RASE NE POZNAJEM samo sam dokumentovano iznosio ono sto imam, a ako ja smetam na ovom forumu nekom ili ako se nekome cini da ja reklamiram svoje ovce nek me slobodno banuju s foruma a znam da ni u jednom trenutku nikoga nisam omalovazavao niti ismijavao a drugi su mene vise puta, toliko od mene znam da je ovo :off_topic:

Meni nije jasno zašto nisam imao rezultate kao enesss sa ovom pramenkom iako sam imao ovce od nomada iz nekoliko različitih stada. Ovce su u toku leta bile na full paši, zimi lucerka, kukuruz, ječam. Nikada nisam imao treće jagnjenje u dve godine, prirast jagnjadi je bio značajno manji nego kod enesss-a. Zašto?

Bato to je isto sad kad bi ja poceo da drzim vitemberg rasu u kojoj sam cisti laik ne mogu imati rezultate kao gospodin Miljkovic koji kako sam vidio ima odlican kvalitet, razlog je sto nisi poznavao dovoljno vlasicku pramenku i logicno je da ne mozes imati rezultate kao ja.

---------- Poruka napisana u 13:13 ---------- Prethodna poruka je at 13:11 ----------

I da ti kazem nesto kad si pocetnik u vlasickoj pramenci nikad ne kupuj skarceve a ti nomadi su tebi sigurno skarceve prodali. pozz

Pozdrav za ljubitelje Pramenke i za one koi to nisu,redovno prati ovu temu jer sam ljubitelj Vlašićke Pramenke a do sad nisam pisao jer je trenutno nemam u avliji ali je imam u krvi i genima,deda mi je svojevremeno imao po više stotina komada na Manjači kod Stričića u RS forumaši iz BiH znaju kakva su stada iz tih krajeva.Kod pravog Čobana i ljubitelja su enessovi rezultati sasvim normalni ali se mora imati veće stado makar 100 kom da bi se vršila selekcija a škart odbacivao(prodavao).I nama se dešavalo da kupimo janjce od dan dva pa posle 3-4meseca 25kg ali to nije njihova odlika nego smo kupili škart.Enesss bravo i samo tako nastavi:bravo:

Nema tu pocetnik, ovo-ono, njih sam imao preko 15 godina. Nikada nisam uzimao skartove nisam corav kod ociju da ne znam kupiti ovcu ili jagnje, a najvise sam jagnjad uzimao od blizanaca. Bilo koja rasa bih u idealnim uslovima dala najvise moguce, a one su imale idealne uslove ishrane i nege pa opet corak. Zao mi je sto je to bilo davno zadnje sam rasprodao pre 6-7 god pa nemam slike. Nema tu poznajes ili ne poznajes ona je ista kao i svaka druga ovca, ima iste potrebe, kada je dobro nahranjena, napojena i ima vrhunsku negu onda treba da da odlicne rezultete. Zasto ja to nisam imao?

Napokon neko kompetentan koji poznaje vlasicku ovcu, hvala prijatelju :D:D

View My Video A znam da cekate ovaj video pa ewo pogledajte mada mislim da ce opet biti oni koji ne vjeruju u ovu vagu.

---------- Poruka napisana u 13:43 ---------- Prethodna poruka je at 13:38 ----------

Ima bato vjeruj puno u tome da neku rasu trebas poznavati nije to samo daj joj sjena i zita i evo ga rezultati, treba citavo ljeto provesti uz njih a ne kako neki kazu u zagradjeno i hop ewo ga razultati ce biti, hoce al malo sutra licno znam ljude koji su pokusavali da za godinu imaju stado ko ja, ewo jedan primjer covjek je pocetnik kupio je od mog djeda prije 5 godina 70 siljezica i tako kako ti kazes imale zita imale sijena koliko hoce ali nije znao kad dati tablete, kako pregledati papak dzaba joj sav ugodjaj ako ona hramlje ona nece jesti da bi njemu moj djed rekao ovim rijecima : Vidjele zabe gdje se konji sedlaju pa hoce i one.

Marceta@ znam kakve su ovce u nomada iz Stricica, bili su u mom selu nekoliko godina uzastopno, okumili se sa komsijom i kod njega su svake zime sklanjali jagnjad kada su veliki mrazevi ne znam kako se zovu ljudu, zaboravio sam ali se mogu raspitati. I od njih sam kupovao i rezultati su izostali.
Dali je svako blizance u stadu skart? Dali se na jagnjetu koje je prosecne porodjajne velicine i tezine moze sa dva dana videti da je skart?

---------- Poruka napisana u 13:48 ---------- Prethodna poruka je at 13:46 ----------

Ensesss89 Celo leto su provodile na obilnoj pasi jer ih nije bilo puno pa su imale pasu u izobilju, video si kakva je pasa sada u kolege Vojvodjanin, e tolika je trava kao i u mene znaci od proleca obilna pasa do zime i opet corak.

Da je i jedno jagnje bilo sa 3 meseca i 30 kg mozda bih i ostala neka ovca u stadu cisto radi meraka, ali nazalost nije, a ja da hranim ovcu zbog njenih brabonjaka ne pada mi na pamet.
Meni je licno drago sto ensesss ima vlasicku pramenku i sto nastavlja tradiciju ali samo mislim da u njegovim uslovima te neke brojke su na granici realnosti.

Eh Bato vjeruj nezz sta da ti kazem onda, ali mogu ti ovo reci nisu kod svih stocara ni u mom kraju vlasicke ovce bajne a ni moje nisu najbolje ja to priznajem stocari pod prezimenom Sefer Kozar i Mehic sa vlasica imaju najbolji kvalitet ali ima puno onih koji imaju i slabije i manje ovce pa sigurno si ti kupio od nekog sa slabijim sojem jedino tu vidim tvoj neuspjeh, a ne razumijem da jagnje moze biti skart ssamo stara ovca moze biti skart ali da kad se tek ojagnji pravi stocar moze procijeniti odmah da je to jagnje za priploda jer kod mene koje god jagnje se ojagnji krupnije nego normalno i kod nas se kaze scoklavije vece noge ono mora izrasti u dobrog ovna ili ovcu.

Tu se slazemo oko skarta. E sada nesto jos da kazem, da zanemarimo brojke koje su iznosene, ono sto se meni ne svidja u tvom stadu, na ovim klipovima sto si postavljao je duzina ovaca, sve je ok ali mogle bih biti duze, to ti kazem iskreno jer sam vidjao dosta grla sa dobrom duzinom trupa, a cini mi se da su tvoje ovce nesto krace.

Bato zato i ja ostavljam premenke po strani kilaza me ne zadovoljava u odnosu koliko granula jedu w bi imo vise ali Enes je napravio sto mi nismo mogli

Najveći problem kod Pramenke je što nikad nije vršena prava selekcija širih razmera pa tako imamo stada koja daju extra rezultate,i ona u koje se ovčari razočaraju.Pa ni te zapadne rase nisu odma bogom dane da daju takve rezultate ali u njihovu selekciju je uloženo puuuno novca i vremena ,generacije su stvarale to da sad čim uzmemo npr W možemo očekivati dobre rezultate a kod Pramenke treba puno kockica da se sklopi za takve rez. Poenta je u tome da Pramenka ima potencijal i da kod nekih čobana kao što je eness taj potencijal je dokazan .

To se samo cini bato posto su ovo siljezice pretezno snimane jer druge ovce mi coban ujutro pusti i navece dotjera imam samo neke klipove jesenje od svih ovaca ali kad se vuna spusti do zemlje one se cine kratke kao npr na ovom videu sto cu sad postaviti a susrecem se s drugim stadima i malo ih je duzi i veci od ovih moji siljezica ko moze doci na vaser vidjet ce ih izlozene

View My Video To su one ovako se cine kratke jer ih je vuna skratila a nisu one kratke ove su stalno u stali s ovnom i njih spremam za vasara imam ih snimano i juce malo ih pustio da pokisnu, a imam i ovih 10 odvojenih s janjcima i vidio si onih 27 sto ostaju meni za priploda ukupno imam 60 siljezica i cca 100 velikih ovaca ojagnjenih.

---------- Poruka napisana u 14:14 ---------- Prethodna poruka je at 14:12 ----------

Upravo tako Marceta i ja mislim da ljudi rade vise na selekciji vlasickih doslo bi se do jos bolji rezultata, kod nas ljudi ako imaju 50 komada konta odma do godine imati 100 ja sam skeptik po pitanju da od 50 jagnjadi svi mogu biti priplodnjaci i to je velika greska sto ljudi ostavljaju sva zenska jagnjad samo da se broji da imaju vise ovaca.

Poslednja izmena:
Marceta@ znam kakve su ovce u nomada iz Stricica, bili su u mom selu nekoliko godina uzastopno, okumili se sa komsijom i kod njega su svake zime sklanjali jagnjad kada su veliki mrazevi ne znam kako se zovu ljudu, zaboravio sam ali se mogu raspitati. I od njih sam kupovao i rezultati su izostali.
Dali je svako blizance u stadu skart? Dali se na jagnjetu koje je prosecne porodjajne velicine i tezine moze sa dva dana videti da je skart?

bato87 ja stvarno neznam da ti tačno objasnim kako izabrati i odgojiti dobru Pramenku ipak je to deda radio,jedini razlog mog pisanja ovde je da iz porodičnog iskustva potvrdim da su mogući rezultati koje je ovde eness naveo.
Jedini problem je što takvi rezultati nisu pravilo nego pojedinačni slučajevi ali oni dokazuju da ta ovca ima potencijal

Dokaz da pramenka može da parira zapadnim rasama je i stado sjeničke našeg kolege miladina. Al to stado se selekcioniše trideset godina. Ove bosanke koje sam ja vidjao imaju masu i gabarit. To oko plodnosti i prirasta neznam ništa jer ih nisam imao.

Enese za brašno je bilo malo šale,nemam razlog da ti ne verujem jer ako ne govoriš istinu prvenstveno sebe lažeš a ne nikog na forumu.
Hteo sam samo da kažem da je za mene ukus tih jaganjaca daleko ispred ovih novih stranih sorti.
Žao mi je što čovek koji ih je terao pokraj mog sela nije hteo da proda jaganjce.

Forumas prijatelju na flasicu jagnje nikad u zivotu ne bih othranio i pustio u ovce to je najveca glupost iz iskustva ti kazem to su najveci sejtani kad odrastu ne moze se s njima upravljat zato nikom ne bih preporucio da drzi ovce koje je othranio na flasicu.

---------- Poruka napisana u 20:22 ---------- Prethodna poruka je at 00:22 ----------

View My Video Prvo ispitivanje snaga.

---------- Poruka napisana u 20:28 ---------- Prethodna poruka je at 20:22 ----------

View My Video Tok sisanja majke od jagnjeta sto je 5.4 zaklano 33 kg mislim da ce joj ovo biti posljednje ljeto jer na jesen ce u stelju dala je dosta dobrih jagnjadi.

Sliku ste postavili u vasem prethodnom postu, nema potrebe da je duplirate.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh