Vlašićka (Travnička) pramenka

http://www.youtube.com/user/MrPramenkaTravnicka?ob=0&feature=results_main Gledajuci i slusajuci ovaj video klip kosa na glavi mi se najezila, velika je ljubav prema ovoj ovci samo Boze zdravlja i vratit cu ja broj stada na 300-400 komada koliko smo nekada imali.

Ljubitelji vlasicke pramenke uzivajte u video klipu.

juce kod strica covjek na njegovo imanje dotjerao ovce na ispasu medju njima ima i nekoliko kvalitetni ovaca od strica a ovo je siljezica koja se ojagnjila cim sam stigao i nasao sam jagnje kako lezi a majka ga lize

---------- Poruka napisana u 19:08 ---------- Prethodna poruka je at 19:07 ----------

ovo je ovca od mog strica koju je prodao tom covjeku

---------- Poruka napisana u 19:15 ---------- Prethodna poruka je at 19:08 ----------

View My Video

Sutra se ide na Vlasic sa ovcama, sinoc 23 siljezice i ovan pripremljeni za vasera nagarani, okupani i udarene markice :D:D

Juce stigao na Vlasic :D

---------- Poruka napisana u 20:38 ---------- Prethodna poruka je at 20:36 ----------

View My Video Vlasicc

---------- Poruka napisana u 20:39 ---------- Prethodna poruka je at 20:38 ----------

Nabavio sam sebi i pulina :D

---------- Poruka napisana u 20:41 ---------- Prethodna poruka je at 20:39 ----------

View My Video

---------- Poruka napisana u 20:43 ---------- Prethodna poruka je at 20:41 ----------

View My Video Ovo je moje bogatstvo i zivjet od njih se moze lijepo :d

enessse89 srecno na vasaru! Pokazi im tamo sta su prave vlasicke pramenke!:ppozdrav:A video necu komentarisati, jer nema potrebe kad znas sta mislim! Samo naprijed, zivo i zdravo stado bilo i donosilo mnogo para!:ppozdrav:

Vjeruj druze da jedva cekam sutrasnji dan da postavim domaci zadatak nekim ovcarima da nahrane ovna od godinu dana 115 kg znam da je ovdje takodje svima smijesno bilo kad sam iznosio te cifre ali sutra ce sve pred ljudima biti snimljeno, samo mi je zao sto mi djed nije ziv jer zivio je za dan kad ce uspjeti imati ovakav kvalitet, ali zahvlajujuci njegovoj selekciji i njegovih djedova ja sada imam ono cemu su oni tezili.

---------- Poruka napisana 06-05-12 u 16:02 ---------- Prethodna poruka je 05-05-12 at 21:39 ----------

View My Video Pobjedio me je Pero ove godine i ja mu cestitam ovdje na pocetku klipa su moje ovce nagarane i onda sam snimio sve na pijaci na kraju se vidi ministar Lijanovic gdje cestita Peri i svaka mu cast ali moje su drugo mjesto na izlozbi sad ce klip od ovna i ovce moje koje su drugo mjesto.

Poslednja izmena:
Zadovoljan sam ja ipak je Pero iskusan cobanin a ja sam jos mlad godine su preda mnom, bit ce veceras jos klipova odoh sad pustit ovce ubacio sam ovna u njih.

View My Video Moj siljeg i siljezica nakon izlozbe gospodin Jerko Lijanovic mi je cestitao siljeg je imao 116 kg a Perin je imao 121 kg moj je bio 3 centa duzi ali kilaza i ljepota glave su prevagnuli u njegovu korist, a za ovu siljezicu sam dobio sve pohvale osvojila je drugo mjesto samo zato sto sam je stavio u kategoriju dvizica a ne siljezica prekonto se mislio zadat domaci zadatak cobanima umjesto da dovedem i ja ko svi veliku ovcu 2-3 jagnje.

---------- Poruka napisana u 20:14 ---------- Prethodna poruka je at 20:11 ----------

View My Video

ovaj svezani je prelijep i po meni bolji koliko vidim on je tvoj

---------- Poruka napisana u 20:34 ---------- Prethodna poruka je at 20:33 ----------

daj nam jos koji snimak i sliku da oci odmaramo

Da Petrovo on je moj a ewo sad cu postaviti video kad sam ga upustio u kopilice koje su mi ostale kod kuce, a nazalost nisam puno slika napravio jer citav dan je bila trka frka potjeraj na izlozbu prodaji ne znam dal me razumijes otjero na izlozbu moro ga ja cuvat i tak da nisam stigo to snimit al potrudio sam se koliko sam mogao

---------- Poruka napisana u 20:51 ---------- Prethodna poruka je at 20:44 ----------

I corav vidi da je moj trecak bolji on je ovaj lijevi nagarani ali nisu mi dali da se takmici iz razloga sto je prosle godine pobijedio nazalost i u ovcarstvu ima politike

A ovo je slika drugo plasiranog a na videu se bolje vidi.

---------- Poruka napisana u 21:00 ---------- Prethodna poruka je at 20:51 ----------

View My Video

Ewo ga petrovo nakon derneka ubacio sam ga u kopilice on je jedini ostao danas da nisam prodao bilo je musterija ali namjerno im ga nisam tjeo prodati da se oni mogu do godine hvaliti sa onim sto sam ja stvorio radije cu ga djabe hraniti nego da se drugi hvale.

Eto sad znas sto sam se onda raspravljao s onim tamo na piku vidis da sam bio u pravu da ga je neko nagovorio da potcjenjuje mene i moju robu ali nece uspjeti u tome meni je bitno sta je danas narod rekao i da sam ja prodao sve siljezice sto sam kontao a i njega sam mogao ali vec sam napisao razlog sto nisam.

Kratak osvrt na jucerasnju „izlozbu“ iz Travnika (Turbeta). Moja prva posjeta ovom „nadaleko poznatom i cuvenom stocnom vasaru“ na mene je ostavila jak dojam kroz veliku, ogromnu guzvu ljudi koji uglavnom nisu znali zasto su dosli, ili su dosli prvenstveno da nesto (pre)prodaju, zarade koji dinar, te isti brze bolje potrose pod jednim od satora sa trbusnim plesacicama (koje su ujedno izazivale i najvise paznje). Pored toga, ono o cemu se u mimohodu moglo jako puno cuti jesu kradje novcanika od strane djeparosa kojima je ovo bila jedinstvena prilika (guzva, mnogo starih i naivnih ljudi i pokoja zena uz opticaj velike kolicine novca), te ogromne kolicine pecenog mesa (uglavnom poturanjem starih ovcurina i ovnova pod mladu janjetinu onima koji i nepoznaju bas najbolje ovu problematiku). Kada je u pitanju onaj „najbitniji“ dio ovog sajma „izlozbeni dio prisutne stoke“, vrijedno je istaknuti sljedece: najvise paznje su izazivali pazari i kupnje/prodaje od strane prefrganih krajiskih trgovaca konjima i u tom kontekstu treba istaci da je populacija konja i kvalitativno i kvantitativno bila na najvisoj razini (ukoliko se uopce tu moze koristiti odrednica kvalitet). Goveda nisu vrijedna pomena, a sto se tice ovaca njih cu istaknuti tek toliko koliko su za mene bile najinsterastnije i jedini valjan razlog da predjem nekih 100-tinjak km (iskreno se nadam posljednji put u ovakve svrhe). Populacija izlozenih grla sitne stoke je bila i vise nego li skromna za jednu ozbiljnu stocnu izlozbu. Prije bi se moglo reci da se radi o jednoj vise nego li skromnoj klasicnoj pijacnoj ponudi od cega je vrijedno istaknuti da su se grla cijenila (i rijetko prodavala) po astronomskim ciframa. Kod svakog od iole ozbiljnijih torova sam boravio i dobro proucavao svako od izlozenih grla. Generalni je zakljucak da je tor doticnog Pere iz Kiseljaka bio najupecatljiviji sa najkrupnijim grlima starih ovnova i ovaca. Pomenuti je pored ovnova (koje je cijenio po 500 eur ali ne i prodavao) izlozio tri svoje najvece ovce iz stada, normalno grla su bila pod vunom pa je njihova impoznatnost bila zadivljujuca. Medjutim, vrlo dobro poznajuci vlasicku pramenku znam da ni jedno od tih „impoznatnih“ grla nije ni blizu moglo dobaciti do nekih astronomskih masa koje se nazalost spominuju po kojekavim napisima. Nadalje, da bi jedna stocna smotra mogla da ima obiljezja jedne pristojne da nekazem ozbiljne sajamske manifisetacije ili izlozbe, ista mora imati odredjena pravila. Naime, na cijeloj izbozbi sitne stoke sveukupno je bilo izlozeno tri starije ovce i to spomenutog Pere iz Kiseljaka, sve ostalo su bili ili stariji solidno uhranjeni i neosisani ovnovi, nesto malo godisnjaka od kojih je treba istaknuti samo jednog odgajivaca (prikazan na slici 2 koji su i izazvali najvise paznje), 15-tak dviski, te naveci broj klaonicke janjadi oko kojih se i najvise vrtilo novca (naravno klaonicari su dosli da „kvalitetno“ zvarse posao). Niti jedan od ovnova godisnjaka ne da nije imao preko 100 kg nego sam vise nego li siguran da nijem mogao dobaciti ni do 90 kg, kod starijih ovnova rijetko koji da je mogao prebaciti 125 kg a mnogi nisu imali znacajno vece mase od 100 kg. Na moje veliko interesovanje da pokusam doci do informacija o tome da li postoji i ako da, ko su clanovi strucne Komisiji za ocjenu grla te o njihovoj kompetentnosti, na moju zalost to nisam uspio. Umjesto zakljucka, cijenim da se jedan ovakav skup prije svega moze okarakterisati sa jednim klasicnim narodnim veseljem (jer ima sve elemente istog) a najmanje jednom ozbiljnom izlozbom, jer neposjeduje niti jedan ozbiljan argument (sem zargonske upotrebe tog termina). Priliku sam iskoristio da (vecinom slucajno) budem u prilici da razgovaram sa ljudima koji posjeduju stada od 300 ili 500 i vise grla i koji tvrde da ovo sto je jucer bilo „izlozeno“ je jedan prosjecan ili podprosjecan kvalitet u odnosu na ono sto postoji na vlasicu. Da bi se jedna stocna smotra mogla okaraterisati izlozbom, tu prije svega moraju postojati jasna pravila i procedure o nacinu izlaganja stoke (sto u ovom slucaju je bila misao imenica), takodjer, Komisija koja vrsi ocjenu stoke mora biti kompetentna i relevatna za ovakva ocjenjivanja, itd,itd. Misljenja sam da jo ovo bila i ostace samo jedinstvena prilika da se pojedina grla prodaju po nesto vecim cijenama nego li uobicajeno i nista drugo. U prilogu saljem par fotografija. Na prve dvije su (cuvena) i najveca ovca Pere iz Kiseljaka a na drugoj po meni njegov najbolji ovan, a na druge dvije fotografije su, sa vlasnikom prikazana dva od cetiri dvisca koji su izazvali najvise paznje i sigurno bili za koplje iznad konkurecije.

---------- Poruka napisana u 13:13 ---------- Prethodna poruka je at 13:07 ----------

Jedan mali lapsus u tekstu stoji ..."(prikazan na lici 2 koji su i izazivali najvise paznje)".... Treba da stoji na slikama 3 i 4.

Nazad
Vrh