Vlašićka (Travnička) pramenka

Kolega Bosnian na Vasaru je bilo preko 400 grla sitne stoke, a ispravit cu te na slici 4. koju si postavio desni ovan je Perin koji je pobijedio mog ovna koji je gore vec prikazan, sigurno si i mene vidio ali to nisi ovdje htio pomenuti, o kompetentnosti sudija ja cu ti reci da ljudi znaju ocijeniti posteno ali nisu meni dali mog trecaka na izlozbu i zbog toga mi je krivo.

Ne mozes ti porediti ovaj vasar sa sajmovima u drugim gradovima jer ovo je slazem se jedna veca pijaca koja se dogadja samo jedan dan u godini i dodju ljudi iz svih krajeva BiH.
Grijesis da se nije prodavalo jer ja sam prodao sve siljezice po lijepoj cijeni, a i gospodin Pero je ovnove cijenio po 700 KM sto se lijepo vidjelo i culo na video klipu koji sam gore postavio, kad si vec bio sto nisi slikao sve ovnove koji su bili na izlozbi a o ciframa kilaze Sefer Smajl je vagao siljega 112 kg, ja vagao 116 kg i Pero 121 kg, postavio si ovna za kog ti mislis da je najbolji a ostale nisi slikao to hoces reci da si ti kompetentniji od ljudi koji 30-40 godina hodaju za njima.

Petrovo i jest Perina kolega bosnian je uspio da je uslika ja je nisam ni primjetio jer dolazio sam do njega pred izlozbu i u ocima su mi bili samo njegovi ovnovi :D

---------- Poruka napisana 10-05-12 u 18:17 ---------- Prethodna poruka je 07-05-12 at 14:53 ----------

View My Video Upravo kraj moje kuce je proslo jedno od najkvalitetnijih stada vlasicke pramenke sto se tice puno komada, vlasnika Kozara Buce s jagnjadima ima cc 550 komada, upravo se vratio iz nomadjenja iz Bugojna i za koji dan ce i on na Vlasic tacnije na mjesto Galica gdje ima svoju vlastitu zemlju.

pa to je ovca koja se ojagnjila sa godinu dana ili se parila skorz mlada 6-8 mjeseca starosti i jagnje od nje se naziva kopile

---------- Poruka napisana u 21:34 ---------- Prethodna poruka je at 21:33 ----------

e sad vi meni recite sta se kod vas naziva dviskom Enes kaze da je dviska ovca stara 2 godine koliko sam ga svatio a kod vas kako se to zove i do koje starosti

Da Petrovo dobro si objasnio kopilica se kaze za ovcu koja udje u priplod sa 6-8 mjeseci starosti, dvizicom se naziva sa napunjih 16-17 mjeseci zivota da bolje pojasnim jos jer kod nas na vlasicu se ovce jagnje u januaru i ovca dvizica je u ljeto naredne godine i svako drugo ljeto je starija za godinu.

---------- Poruka napisana u 21:41 ---------- Prethodna poruka je at 21:39 ----------

Ako pogledate zadnju sliku sto sam postavio ovca s jagnjetom, ovca ima jagnjece zube tj, usla je u priplod sa 6 mjeseci a ima jagnje ako zelite napravit cu vam sutra video njenih zuba.

vojvodjanin je u pravu ako gledamo strucno,a ja samo kazem kako po narodu smatraju,retko ko to posmatra preko dva zuba a trebalo bi,ima tu malo i neznanja.

Kolega Milossoumi pa tako je i kod moje rase sa dva zuba su dvizice tj 16-18 mjeseci bacaju ta dva zuba ovo kopilica se dodalo samo za (dvizice koje su se jagnjile sa godinom dana a i one su dvizice jer imaju sad ove moje starost 16 mjeseci) nadam se da smo se sad razumjeli.

---------- Poruka napisana u 21:53 ---------- Prethodna poruka je at 21:47 ----------

Ovdje na slikama je 10 ojagnjenih kopilica (dvizica) imam video od jos 27 neojagnjenih dvizica njihovih vrsnica, a 20-ak sam prodao na vasaru sve imaju video klipovi pa da ih sad ne ponavljam, slike sam postavio iz razloga sto su kolege u prvim stranama ove rase govorili da vlasicka pramenka ne moze uci u priplod prije 1.5 godine pa sam osjetio potrebu da ljudi vide pravu sliku a svacije oko vidi da ovce hrane lijepo jagnjad, takodje video klipovi ovih jagnjadi kad su se tek ojagnjila imaju u ovoj temi tako da se vidi da su ojagnjeni sredinom aprila a na slikama se vidi kako su napredovali.

---------- Poruka napisana 16-05-12 u 14:48 ---------- Prethodna poruka je 15-05-12 at 21:53 ----------

I ovo je moguce na Vlasicu moj prijatelj Halil Sefer je pripitomio jelena i kao sto se vidi hoda u ovcama kao da je jadan od njih.

Da dobro si razumio sve ove gore sto su postavljene fotografije su usle u mrku sa 6-8 mjeseci zivota ako laze koza ne laze rog sto bi ljudi rekli vidi se po glavama a ako hoces i zube cu ti sutra snimiti od par komada :D

Ja sam od samog starta na ovom forumu govorio da je moguce a neki mi nisu vjerovali, ewo sad sam ih uvjerio.

Ako pogledas moj avatar bolje tacnije ovu ovcu ii jagnje ovu ovcu je prosle godine ojagnjila kopilica a i ona se ove godine okopilila.

Poslednja izmena:
Imo sam priliku da prošle subote koljem ovna melez travničke i domaće pramenke. Mi ih ovde zovemo bosanke a dolaze iz Vojvodine. Ovan težine nešto preko 90kg. Iznenadilo me kad sam video da ima samo dva zuba. To je lepa kilaža za tu starost iako nije posebno hranjen već prosečno. Meso je malo više masno što je odlika pramenke.

Kolega sarbanac upravu si jest malo meso masnije ali je veoma ukusno, sto se tice te kilaze vjerujem jer imao sam svake godine siljega ti kilaza i visih sa dva zuba kao sto je ovaj gore na slikama.

Nazad
Vrh