by Maestro: Miljko, bravo za post
. Takvih post-ova nam nedostaje, da se vidi kako to u svetu rade.
Malo samo tehnički doterano, radi lakšeg čitanja! Bez ljutnje!
Nemačka je jedna od retkih zemalja gde se kompletna selekcija jedne rase odvija na privatnim farmama. Većina zemalja imaju stanice za VO ili te neke institucije sprovode selekciju. U Nemačkoj postoje nekoliko iskusnih odgajivača koji su pre svega jako dobro obučeni za uzgoj ovaca.
Čitava selekcija se zasniva na ekonomičnoj proizvodnji gde se dobija proizvod koji trziste dobro prihvata. Cena zive jagnjadi je u Nemackoj od 2 do 2,3 evra za kg i jagnjad su teska u proseku 42kg.
Subvencije po zivotinji nemaju, samo 100evra po hektaru livade dobijaju. Ako mi trenutno gledamo na te neke subvencije o kojima cesto pricamo da su na zapadu velike, mislim da je situacija kod nas daleko bolja jer se dobija 2500dinara ili oko 20evra po svakoj umaticenoj ovci i naravno jos po hektaru zemlje.
Kod njih se proizvodnja zasniva na ispasi i silazi, sve ostalo je ekonomski neopravdano. Ako sada tu stranu rezimiramo da mi ovce ili lose hranimo ili ih hranimo skupom i manje kvalitetnom hranom nego sto je silaza ili senaza, onda nase jagnje i 3 evra po kg da kosta nece moci da donese neku zaradu.
Još par reči o aukciji.
Bilo je 85 ovnova starosti od 12 do 23 meseci. Najlakši ovan je bio 109 kg. najtezi 183 kg., prosek je bio 145. Početna cena je bila 500 evra a najveća 7300 evra. Dominantna cena je bila oko 1800 evra. Bilo je par zivotinja koje nisu prodate ali su to bile zivotinje manje poznatih odgajivaca iako je kvalitet bio zadovoljavajuci.
Kod ovnova je bila ocenjivana mesnatost, eksterijer i vuna. Sve zivotinje prolaze kroz vagu pre ulaska u akucijsku halu. U konačni odgajivački indeks pored ocena sudija ulazi i
performans test ovna odnosno
ocena progenog testa oca i proizvodne karakteristike majke.
Kad se sve uzme u obzir, koliko rada i znanja , i hrane i nege je uloženo u sve ove životinje, prosecna cena je više nego opravdana.