Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
Prvi dan bude zanimljiv i tada bude mnogo ljudi a u cetvrtak,dan stocara, jos vise. Preko nedelje je mozda bolje za one koji ne vole mnogo veliku guzvu, tada sve moze polako da se razgleda i poprica sa ljudima. U sustini kao sto kolega rajko@ rece, bitno je da se dodje na sajam i pogleda jer se tu okupljaju ljudi slicnih interesa pa se po neki posao i dogovori. Svi ste naravno dobrodosli na nasem standu ili za nasim stolom :ppozdrav:

Ja bi isto dosao sta mi je to autom 7 sati nalagano ali nemogu zena mi lezi u bolnici dijete kod punice a bez mene ili zene je nesnosljiva stoka,kafana,obaveza milion tako da mi je jako zao ali valjda cemo jos pozivjeti ali cu riktati ako budem mogao da nebude radjala za prvi maj iduce godine ako je nagovorim na trece dijete dok smo jos "pri snazi". :D

Gledacu da uskladim obaveze u firmi pa se mozda vidimo i u cetvrtak mada stize i sezona rada pa smo s vremenom uvek u deficitu, divim vam se kako uspevate da postignete sve s obzirom da je sajam u vreme kada uveliko pocinju radovi a tu ste obavezni bar 10 dana ali kad se nesto voli sve se stize.

U pravu si Rajko kad kazes da je vreme sada uvek knap. Ranijih godina smo sami sisali ovce, ove godine ce nam neki ljudi sisati i nadamo se da ce u ponedeljak i utorak sve biti gotove. Par hektara deteline koju naredne nedelje kosimo ce ici u silo rov tako da je i to za malo vise od dana gotovo i tu mnogo vremena ustedimo u odnosu na susenje.Bes silaze bi mnogo teze bilo da se sve postigne. Ostali poslovi su uradjeni tako da cemo moci da se malo opustimo i druzimo sa ljudima. Iskren da budem, meni je sajam neka vrsta odmora.

Verovatno cu il na otvaranje ili 1 od mirnih dana,u cetvrtak imam preslavu i guzvu oko toga,pa cu se javit prisutnima.
nadam se da ce biti kvalitetniji od proslogodisnjeg i po broju i kvalitetu grla.
:ppozdrav:

na sajam cu doci verovatno,ali od juce imam jedan problem,ovca koja treba da se jagnji,lepo je pustila vime ali nemoze na noge,ja joj prinosim vodu ona pije,ali slabije jede,sad sam preturao po forumu,ali valjda sto sam uspanicen nemogu da nadjem,neko je vec pisao o tome kako mu je puno ovaca uginulo ali su prvo padale sa nogu,gde je tacno taj tekst gledao sam u bolestima ali nemogu da nadjem

Milane, u pitanju je najverovatnije nedostatak energije a ne kalcijuma kao sto je to slucaj kod krava. Ako je ovca starija i mozda u malo slabijoj kondiciji ili utovljena a pri kraju graviditeta je onda je gotovo sigurno da je to u pitanju. U tom slucaju bi veterinar trenao da da ovci dva puta po 1/2 litra rastvora glukoze da joj pomogne i zastitu za jetru jer ona tu najvise trpi posto mora da napravi energiju iz rezervi koje ili nema ili mora da je stvara iz mastnog tkiva sto dovodi do ketoze. Zato glukoza, VitB i neki od preparata koji se pomesaju sa infuzijom a sadrze makro i mikroelemente. pozdrav i brzo reaguj da ne bude kasno

miljko kako to ne vazi za ovce...meni je pre jedno mesec ipo dana uginula koza posle jarenja...pre jarenja nije mogla normalno da hoda...i posle je veterinar nesto gledao i rekao da je pre jarenja pocela da gubi kalcijum i kada se ojarila nije imala dovoljno kalcijuma i zato uginula...a bilo je 2 jarenje i u odlicnoj kondiciji...ima njena slika u temi francuska alpina.... jarad i dalje ziva... :sta:
Post je spojen: [time]1272985369[/time]

Danas smo zaklali jagnje za slavu 55kg,31uredjeno bez iznutrica,ovnic blizanac star skoro 5 meseci,skart,ostao bez sise sa mesec dana pa je zamenom odhranjen.E sad da vidimo te famozne krupne koske kod Virtemberga.:))Moj "mesar" i njegov rad.
mcfzva.jpg

Debjina rebra,mislim da je to merodavno da se oceni krupnoca kostiju,slikano je na rastojanju od 10 cm.
5yters.jpg

Sada bi bilo dobro da neko okaci i druge rase u toj tezini pa da malo uporedimo. :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1272998337[/time]
Milane jesi gledao kakvi su joj zglobovi iznad papaka na zadnjim nogama?Ako oni nisu oteceni(edematozni) verovatno je Miljkova terapija jedini spas i odmah zovi veterinara.Meni se par puta desavalo da mi "ovca padne" pred jagnjenje,ali uzrok je bio kompresija venskog sistema zato sto su nosile izuzetno krupne plodove,pa su zblobovi bili kao povece jabuke,ali posle jagnjena za 24h se sredi.

Deki pitaj gospodu kupce oko Bozica ili Vaskrsa da li su im krupne kosti tad ih nista ne zanima samo daj nije bitno ni dugo uvo ni 50 kg tezina sve se prihvata jer ih nema na trzistu a cim se izjagnje pramenke i jagnjad preplivaju pijace onda im navodno sve smeta samo nek cena ide dole. Jagac je ekstra.

pa valjda i meso i tolika masa mora na nečemu da stoji uopšte nisu krupne kosti sve je to srazmerno e a mesari pokušavaju stalno da izmisle novu rasu ovaca bez kostiju loja sa puno mesa bez otpada i djabe po kili pa ko ima tu rasu nek se javi

bas tako @urban zato se na vreme treba traziti plasman i raditi sa dikektnim kupcem.Koliko su ti sverceri pametni ja oni to po jos vecoj ceni preprodaju. Nadam se da se slazete sa mnom.

Brat mi je javio da su juce osisali ovce, oko 90kom njih trojica za nekih 7 sati i odlicno su osisali, jako smo zadovoljni.

Nazad
Vrh