Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
svpeom.jpg

Upravo se vracam sa NS sajma,RAZOCARAN,iznerviran,besan sto sam uopšte dosao,jer kad sam video one ovce dobro nisam pao u nesvest...ono je katastrofa drugari,Virtemberg-SRAMOTA,texel-sam odvojen tamo,tuga,MIS-ovce sa Instituta,smesne,ima i Safolqa kolekcija jagnjadi-zalosna,II de fr-tamo na cosku jad...tako da ako nemate dobar zeludac,ne idite,sad se konačno vidi gde je ovčarstvo doslo,kad su nam ovakvi primerci na sajmu,ocigledno je da ovoj drzavi nisu potrebne prave ovce,vec ove samo sto imaju pravo glasa!Toliko sam se razocarao da nisam imao snage za upoznavanja,vec sam odmah otisao!
Sampion je moj zemljak...Cekam da i drugi odu pa da malo ozive ove stranice.Treba otvoriti posebnu temu 'utiscí sa NS sajma'.

ajde ne kukaj Deki nije valjda tako crno,po svemu sudeci mali je broj grla izlozen
ko je sampion i z Obrenovca?
imas li slika nekih?
:ppozdrav:

Nisam Urban drugar,jeste,tamo je i Miljko,tj,video sam mu burazera...ali sam se totalno razocarao i otisao!Voliim da budem dobro raspolozen kad upoznajem nove ljude,a to danas definitivno nisam!Videceš i sam,i tvoj CoIic je tamo...Ja sam bio 2005 i 2006 na sajmu,i zevao kao saran u grla koja sam tada video tamo...
Toma Petrovic,pa ja znam da imam visoke kriterijume,ali ono je ispod svakog nivoa...ma videćes...pomislices da si na pijaci u Va!
Nisam imao sta da slikam!Pripremio sam vas da se ne ubedačite,tako da znate na sta idete...pa cemo komentarisati.

ma kriza je verovatno su ljudi poterali najvise onoga sto je za prodaju,tj sajam prodajnog tipa ,tako je uglavnom bilo i prosle god :D
Petrovic nema losa grla,nista posebno al su mu prosle god bar bila sva ujednacenog kvaliteta
Jel Colic doterao onog reumaticnog ovna od prosle god?
Ima li sumadinaca s W?

@dejan26

Pa zar tako na zemljaka Tomu, šalim se naravno nisam mu skoro video stado?! U kojoj kategoriji je šampion?
Šta je sa Miljkovim kolekcijama. Sa koliko i sa čim je izašao?

Mislim da sam procitao da je apsolutni sampion.Nisam ja nista ruzno rekao o necijim ovcama,svako zna sta i kako radi.i sta mu je cilj,samo sam zapazio da je kvalitet i opsti izgled grla koja su na sajmu neuporedivooooooooooooo losiji od godina kada sam ja bio na tom sajmu 2002-2006...i to je moje licno misljenje.Ocigledno da su ovakva teska vremena ostavila veliki trag na nasem ovcarstu...sta ce biti u godinama koje dolaze,samo Bog zna,a steta bi bila da nam Virtemberg propadne,kad smo imali sasvim pristojan kvalitet.....mozda bi bilo bolje da se stada smanje ali da odrzavamo kvalitet...ne znam.....Gadan je osecaj kad pogledas one slike od Svaba i odes danas kod nas na sajam....i onda se covek pita sta mi to drzimo.....moramo da radimo kao te Svabe,a novac da zanemarimo,samo cista ljubav.....npr.da se organizuje 50-100 malih odgajivaca,kojima ovcarstvo nije glavni izvor prihoda,jer od ovaca se ovde ne moze ziveti,a koji imaju nebitno od 5 pa do 50 majki...da se stvori dobar nukleus,pa se lepo organizuje npr.3god uvoz dobrih ovnova i ima da procvetamo,ali samo da lovu ne stavljamo na prvo mesto.....Uf,gde nahvatati 50-100 okorelih fanatika koji kad legnu uvece ne sanjaju avione i kamione,vec sanjaju o tome da jednog dana imaju vrhunsko stado koje ce respektovati i nama drage Svabe,bez kojih ocigledno ne mozemo?Ja vec znam jednog takvog. :haha:Drugari... :ppozdrav:

Da tako je što se tiče Tome Petrovića (naravno veoma mi je drago, s obzirom da je to "krv" moga stada). Naš Miljko ima šampionskog ovna, a od nama poznatih sa Foruma nema više niko od nagradjenih, bar kaliko sam ja razumeo.

Što se tiče kvaliteta, slažem se da isti opada, a "glavni krivac" su teška vremena i nemanje novca. Verovatno da bi "sveža krv" iz Nemačke dobro došla, a kada će - videćemo! Što se tiče stvaranja nukleusa zaljubljenika u "čistu rasu" slažem se da će teško biti naći "fanatike" za tako nešto.

U svakom slučaju ovo su bili tvoji prvi utisci, da vidimo i ostale drugare šta će da kažu, kada se vrate iz NS?!?!?

bio sam i jaaa :ppozdrav:
pa dobro, kad se uporede slike i izlozena grla kod nas nema potrebe komentarisati razliku...
ja sam poslednji put isao pre 4 ili 5 god ne secam se tacno, naravno kao decacica glavna atrakcija su mi bili zecevi, konjici i rogati ovnovi, tako da nisam ni od pomoci sto se tice kvaliteta grla u odnosu na predhodne godine, pored vetra i hladnoce treca stvar koja me nervirala jeste to sto su ovce uglavnom ne osisane i mislim da bi trebalo uvesti pravilo da izlozena grla moraju biti osisana jer se samo tako moze videti pravo stanje, mozda gresim, ispravite me slobodno...
upoznao sam Miljka i njegovog brata ali posto je stvarno bilo hladno, time umanjeno i raspolozenje nismo bas diskutovali nesto preterano ali nadam se da ce mo se sresti uskoro ako uspem da prikupim nesto para da odem do njega po koje jagnje :ppozdrav:
e da jos i ovo zapazanje, izlagaci bar sto se tice ovcara grla koja planiraju za sajam trebalo bi da drze u malo boljim uslovima, posle sisanja neko kupanje, da to bude zategnuto, nekako kad se uporede sa govedima moglo bi se reci da gube trku, goveda sva prosto sijaju nemam reci, dok su ovce nekako "kao moje"...

ja sam juce bio i pokisao kao mis, sutra cu okaciti snimak sa sajma pa oni koji nisu bili tamo mogu da pogledaju na cemu smo sto se tice ovcarstva. Mislim da Colic nije izlozio proslogodisnjeg ovna vec nekog mladjeg ali nisam siguran. Bio je cak i jedan ovan po vuni bih rekao da nije cist Virtemberg, ovce sa crnim ocnim kapcima, a cuo sam da je dosao jedan ovan sa jednim testisom. Kod mene katastrofa, jutros mi javili uginula jedna ovca, pre tri dana ujela je zmija, dobila protivotrov i sve u redu, jela, pila sve do juce ujutru dobila temperaturu, vime oteklo vrelo dolazio veterinar, ali nazalost jutros je nasli uginula, ostalo njenih dvoje jagnjadi stari oko mesec dana. dodje mi da :udri:

ja sam trebao ici danas....medjutim odvratno je vreme ::lose::...oticu ovih dana,ali vec sam se razocarao kad sam cuo vase komentare,...a prosto nemogu da poverujem da ima i grla bez testisa,....... neshvatljivo

ja stvarno ne znam zasto je taj izlagac uopste izlozio tog ovna. ne brini druze imaju dve, tri solidne kolekcije i tu ces moci da pogledas i uporedis sta valja, a sta je krs bar iz tog razloga idi i dobro pogledaj cisto da izvjezbas oko za ubuduce. pozdrav

Alo ovcari;

ide li netko sutra(cetvrtak 20.05.) na sajam ,ja dolazim,pa da se upoznam sa nekim,da ne prodjem 300 km, a
ne upoznam nijednog clana foruma!?

ja bio juce na sajmu,sto se tice W ono je TUGA...Miljko ima dobre ovce i jos jedan (nisam mu zapamtio ime)...ostalo katastrofa mrsave,male,izdeformisane,kratke....slikao sam samo Miljkovog ovna a slika i nije nesto...

fekm4k.jpg

Dobar dan svima,
evo i mene posle duzeg vremena. Drago mi je da sam neke od vas mogao da pozdravim na sajmu u Novim Sadu i da sam sa nekima od vas mogao i malo vise da popricam.Procitao sam vecinu postova i vidim da ima raznih komentara, da su neki manje neki malo vise zadovoljni. Kao sto ste i sami doziveli, nismo bas imali srece sa vremenskim prilikama pa je i to malo kvarilo celokupan utisa sajma.
Sto se kvaliteta izlozenih ovaca tice i sami ste mogli da vidite sta je bilo ponudjeno ali se ove godine moze kazati da je uspeh bio uopste otici na sajam jer kao sto ste verovatno culi bilo je problema oko analiza krvi i nekih bolesti koje odgajivacima prave problema. Kvalitet zivotinja je generalno bio solidan sa bolje ili losije pripremljenim grlima. Primetio sam za ovih desetak provedenih dana na sajmu da postoji dosta veliki rivalitet i zavidnost medju odgajivacima i da ne sagledavaju realno kvalitet svojih i ostalih zivotinja. Oni koji su bili na sajmu mogli su da pogledaju i nase kolekcije za koje smo dobili sampionsku titulu za ovna kao i titulu apsolutnog sampiona u ovcarstvu za 2010 godinu.Mesta za poboljsavanje kvaliteta uvek ima i zato se stalno treba napred gledati i usavrsavati.
Verovatno da ima medju vama dobrih odgajivaca sa dobrim grlima pa bi mozda bilo lepo da sledece godine pokazu ono sto imaju drugim odgajivacima i kupcima i da mozda na taj nacin podignu kvalitet izlozenih grla na sajmu a ne samo da kritikuju ono sto su videli. Na nasoj web stranici ce narednih dana biti nesto novih slika sa sajma pa ko zeli moze da pogleda.
Srecan praznik i veliki pozdrav svima

Nazad
Vrh