Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
prvi put cujem za to a nije daleko od mene :sta: ici cu ovih dana u tom pravcu pa cu bas da se raspitam.

Danas sam vagao ovu moju zivotinju,72kg a 10.maja puni 5 meseci.
33067mh.jpg
10miphz.jpg

Zna li neko zasto je konkretno propalo "zlatno runo" i gde su zavrsile ovce sa te farme?Ja kad sam bio na sajmu 2006 ili 07,ne secam se tacno,izlagali su,i imali su bas-bas lepog ovna,imam ga i na njihovom flajeru,ali ovce su bile lose,cak neka grupa zenki koje se nalaze flajeru ni ne lice na virt?Mislim da sam negde cuo da je ovaj Colicev sampion sa te farme kupljen?Miljko,moram da mu osmislim vezbe za karlicni pojas,grudi ga ubise,samo u njih tovari... ::namigivanje::

pa malo da vezbate atletiku, razgibavanje, salim se
ja sam pre par dana pricao sa jednim od vecih odgajivacem Virt ovnova u Bavarskoj. Pricali smo o razvijanju ovnova i kako kada izgledaju pa mi kaze da iako vec skoro 30 godina gaji tu rasu, ne sme da garantuje za konacni rezultat ako je zivotinja mladja od 12 meseci. Sve pre toga je kockanje sto je u sustini i dokaz u Srbiji jer se jako mlade zivotinje kupuju pa mozda neki jako dobri ovnovi koji su kupljeni kao jagnjad zavrsavaju na nekom ukrstanju umesto da se dalje koriste u priplodu i tu se dobra krv gubi. Njihov najveci napredak je u tome sto najbolje ovnove oni medjusobno kupuju i tako zadrzavaju kvalitetna grla medju ozbiljnim odgajivacima.
pozdrav

Apsolutno tacno,sa 12 meseci se vidi kakav ce biti.a sa 4-5meseci moze da se nasluti....nego najbitnije je sta daje i to kad covek ima i losih i dobrih ovaca u stadu pa pustis ovna pa pogledas jagnjad....nekada kada su ovce dobre i osrednji ovan daje solidnu jagnjad....sto dragi moji znaci da uvek treba imati 2-3krsa u stadu za testiranje ovna....ili se to moze videti i ako imate par zdravih jagnjadi koja su iz nekog razloga ostala rano bez sise.onako zagedzala u prvih 1-1.5 mesec dana,a kad pocnu pravo da jedu ako je ovan pravi oni napreduju sasvim lepo,izvuku se i solidno izgledaju sa 3-4meseca i imaju prirast koji je prosek za rasu.E Miljko pa pametni su Nemci,nisu oni Srbi,znaju oni sto vise vrhunskih grla i pravih odgajivaca to bolje za sve,lakse dolaze do prave robe...a kod nas se uvek boje da ga neko ne pretekne,misle valja da ce vecno ziveti i drzati ovce,meni je uvek bio super osecaj kad odem kod nekog kome sam prodao jagnjad i kad vidim da je odgajeno vrhunski....ja licno,a verujem i ti dok nisi uvezao to tvoje stado kad god sam isao kod nekog "poznatijeg" da biram ovnica,i koji god mi se svideo ili nije "bio na prodaju" ili ga je cenio da sam morao 3 moja da dam za njega,a drasticne razlike u kvalitetu nije bilo...a posle cujem otisao na klanje ili ga dao nekom da pase u sljiviku i pari neke pramencice...a sta da se radi takav smo narod....500god pod Turcima moralo je to ostaviti traga,cim smo opstali,sto znaci da smo i njih za...li!!!

dejan26 je napisao(la):
Apsolutno tacno,sa 12 meseci se vidi kakav ce biti.a sa 4-5meseci moze da se nasluti....nego najbitnije je sta daje i to kad covek ima i losih i dobrih ovaca u stadu pa pustis ovna pa pogledas jagnjad....nekada kada su ovce dobre i osrednji ovan daje solidnu jagnjad....sto dragi moji znaci da uvek treba imati 2-3krsa u stadu za testiranje ovna....ili se to moze videti i ako imate par zdravih jagnjadi koja su iz nekog razloga ostala rano bez sise.onako zagedzala u prvih 1-1.5 mesec dana,a kad pocnu pravo da jedu ako je ovan pravi oni napreduju sasvim lepo,izvuku se i solidno izgledaju sa 3-4meseca i imaju prirast koji je prosek za rasu.E Miljko pa pametni su Nemci,nisu oni Srbi,znaju oni sto vise vrhunskih grla i pravih odgajivaca to bolje za sve,lakse dolaze do prave robe...a kod nas se uvek boje da ga neko ne pretekne,misle valja da ce vecno ziveti i drzati ovce,meni je uvek bio super osecaj kad odem kod nekog kome sam prodao jagnjad i kad vidim da je odgajeno vrhunski....ja licno,a verujem i ti dok nisi uvezao to tvoje stado kad god sam isao kod nekog "poznatijeg" da biram ovnica,i koji god mi se svideo ili nije "bio na prodaju" ili ga je cenio da sam morao 3 moja da dam za njega,a drasticne razlike u kvalitetu nije bilo...a posle cujem otisao na klanje ili ga dao nekom da pase u sljiviku i pari neke pramencice...a sta da se radi takav smo narod....500god pod Turcima moralo je to ostaviti traga,cim smo opstali,sto znaci da smo i njih za...li!!!
Saglasan sam skroz sa Dekijem,al kad se nema novca i kad odrasle ovnove je tesko naci dobre ,zasto,pa covek obicno u prolece ima 20ak muskih jagnajdi na prodaju a samo 1 ovna kog obicno ne daje i tako je lakse kupiti malisana i kockati se kakav ce biti.
a to da ti ne daju jagnje se lako resava,odes ,pogledas i trazis nekog krsa i ne uzmes ga,slikas ih sve posaljes nekog anonimusa sa pricom da mu treba da oplemeni pramenke al bi hteo i papir zbog prodaje(sa slike vidi kog da bira i to je to)
:ppozdrav:

Kroz vreme nisu opstajali najjaci vec oni koji su se najbolje prilagodjavali uslovima i prilikama,ja se trudim da tako radim,da se sto bolje prilagodim ovim ludim vremenima ::namigivanje::
:ppozdrav:

Pa tako je neko i probao kod nas da kupi musko jagnje ili mladog ovna pa posalje nekog ko se brzo upeca ali je u sustini sve jedno ko kupuje, ako adekvatno plati ono sto zeli, moze uvek najbolje da uzme. U sustini vecina zna sta im treba i kom kolu mogu da igraju tako da se za svakog nadje po nesto.

Ja licno mislim da nema srece kad uzmes za rasplod nesto na neku FINTU ili se cenkas...Mora neko da ti to da "sa alalom" da bi valjalo,mozda sam sujeveran ali ima tu necega.Miljko sa koliko i kakvim kolekcijama nastupas ove godine na sajmu?

Ako Bog da sve bude u redu, trebali bi da vodimo odrasle ocve i ovna, kolekciju dviski i jednog godisnjaka i kolekciju muskih od oko 5 meseci. Tako je planirano, krv su vec uzeli ali nasi u zavodu dosta traljavo sve rade pa su iznenadjenja moguca mada se mi dobrom nadamo kao i da cemo neke od vas videti i upoznati licna na sajmu i da se na kraju i malo pocastimo.
pozdrav

Nazad
Vrh