Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
To sa analizom sperme ovnova se radi u zemljama sa razvijenim ovcarstvom,npr francuska.

Svakom testiranom pripodnom ovnu je izvršena analiza sperme na broj i kvalitet spermatozoida u testnoj stanici na osnovu koga se izdaje pedigre, u svakoj ozbiljnoj zemlji. Za sakupljanje sperme od ovnova za VO ovaca koristi se metoda elektroejakulacije ili veštačke vagine.

U slučaju da neko nije obavešten i nije mu poznato, analiza semena se vrši i u našoj zemlji.
Zato je dobro tražiti rezultate analize semena ovna kojeg kupujete jednostavno da znate da li ovan valja ili ne. Dakle analizom se utvrdi broj živih i broj mrtvih spermatozoida i naravno da li su semenici zaraženi itd.. znači ovan može da ima 333 Kg ali džaba kad ima loše seme. Tom metodom tačno možete znati koji ovnovi su dobri a koje treba izlučiti iz stada. Govorim naravno za veća stada, sa ekstenzivnim tipom ovčarenja, jer najčešći tip parenja je haremski, dakle slabo kontrolisani.

e to sam pito da li moze preko semena da se utvrdi kolko je plodan ovan
neznam dal to rade kad licenciraju ovnove ili se to naknadno radi?

moze samo da se utvrdi koliko spermatozoida ima po jedinici zapremine i koliko su pokretni
pojasni to plodan sta pod tim mislis?da li koliko ovaca moze da prepari ili..?

Analiza semena se ne radi rutinski, već svaki odgajivač pojedinačno može da napravi analizu semena ovna, i naravno to plati.Ovan ne bi smeo da dobije licencu bez ove analize, ali kod nas . . .U zavisnosti od količine sperme i kvaliteta i broja spermatozoida, određuje se i broj doza za VO ili broj skokova ovna.

Drage kolege,pratim ovu ''diskusiju'' i smatram da,kako god ko gledao na to priplodni matrijal kupljen u nemackoj je apsolutno dobra opcija.Naravno ne znaci da sve ono sto je doslo od preko uvek i najbolje,gajim pse 27 godina pa iz iskustva znam da uvezes psa pa ispadne da si imao boljeg kuci u boksu.Opet sto se tice ovnova obzirom da zivim na cetrdesetak kilometara od farme KOMPAS'i da imam uvid u ono sto je SPILJA uvozio mi tako nesto ovde (bar pre 7-8godina mogli smo videti samo kod pokojnog cice Luke Bosanca,Miroljuba i par odgaivaca koji se nisu marketinski ispoljavali i naravno na slikama)sada je situacija malo bolja,ali obzirom da vecinu nas ne podrzava naka drzavna strucna institucija svi pokusavamo da sami napravimo najbolji izbor priplodnog materijala za sebe.Medutim,kad covek dode u situaciju da izabere musko jagnje za sebe ne zna se ko je u goroj situaciji,dal oni koji imaju deset ovaca ili mi kiji imamo preko sto.Ja smatram da bi bilo najbolje,kad bi postojalo poverenje medu ozbiljnim odgaivacima pa da jedni drugima spremamo od NAJkvalitetnih jedinki musku BLIZNU jagnjad i tako za nekoliko godina podignemo odgoj VIRTERBERGA na ovom podruciju na jos visi nivo.Ali obzirom da smo jako sujetni i da svako gleda da danas uzme pare kao da sutra vise nece ziveti na ovim prostorima, verovatno je ova ideja samo spisak lepih zelja.

sto bi tebi neko kao velikom odgajivacu prodao dobro jagnje pa da mu budes konkurencija,nazalost tako je,sujeta cini svoje,ucenit ce te cenom pa ces morat uzeti neko osrednje a to vrhunsko ce ili pod noz ili u parenje nekih 10ak pramenki u vocu nekome
desava se jos 1 stvar usled krize dosta jagnjadi ide na klanje,svi ti veliki koji prodaju fore da 80 posto W ili sjenicke jagnjadi(brojne populacije) daju za priplod uglavnom lazu bar kad je u pitanju 2009. i ova god
Primer,odemo ja i komsija da kupimo zensku sjenicku jagnjad za priplod znamo da covek nema hrane i da ce ih dati na klanje.pitamo posto on zacepi nesto debelo,naravno ne pristanemo i lepo mu kazemo dobijes 30 posto vise od klanicne cene ne budi glup nego nam daj jagnjad da zive a i zaradit ces i bukva sujetna ne pristane na svoju stetu,a mogli smo svi bit u plusu to je ono nek komsiji crkne krava makar i ja nemao mleka
ps.
zanimljivo mi je da forsiras bliznu jagnjad musku sto je retkost za odgajivace W-a
okaci i neke slike ako imas
:ppozdrav:

Nebitno koja je rasa u pitanju ali je 100% tacno da se ljudi opredjeljuju na kupovanje priplodnog materijala manje-vise iz stada do 20-tak komada koje mozes kontrolisati hraniti po propisu,vakcinisati (sopati raznoraznim vitaminima i proteinima) ako treba i kolace im peći pa i torte spremati jos ako je čovijek situiran a to mu je samo hobi.Nikad nemoze priplodni materijal biti isti iz stada da ga tako nazovem od 10-15 ovaca kao od stada 100-150 komada pa na vise.Ovaj od 150 komada "pricam o obicnom smrtniku"kao sto nas je vecina on 100% ima kvalitetan priplodni materijal ali nemoze to ostvariti-pokazati jer je njegova hrana samo sijeno i ako sol dobiju to im je poklon za veselje zato jer je opcenito poljoprivreda u BANANI.Pricam ovo iz iskustva koje nije maleno po pitanju rasplodnog materijala.Ako netko misli da nisam u pravu nek me demantuje prihvatam svaku repliku.

Potpuno tacno za nase uslove priplod max do 40 komada je ok u vecini slucajeva,u evropi zbog tehnologije i subvencija itd porodicna stada za priplod su retko veca od 200 komada
na malom broju grla je laksa kontrola i sl
a kod nas je generalno najveci problem ishrana,jer je tesko proizvesti dobru a jeftinu hranu tj da se uhvati racunica neka solidna

Owu MiIadinowicewu twrdnyu doqazuyem u praqsi,owe qodine cu biti u minusu sto posto,izuzetno ye tešqo wrhunsqi gayiti npr.60-70 yagnyadi!Zato cu ya uweq ostati maIi odgayiwac,maIo i užiway,težaq ye owcarsqi dinar,biće waIyda boIye,nadaymo se drugowi!Qud swa beda,tu mi se i mob poqwari,pa pisem owaqo qao nenormaIan.

LJudi sve ovo sto se videlo u vasim predhodnim izlaganjima po mom zakljucku je bez imalo SUJETE prosto sto iznosite svoja i ''pozitivna'' i ''negativna'' iskustva iz tog razloga sam se i ukljucio pre par dana u ovaj forum.Naime,u ovoj nasoj drzavi sve je manji broj onih ljudi bez obzira kojoj nacionalnosti pripadaju ili kojim jezikom govore sa kojima mozes o svemu brate da pricas bez skrupula,jer burazeru ko god nesto hoce da radi uvek moze i da pogresi.E zato hvala bogu postoje ljudi koji se ne stide da iznesu svoja i negativna i pozitivna iskustva da neki koji tek ulaze u odredenje poslove ne bi pravili iste greske.Naravno ja sam NA ZALOST mnogo toga iskusio na svoim ledima,a narod kaze da se BUDALA uci na svojim greskama,a pametan na tudim.Medutim kada sam poceo da gajim ovce izgleda da je bilo neminovno da se prode i ta faza mozda je donekle bila moja sreca sto mi je KOMPAS blizu pa sam neke stvari mogao videti zasnovane na tudem iskustvu.Ja sam do sada ovce finansirao svirajuci bubnjeve po klubovima,svadbama kafanama(otuda odlicno poznajem psihologiju naroda koji zivi u Srbiji)i zadnji par godina posedujem ICB rovokopac pa sam i sa njim ostvarivao neke prihode,medutim obzirom da sam neka iskustva stekao(kada je genetika u pitanju u odgoju pasa) i to do nekle primenio u odgoju ovaca sto je dalo i rezultate u pogledu i kvaliteta i kvantiteta od ove godine pocinjem da placam socijalno i penziono osiguranje preko poljoprivrede i shodno tome i pocinjem da se ukljucujem u aktuelne tokove kada je ovcarstvo i naravno odgoj VIRTERBERGA u Srbiji u pitanju.Sto se tice slika njih cu za par dana izbaciti na forum pa neka ljudi i vide sta se tu radilo predhodnih godina.Puno vas pozdravljam otvoren sam za svaku diskusiju o ovcama,psima, lovu i muzici naravno_Odoh da sipam koncentrat pa se ukljucujem kasnije opet.....

Post je spojen: [time]1266266415[/time]
Draga moja gospodo apsolutno stoji velika poruka u onoj recenici ko god da ju je rekao, a ona glasi;"POLJOPRIVREDA JE HOBI ZA LUDAKE".Kako god to nama zvucalo iz krajnosti u krajnost je tako,ali niko nije ni mene ni vas verovatno prisilio da se bavimo time,nego to covek pocne iz ljubavi posle nekog vremena pocnu da neki pozitivni rezultati proizvode opet nesto drugo i tako iz godine u godinu dok,losa cena,ne rodna godina ili ne daj boze neka bolest ne natera coveka da uzme olovku i papir u ruke i kad shvati da 2+2 u poljoprivredi ko zna koliko,onda krecu kolebanja dal rasprodati ili sta sve ne uraditi.Ali slozicete se samnom da nije toga ljudi bilo bi nam DOSADNO......!

Ma 'izeš' profit od owčarstwa,qome ye to osnowni ciIy,neqa ne pocinye,ya u 22.00h došao od dewoyqe iz Bg i do sad sam dawao owcama qoncentrat,yagnyicima isto,dopunim im deteIinu i wodu,prostrem sIamu i maIo ih gIedam poIa sata minimum i u ponoc u qrewet,moye nawiqIe da ih taqo nocu dayem hranu!

Ja kad sam se prijavio na ovaj forum medju prvim postovima je bilo moje pitanje PRIHOD PUTA RASHOD =XKod meneako bi sopao ovce i janjce nebi mi ostalo ni za papar.Zato ovce malo pred janjenje i posle janjenja "pripazim"a janjcima meljem tritikal,zob,jecam i nesto psenice da se zanimaju a moracu i kukuruza malo pomijesati jer fali loja im iako imaju tezinu prilikom prodaje.Satrase lijekovi i hrana za janjce a ako ih pustis da samo od pase rastu treba im 10 mijeseci da valjaju.

Ljudi moji kad je covek seljak pomazite ne znam kako iz ''my picture'' da prebacim neku slicicu u poljo forum...........

Imenjace,tu gde kucas poruku imas iznad "ubacire sliku" kliknes na to,otvorice ti se prozorce.po kliknes na "Browse" i onda ce ti se prikazati tsdrzaj tvog kompa,odaberes fotku,kliknes na nju,pa kliknes "open" pa onda kliknes Apload i sacekas,kad ti je ubaci onda ce ti se ispod slike pojaviti neka slova i brojke i to samo preneses u poruku koju kucas,klasicno desni klik i prevuces ili copy-paste.valjda ces se snaci,i ja sam amater za komp totalni. :ppozdrav:

@uhaladza
postoji upustvo, ali evo ukratko, kada startujes ODGOVOR, i napišeš par reči, daj jedan ili dva nova reda (Enter), ako treba napiši naslov slike ili neko pojašnjenje i klikni na "Ubacite sliku", pojavićeti se jedan pravougaoni prozor, gde pored ostalog piše Upload i sa desne strane Browse, klikni na Browse i dobijes tvoj komp (My Computer, disk A,C, D, E, itd.). Nadji gde ti se na disku nalazi slika, obeleži i klikni na Open, dobićeš u prozorčiću sa leve strane od Browse ispisanju putanju gde se slika nalazi. Onda stisni UPLOAD Now i sačekaj jedno vreme dok se ne pojavi string ili kod u obliku http://..., klikni na njega da ga obeležiš, napravi Copy i klikni u prozoru gde pišeš poruku i napravi Paste i ispisaće ti se link (kod), a kada pošalješ poruku slika će se,posle odredjenog vremena, pojaviti na tom mestu. Ako stavljaš više slika, onda posle svakog ispisanog stringa, linka (adrese) u prostoru za odgovor daj novi red kako bi ih odvojio.

Vrlao bitno: gledaj da ti slike budu maximum 360 KB!

Nadam se da sam pomogao!

aj sad.

http://tinypic.com/view.php?pic=aujzi8&s=6
Post je spojen: [time]уторак, 16. фебруар 2010. 11:51:28 MST[/time]
Dragi moji hvala na svesrdoj pomoci oko ubacivanja ovih slika mojeg stada na PF,napatio sam se ko patika i slike opet nisu izasle kako sam se ja nadao,ali nije narod bez veze rekao da se MATOR KONJ NE UCI.Puno pozdrava.
Post je spojen: [time]уторак, 16. фебруар 2010. 12:12:19 MST[/time]

lepe slike,naucit ces polako ne ocajavaj
posto je ovo sve 1 slika probaj da izmenis poruku
iznad tvoje poruke je opcija izmeni
kliknes levim,kad ti se otvori prozor obrises sve linkove iz poruke sem 1 i ostat ce ti samo 1 slika
posle brisanja da bi se sve vratilo na forum bavezno idi na sacuvaj levim klikom ,to ti pise ispodtog text bloka
:ppozdrav:
Post je spojen: [time]1266350850[/time]
ako si citao pazljivo Dejan 26 je objasnjavao kako se bira priplodnjak W-a i tu je rekao da izbegava uzeti iz brojnog legla a to sam cuo iz usta bar jos 3 odgajivaca W-a a jos par odgajivaca dr rasa,iskreno mislim da debelo grese,zato sam to rekao

Nazad
Vrh