Višnja

List moze da se izduva sa cirade, to je lako resivo. @Becarina- za ironmana ne znam, ali imali smo pre neku godinu gadan napad kokomicesa kad mu vreme nije. Upravo sad lomim glavu oko tresaca, cifarelli za moje jako male povrsine nije, ali za one koji imaju hektar- dva moze da se otplati za jednu sezonu. Ja cu dogodine da uzmem kardanski tresac za trimer pa sta bude, u najgorem slucaju bacicu 85 evra
 
Od 4,5-5 međuredno i uglavnom 3 m unutar reda. Ima vrlo malo voćnjaka sađenih 4x3 i 4x2. Neki 4x2 su prorjeđivani na 4x4. To je na vlastitom korjenu i kalemita na avium. Neke na aviumu (uglavnom cigančice) su 5-5,5x3,5-4. Prinosi su u prosjeku od 100 do 150 m, a ima i onih sa 200 pa i više m/ha. Na aviumu ima cigančica sa po 300+ m/ha.

Malo OFF. Večernje opuštanje živaca od višnje. :)

349c68o.jpg
[/IMG]
 
@ironman: Otkud tolko lišća u višnji? Svako takvo prebiranje-pretresanje-gnjavljenje znači pad kvalitete. Mislim da je dugoročno (i kratkoročno, u berbi) bolje imat zdrav list nego se ovako gnjavit. Nije pametovanje već samo nekakvo razmišljanje “na glas”.

Ovoje snimak od, mislim, dve hilajde četrnaeste, ili možda prtnaeste, a u pravu je 2pan, probila gljiva pred berbu.

Da, naravno, manje manipulacije bolji kvalitet, ali, da ovo ne liči na pravdanje jer ne vidim potrebu, nikada se taj problem. "gnajvljene" višnje nije pojavio.

Ako je krupnoća u redu, ako nema oštećenja, nema crva, nema ostataka pesticida, bez problema to ide u prvu klasu, mada su korekcije o kojima sam pričao eliminisale onog radnikasa snimka koji ih "gnječi" rukama.

Ekscentar pomera napred nazad tu ravan na koju se sipa višnja, a koga pokreće elektromotor turbine, koja je sad dosta manje strma, a time i niža tačka na koju treba podići gajbu, pa to bude sve bolje.
Mada, kažem, ni dok se ovako radilo nije bilo problema.

Sa platna, horizontalnog, prostrtog po zemlji, može duvač, ali onda se nekako sa tog platna mora prebaciti u gajbu, što je zahtevnija i grublja operacija, više šteti, a ako otrešena višnja direktno dospe u gajbu, ne može duvač, ali se proces ubrzava i izbegava se najgrublja manipulacija.

Sve to važi ako se radi o hommemade, jeftinim, načinima trešenja, onaj ko je spreman da odovji hiljade ili desetine hiljada evra za opremu ne razmišlja o tome.
Mada, i kod tih tresača plod sa određene visine padne na neku kosu ravan, otkotrlja se do dna, biva zahvatan lopaticama, ponovo sa neke visine pada u gajbu...ima i tu mehaničkih sila koje deluju na plod.

Ono što je problem kod trešenja, tj ono što bi dosta olakšalo da nije tako, je to što je etrel zabranjen ovde. u Hrvatskoj je mislim dozvoljen (ili grešim?) to bi dosta pomoglo.
 
Ma ima i etrela, može se i to nabaviti, ali i pored toga što ja lično ne vidim smisao zabrane, ipak se ne bih igrao sa tim.
Može to da bude preskupo, postoji mogućnost, zakonska, da se zabrani prodaja takve višnje, čak i uništenje.

Zanimnjiv je podatak da je etrel zabranjen 1992. godine, dakle u vreme kad je u državi vlado haos i bezakonje, benzin na flaše, hiperinflacija Jezda i Dafina, e u tom haosu neko "pametan" se setio da zabrani etrel.

Sad treba videti da li se zabrana odnosi na proizvod pod nazivom etrel, ili na sve preparate sa tom aktivnom supstancom, možda tu postoji rupa kroz koju se može provući Cerone.

Škakljivo jeste ali imalo bi prostora za nadmudrivanje sa inspekcijama.
 
Pozdrav drugari, zasadio bih visnju na nekih 35 -40 ari. Zasadio bih sorte ranijeg zrenja, mozda ujfeher ili hajmanova. Dobrodosao bi mi savet od iskusnijih oko izbora sorti i razmaka sadnje za pocetak.
 
Obično imaš otkup za Erdi, dosta dobro se plaća oko 120-150 dinara, slatka je , više liči na trešnju, bujna je ali daje manje od šumadinke u kilogramima, a stiže 7 do 10 dana pre nje.
 
Obično imaš otkup za Erdi, dosta dobro se plaća oko 120-150 dinara, slatka je , više liči na trešnju, bujna je ali daje manje od šumadinke u kilogramima, a stiže 7 do 10 dana pre nje.

hvala na pomoci, kako vidim pogodna je i za mehanizovanu berbu, mozes li mi pomoci oko razmaka sadnje. I kakva je je razlika izmedju guste sadnje i redovne ( koje su mane gustog zasada).
 
hvala na pomoci, kako vidim pogodna je i za mehanizovanu berbu, mozes li mi pomoci oko razmaka sadnje. I kakva je je razlika izmedju guste sadnje i redovne ( koje su mane gustog zasada).

ja sam zasadio sumadinku, da mogu da vratim vreme zasadio bih erdi jer stize ranije, manje sanse da je omlati grad, skuplja, jedino sto se malo teze bere od sumadinke.
one se beru sa peteljkom, ako ces mehanicki onda oblacinska
razmak zavisi od podloge i kako ces je rezati.
 
Ni smo imali Hajmanovu, pre nekih 20-ak godina. Nije se otkupljivala, na pijaci je nisu hteli. Sada, Sumadinka i Erdi imaju prodju. Iz moje vizure, ne preporucujem Hajmanovu. Lepa, krupna, sjajna...ali nismo znali sta bismo sa njom.
 
Hvala svima na pomoci, odlucio sam se za erdi, a sto se tice podloge, divlja tresnja i magriva, samo to sam nasao u rasadnicima. Hoce li biti dovoljno 5x3 metara.
 
Danas smo povadili stare Breskve i posadili višnje
Sadnice dobili od prijatelja ime nepoznato ali izgledale su dobro kod njega videćemo
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh