Višnja

Ne klasiraju zato sto visnju skoro niko jos i ne bere osim ovih koje ne naveo Gorski i vikendasi. Ozbiljni proizvodjaci jos nisu poceli.
 
@2pan koliko pratim temu, u Nisu je ne klasiraju ni kad je cena dobra. Ovde se oduvek znalo sta je prva klasa a sta druga...

cika_laza Ovde kod mene berba krece nesto ranije, berba je u punom jeku...
 
U Nisu celokupan otkup drze nakupci. Kad je potraznja velika otkupljuju sve kao prvu klasu, kada visnje bude mnogo otkupljuju sve kao drugu. Ja zdravlje boze u sredu berem ovo malo moje i predajem Dzervinu pa javljam kako prolazim, ovo sad sto se bere je tastova u Nisu, sitna je i gradobitna. Veceras predajemo nakupcu. Juce je rekao da ce mozda maaaalo da poraste cena. Velika frka je oko gajbica i beraca. Sve u svemu, izgleda da ce biti u najboljem slucaju prosecna godina, nista od onog ludila koje se ocekivalo
 
@Mardav- u Srbiji ni 5% visnje ima navodnjavanje.

Hvala na informaciji, nisam znao da je bas toliki mali procenat al verovatno bez navodnjavanje je mnogo teze postici I klasu

Kod nas vidim da su sadnici dosta skupiji, min 2e a kod vas koliko vidim dosta jeftiniji..
Mozda je pametnije uzeti malo pa onda kad krenu izdanke da proizvodim sam sadnice za sadnju
 
Ma kada realno urade klasiranje bude veliki procenat prve klase i bez navodnjavanja, najvise od klime i vremenskih uslovs zavisi. Ako sam proizvodis sadnice izgubices mnogo vremena, masovno krenu da izbacuju izdanke tek oko pete godine
 
Nije problem što neštićenu, crvljivu i nerađenu višnju plate 35 ili 40 dinara, ona i ne vredi više. ali evo u mom slučaju je višnja kopletno urađena i obrađena, ali je početkom maja prošao neki sitan grad i nije uspela da zalije. Braću je za 4-5 dana ali se ne nadam prvoj klasi, što realno i nije. Inače dzervin je i ove godine kupio još 2 tresača. U Grudašu, opština Žitorađa, su došla 3 Samobera, kao u džervinu, u Blacu se tresači naručuju po godinu unapred, velika je pomama, pa čak i sa ovim ručnim CIfarelijima, ili ovim novim leđnim iz Agromarketa, čak i tako sa duvačem i ceradama izađe oko 10 dinara.
 
Ta visnja sto je 40 dinara je ona u koju samo pokosis travu pred branje, da berace ne pojedu zmije

:)
Ma nije baš tako.
Ako radiš sa ozbiljnim firmama, to podrazumeva i ozbiljan pristup obe strane.
Tu nema prevara oko kalibraže, nema ni pomisli o kašnjenju plaćanja, nadokade za prevoz ili sličnih detalja, nema problema sa ambalažom ili bilo šta slično, dogovor se poštuje do detalja, ali i kvalitet mora da bude po dogovoru, ako ne sme da ima crva onda stvarno ne sme da ga ima, ako se nađe..jbg, nema ljutnje, to nije ta cena.
Salu na stranu, plitak je njoj koren da bi se tresla tresacem!

Zabluda, veruj mi.
Raširena douše, ali zabluda.
Kad sam krenuo da tresem mnogi su se čudili (nije moj kraj višnjarski pa je mnogo onih koji nikad nisu čuli da je višnju moguće tresti) a bilo je i onih koji su mislili gotovo je, sve će da se posuši.
Naravno, nikavih negativnih posledica nema, a već godinama tresem i to primitivnim, ručno rađenim tresačem.

Oko ovih platana gore sa snimka, to sam ove godine prvi put osmislio i koristio, ima par nedostataka koje treba otkloniti, ali radi solidno.
U odnosu na uložene pare za izradu radi savršeno.
Da, treba još jedna operacija, čišćenje nečistoća, i to se improvizuje, ne košta previše a radi ok.
Imam i taj snimak, doduše od pre nekoliko godina je, ali uz male korekcije u međuvremenu, to je to.

Ovo ide posle trešenja,

<span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(250, 250, 250);">



 
Ja mislim da i sa ovim rucnim tresacima moze da se zavrsi posao za povrsine do 2-3 hektara. A i ima ih povoljno. Pojavile su se neke kineske kopije za 60-70.000.
 
Ja mislim da i sa ovim rucnim tresacima moze da se zavrsi posao za povrsine do 2-3 hektara. A i ima ih povoljno. Pojavile su se neke kineske kopije za 60-70.000.
Kineska kopija je teska 18 kg ,dok cifareli 13 ,cifareli ima 14000 obrtaja max,dok ove kopije oko 7000 obrtaja motora. Na tristu postoji i campagnola gms60 isto je odlicna, i stihl sp451,ali dolazi sa sipkom 1.86 dok se duze sipke doplacuju od 17do21 0000 din i sporija je od cifarelija ,nema ulje vec mast u reduktoru,i ima 45 mm hod dok ostali imaju 55 mm hod,ali je nsjudobniji za rad
 
Жалосно, цена је пала на 0,37 еуроценти. Велико разочарење код вишњара.

- - - - - - - - - -

Ipak sam brala danas, cena 35din.

Жално. Бераче, гориво за трактор, пестициде, наводњавање и шта остаје за тебе? Катастрофа.
 
Lepo rece neko, najvise ode beracima... Da nije tog troska svaka cena bi bila ok. Debelo razmisljam o nekom tresaču
 
Sve je isto kao i sa cenom maline.... da bi smanjili troškove aktiviraćete tresače što je zdravorazumski, što opet dovodi do toga da se zaobilaze berači i smajuje kvalitet. Berači će otići van zemlje, pre ili kasnije ili će puniti pelene negde u radionicama. I kvalitet će otići van zemlje. A onda će oni koji nude kvalitet ponuditi i drugu klasu pa neće ni biti otkupa u Srbiji....

Nemojte biti pasivni već se izborite za cenu, za klasifikaciju i za dobru nadnicu berača. Jer zapamtite danas nećete da delite sa beračem a sutra će vam trebati pomoć od njega kad budete protestvovali da bi vas bilo više.
 
Sve je lepo kad filozofiramo,medjutim u praksi je to malo drugacije. Tresenjem se ne smanjuje,vec povecava kvalitet. Beraci beru veoma aljkavo,ima dosta lisca plus lome dosta grana. U pravu si da ce beraci da odu, samo sto nece da odu u inostranstvo vec na onaj svet jer su beraci pretezno stariji ljudi. Mladi rade u beogradu,Nisu i ostalim vecim gradovima po kaficima i kladionicama.
 
Stanje je sledece,nisam je pocupao jos(a hocu),prvo cemo je obrati,danas beremo sa beracima,da izvucemo koji dinar jer sam ostao bez para, predhodnih par dana smo tresli tresacom i to smo stavili rakiju i sok...sa jednog drveta smo tresli jednu jupol kantu sto je nekih 17 kg,sto je po meni solidan rod,al je u prezrevanju,al nije do mene kad niko nije poceo da odkupljuje ranije..
I ovo danas sto se bere ide veci deo beracima, ako ode vcrs u drugu klasu prekidamo, pa nek se nosi...
Al definitivno ovi je zadnja godina da se snjom zajebavam
 
Kod nas u Hrvatskoj znam samo za jednog čovjeka koji ručno bere višnju, a znam jako puno proizvođača višanja. Tako je već godinama. Dosta njih je pravilo tresače na ekscentar, jedan dio njih je radio (malo ih još radi) sa Stihl tresačima, a sve više ih je koji rade sa traktorskim tresačima. Mi tresemo sa Samoberom (pravi ih Ante iz Žablja) koji jako dobro i pouzdano radi. Ima onih koji rade i sa Elektronikovim tresačem, a neki su sami pravili slične tresače. Prisutni su i Poljski tresači Jagoda, zatim od Weremczuka Felix i Maja, stari Schaumani i Skipovi. Ima i par samohodnih Munckhofa. Kvalitet strojno trešene višnje je bolji nego ručno brane (osim kad se vrlo pažljivo bere). Vrlo bitno je za kvalitetu ploda višnje odrediti točan termin berbe, dobro zdravstveno stanje višnje, kvalitetna gnojidba i rezidba. Sadni materijal i izbor tla i položaja su također vrlo bitni. Igrom slučaja vidim jako puno višanja i višnjika tokom godine te tokom sezone berbe i tko se drži dobre agrotehnike ima i dobru višnju (vremenske utjecaje neću spominjat jer na njih ne možemo utjecat). Ručna berba postaje prošlost i što se prije mehanizirate u berbi to bolje za vas. Mi da našu višnju ne tresemo tresačima sigurno ju ne bi ni sadili.
 
Ovaj visnjik nisam ja formirao,i nije formiran za masinko branje,tako da u obzir dolazi samo skarabidz u kucnoj varijanti,a to opet dovodi do problema sa klasiranjem,koliko radnika treba da ga obsluzuje,i da preciscava opet dolazimo do sporog branja i visoke cene samog...ne ubedjujem ja druge da odustanu,cak naprotiv,al ja sam u takvoj situaciji da drugo resenje nemam...
 
@ironman: Otkud tolko lišća u višnji? Svako takvo prebiranje-pretresanje-gnjavljenje znači pad kvalitete. Mislim da je dugoročno (i kratkoročno, u berbi) bolje imat zdrav list nego se ovako gnjavit. Nije pametovanje već samo nekakvo razmišljanje “na glas”.
 
Apropo beraca i nedostatka radne snage sada i ubufuce, neko je pomenuo. Da li ste videli coveka sto vrbuje radnu snagu, izvozi berace spargle i jagode u Nemacku. Odu jadni ljudi, onda im kazu da ne zadovoljavaju i 'ajd' is kuci. Sami plate put i ,,ovajde se". I to javno, u emisiji o poljoprivredi na Happy tv
 
Nazad
Vrh