@ironman: Otkud tolko lišća u višnji? Svako takvo prebiranje-pretresanje-gnjavljenje znači pad kvalitete. Mislim da je dugoročno (i kratkoročno, u berbi) bolje imat zdrav list nego se ovako gnjavit. Nije pametovanje već samo nekakvo razmišljanje “na glas”.
Ovoje snimak od, mislim, dve hilajde četrnaeste, ili možda prtnaeste, a u pravu je 2pan, probila gljiva pred berbu.
Da, naravno, manje manipulacije bolji kvalitet, ali, da ovo ne liči na pravdanje jer ne vidim potrebu, nikada se taj problem. "gnajvljene" višnje nije pojavio.
Ako je krupnoća u redu, ako nema oštećenja, nema crva, nema ostataka pesticida, bez problema to ide u prvu klasu, mada su korekcije o kojima sam pričao eliminisale onog radnikasa snimka koji ih "gnječi" rukama.
Ekscentar pomera napred nazad tu ravan na koju se sipa višnja, a koga pokreće elektromotor turbine, koja je sad dosta manje strma, a time i niža tačka na koju treba podići gajbu, pa to bude sve bolje.
Mada, kažem, ni dok se ovako radilo nije bilo problema.
Sa platna, horizontalnog, prostrtog po zemlji, može duvač, ali onda se nekako sa tog platna mora prebaciti u gajbu, što je zahtevnija i grublja operacija, više šteti, a ako otrešena višnja direktno dospe u gajbu, ne može duvač, ali se proces ubrzava i izbegava se najgrublja manipulacija.
Sve to važi ako se radi o hommemade, jeftinim, načinima trešenja, onaj ko je spreman da odovji hiljade ili desetine hiljada evra za opremu ne razmišlja o tome.
Mada, i kod tih tresača plod sa određene visine padne na neku kosu ravan, otkotrlja se do dna, biva zahvatan lopaticama, ponovo sa neke visine pada u gajbu...ima i tu mehaničkih sila koje deluju na plod.
Ono što je problem kod trešenja, tj ono što bi dosta olakšalo da nije tako, je to što je etrel zabranjen ovde. u Hrvatskoj je mislim dozvoljen (ili grešim?) to bi dosta pomoglo.