Višnja

Ja od voca imam samo jagode tako da ne znam cak ni koliko rodi ni oblacinska

Sent from my iPad using Tapatalk

Oblacinka u punom rodu, rodi u proseku oko 15kg po stablu, nekad vise cak i celih 20kg.

Ja sam posadio samo jedan red Sumadinke imam nekih 20tak stabala, posadio sam u prolece 2011 za svoje potrebe. Prosle godine bilo je po 7-8kg plodova na njima u pocetku ih nisam dobro orezivao jer nisam znao, Covek koji mi je rezao prve godine ubedjivao me da zna sta radi u stvari nije imao pojma. Da sam ih u startu dobro rezao sad bih imao preko 10kg plodova po stablu, sad im je tek 4ta godina. Sumadinka je jako zaEbana za rezanje jer plodonosi na jednogodisnjim granama i moze da je reze samo covek koji ima visegodisnje iskustvo u rezanju ove vocke, svi ostali sto misle da znaju u stvari nemaju pojma...
Znaci vodi racuna oko rezidbe i nemoj da zalis pare da platis kvalitetnog rezaca koji je stvarno majstor a ne "mojstor". Rezidba kod visnje Sumadinke je 90%obavljenog posla.

Ja sam mislio sam da naučim od početka da je orezujem. A ne verujem da u mom kraju ima nekog ko zna da orezuje sumadinka, kod nas su uglavnom kajsije i breskve.

Ako se ucis na svojim visnjama, ta skola ce skupo da te kosta. Da su obicne visnje ne bi bio nikakav problem da naucis, Sumadinka je vrlo teska za ucenje. Nadji nekog ko ima iskustva sa ovom visnjom neka ti lepo formira voce, greske koje u startu napravis kasnije ces tesko ispraviti. Ja sam orezao hiljade i hiljade visnji Oblacinki prostudirao sam je sto se kaze u dusu, dok sumadinku jos nisam naucio da rezem u stvari rezem je ali vidim i sam da nije to bas ono pravo. Grane Sumadinke su mekane malte ne kao zalosna vrba, a plodonosi na jednogodisnjim buketicima.

Poslednja izmena:
Dobro samo ne znam da li ima takvog verovatno kad pitas svi znaju a posle problemi.
Da li se i ona prekracuje na 50-60 cm i koji uzgojni oblik se formira? To se nadam da mogu sam da prekratim

na jedno 300m od moje kuce ima lik oko 2H sumadinke,pokusacu da ispratim njegovu rezidbu pa da i ja krenem tako,samo mi je prednost sto je njemu sada ualzi u 3-godinu,pa cu videti kako se ponasa kod njega sa njegovim rezanjem

Mozes sam da prekratis, krati se isto kao i svo voce 50-60-70cm sve zavisi kako ti zelis. Uzgojni oblik zavisi od zazmaka sadnje, mislim da joj neki vid piramide najbolje odgovara.

@Miroljubceful
Druze kad budem dolazio kod tebe za sadnice, ako ti ne bude problem odvesces me samo da pogledam kako je taj lik orezao Sumadinke. Pa da uporedim sa ovim mojim da vidim gde sam pogresio i da li sam uopste pogresio :ppozdrav:

@miroljubceful imas li sadnice visnje i koje, mozda ce mi trebati par komada da podsadim neke za koje sumnjam da su se osusile od vode prosle godine? Vidim da si iz Ks kao i ja :)

ove god na zalost nemam ni visnje ni tresnje sve mi je voda ubistila sadnice :( ali ako te interesuje mozemo za jesenas,imam podlogu magrive spremnu za kalemljenje za nekih mesec-mesec ipo dana

gorski druze naravno,one sada usle u 3 godinu,pre neki dan prodjose pored moje kuce rezali nesto,iskreno nisam jos isao da pogledam sta su radili

Govorite o orezivanju sumadinke za rod?
Nisam strucnja cak daleko od toga - e sad kontam da se grana sece na 2-3 pupoljka da pusti bar 2 grane, dogodine opet se jedna (od te 2 grane) sece na 2 pupa (da opet pusti 2 grane) a druga se ne dira ili skine samo vrh i ta je grana za rod - i posle branja ta grana se uklanja, ili na prolece.
Tako se radi oblacinska jel - tako bi trebalo da se radi i sumadinka?
Cena im je kao i svim sadnicama, nema neke razlike u ceni - a i zasto bi bila niti je potraznja jaca, niti se teze razmnozava.

Poslednja izmena:
Da li ima neki član foruma koji bi mogao malo deteljnije da nam objasni, kako se orezuje sumadinka? Mislim da bi dosta znacilo za nas pocetnike.

Da li moze neko da mi preporuci gde mogu da kupim oko 2500 kvalitetnih sadnica oblacinske visnje? I koja je cena? Hvala unapred.

Nazad
Vrh