Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jedan od razloga je i zasto oblacinsku kaleme na magrivu.
Ima svasta samo je pitanje koliko ko ima volje i zelje da napravi zasad kako treba; koji ce mu dati najmanje glavobolje i doneti najveci i najbolji rod.
Takođe mi je jedan čovek koji ima 4 ili5 hektara zasada rekao da mu kalemljena ima ujednačene plodove po veličini i da sazreva odjednom,
Što se kalema višnje tiče ja sam definitivno odlučio da sadim višnju koja je kalemljena na divlju trešnju. Razlika između nje i one n kalemljene na magrivu je u tome što je magriva podloga više za peskovito zemljište a d. trešnja za crnu, tešku zemlju, kao što je kod mene. Inače kalemljena višnja u odnosu na izdanačku ima prednost što ne tera izdanke. Svi voćari znaju koliko je to bolje, i što je to dosta bujnija podloga te višnja bolje napreduje. Takođe mi je jedan čovek koji ima 4 ili5 hektara zasada rekao da mu kalemljena ima ujednačene plodove po veličini i da sazreva odjednom, za razliku od izdanačke koja na pola drveta ima zrelije a na drugoj polovini zelenije plodove. Kad sam pre oko mesec dana gledao po rasadnicima kalemljena je bila ku i kamo bujnija od izdanačke koja se u puno rasadnika jako slabo primila. Ja jedino nisam načisto sa sortama jer pored nezaobilazne oblačinske želim da sadim i šumadinku i edi boterno, a u mom kraju nema ni kalemljen višnje ni drugih sorti osim oblačinske, koja naravno nije loša ali želim da sa 2 ili 3 sorte razvučem vreme berbe.Naravno sadnica kalemljene je skuplja, ali to je neminovno.
Što se tiče Galopa izuzetan je samo je dosta skup 1400 do 1700 dinara po litru a Gramakson mi nešto sumnjiv, mada je Singentin, jer u opisu piše da ne sme da pada na stablo, tj. koru i slično.
http://www.syngenta.com/country/rs/sr/cp/productlist/pages/gramoxone.aspx
.ove godine opale sigurno 70%, a radio sam zaštitu od monilije 3 puta, list mi je bio do novemba radio sam bakar 2 puta, a isto mi je opala kao i u čitavom širem okruženju. Par opština oko mene isti problem sa trešnjom i višnjom
Nema jedna jedina travka u voćnjaku
išli smo po blatu sigurno 2 sata