Kod mene je ovakav razmak višnja je u 6 godini i ja sada da sadim sadio bi 4x2,5. Mada razmak zavisi i od tipova podloge, podneblja jer veća bujnost traži veće rastojanje.
Moje mišljenje je da to bude 4x2,5.
To ti je tačno dva ptolaza kultivatorom, a u berbi možeš da utjeraš i prikolicu.
Što se tiče pripreme zemljišta, ja sam tog stava da je najvažnije da se dobro uzore. Govorim iz ličnog iskustava i rigolovanje (ili duboko oranje) je veoma bitna faza, jer se kasnije to ne može odraditi. Struktura zemljišta, se može popraviti đubrenjem, greške kod rastojanja se takođe mogu korigovati načinom rezidbe, prilagođavanjem priključaka isl., ali oranje je veoma bitno i kada se se posadi nemam popravke.
Kada sam ja sadio voćnjak rigolovanje sam radio na 70cm i to sa TG gusjaničarom 110. Pošto ovaj traktor vuče plug za sobom potreban mu je dosta veliki manevarski prostor, pa su krajevi parcele ostali neuzorani. Te krajeve mi je uzorao čovjek sa IMT 577 i nekim dvobraznim plugom i kada je orao ja sam bio zadovoljan sa dubinom, jer se radilo o svega par metara sa strana. Sve kasnije obrade sam, radio jednako za čitavu parcelu. Voćke su posađene i otprilike svaka prva i zadnja voćka (negdje i po dvije) su bile na tom što nije rigolovano. Vjerovali ili ne svaka ta voćka je od 2 do 4 godine zaostala za ostalim voćkama za skoro za 1 godinu. Možda je to slučajnost, ali tim voćkama prvo i prisuši, prve ih uhvati kokomices i sl.
A što se tiče visine kolega Tintoreti ja lično ne bi formirao oblačinsku tako da joj prva grana bude na 80cm. Mislim da je to dosta visoko i da nema baš neke realne potrebe za tim. Prvo ako misliš vršiti mašinsku obradu tla, sa nekim klasičnim traktorom (533-539 i sl.) Dovoljno je da prve grane budu već na 60-70cm. Drugo što se tiče mašinske berbe skoro svi manji tresači zahtjevaju da visina stabla bude 60cm. E sada oblačinska višnja koja se formira na 80 bi recimo sa neka 3-4 spratra bila veoma visoka i ne bi se mogla sa zemlje lako rezati ni brati.
To je moje mišljenje nisam stručnjak za voćarstvo, ali iz mog iskustva je tako.