Nije važno koji protok imaš, prvo iz razloga što nemoraš da zaljevaš sve odjednom, možeš da radiš ako treba sve red po red, jer voće ne traži toliko zaljevanje kao recimo povrće. Za voće je važno u pravom trenutku dati dovoljnu količinu, ali se tu nikada ne radi u 2-3 dana.
Nemam iskustva sa navodnjavanjem, jer to ne radim, ali imam kolegu do mene koji zaljeva višnje.
Primjetio sam da su višnje koje se zaljevaju u boljoj kondiciji, međutim te višnje formiraju korjenov sisrem na samom vrhu tla, tačnije u onoj zoni gdje ima vode razvijaju se žile jer biljka jednostavno nema potrebe da ide duboko. Kap po kap je dobar metod definitivno, ali pazi ako ih "naučiš" da ih zaljevaš, moraćeš im obezbjediti vlagu uvijek, jer ona neće razviti korjenov sistem duboko i biće joj suša mnogo ranije nego onima koje se natapaju.
Ja sam kod kuće posadio par voćaka na kojima sam hajde da kažem eksperimentisao. Tačnije uzeo sam crijevo elkatan (plastično crijevo od 1 cola) otkinuo ga na nekih 60-70cm, ugrijao žicu i peobušio ga na dosta mjesta, ali samo desetak cm od jednog kraja. Prilikom sađenja voćaka u rupu sam stavljao to crijevo i onaj izbušeni dio stavio sam u rupu i to ispod voćke, i zatim sam normalno posadio voćku a crijevo je virilo nekih 15-tak cm iznad zemlje. Zatim sam montirao kap po kap ali tako da sam cijevima od onog sistema za infuziju, nabacio na one kapaljke i kapi usmjerio u to crijevo. Znači svaka kap vode ide u žile ispod voćke i svaka kap se korisdti. Jer ako sunce "izvlači" vlagu ta vlega prolazi kroz zemlju kroz žile voćke nekih pola metra i tu se maksimalno koristi.
I da napomenem,voćka tražeći vodu korjen širi prema dole, a ne kao kod klasičnog kap na kap sistema prema gore, i kasnije ako slučajno prisuši dosta bollje će da podnese neko ona čiji je aktivni dio korjenovog sistema u nekoh 15-20cm od ravni tla.
Ovo je samo moj prijedlog i sada da imam mogućnost da navodnjavam samo bi tako radio vjerujte mi do je čudo, ama par litara datih na takav način čine čuda.