Ja bih preskočio toliko silno tanjiranje, jesenas sam poorao njivu jednobrazdnim plugom, prva sporohodna IMT539, od jutra do mraka sam orao 43 ara, toliko sam hteo da bude najdublje moguće...iskakale su buse veće od moje glave duplo. Onda sam ove godine potanjirao ukupno 4 puta, morao sam da bih držao travu pod kontrolom.
Kad sam tanjirao 4 put, prekjuče, zemlja fina sitna, milina, razgrnem malo nogom, a na dubini od 10 cm zemlja ko kamen!! Sve je to tanjirača nabila, kao i točkovi od traktora. Tako da sam danas poorao opet, dvobrazdnim plugom, najdublje moguće, bilo je busasto ali ne strašno kao jesenas, čim je bilo toliko busa, to govori da sam zahvatio dobrano sabijenu zemlju.
Moj savet ti je da ako je oranje sada koliko toliko ravno a trebalo bi da jeste, da sadiš u oranje a posle jednom tanjirača, jednom podrivanje, taj recept po meni nema greške. Ja ću tako raditi, samo još da vidim šta ću za podrivač jer ga nemam. Tanjirača i freza prilično nabijaju zemlju, kao uostalom i plug koji pravi plužni đon, tako da gledaj da ne nabiješ tu zemlju kad si je već bagerski pripremio.
Za ostalo nek se oglase višnjari.