Višnja

Pa orezao sam ih na 70-80 cm a posle toga kad trebam da orezem?

@dubansr: Ako nećeš radit zelenu onda tek na kraj zime.

Par slika iz višanja.

Crna trešnjina uš i njen predator Bubamara.

Podloga i plemka.

Mlade višnje, uzgojni oblik sa provodnicom.

Kako beres visnje?ljudi ili tresac?

Berem rucno. Uvek imam radnike za sezonu.

---------- Poruka napisana u 16:51 ---------- Prethodna poruka je at 16:48 ----------

kakva iskustva imate sa medjurednom obradom kod visnje? koliko puta prolazite podrivacima tokom godine i da li neko zatravljuje?

Ja u jesen cetvorobrazni plug. U prolece, pred berbu sa podrivacem. Koristim i frezu koja se montira iza traktora i njome se upravlja prilikom freziranja u redovima.
Kazu ako se zalivadi da se biljka brze osusi i da je pozeljno da se obradjuje podrivacem, plugovima...

Cetvorobrazdni plug???Pa koliki je razmak izmedju visanja kod tebe?Koliko ljudi treba za branje 500 stabala visnje?I zasto vuces podrivac,zar nije laske da teras setvospremac ili tanjiracu?

Da, cetvorobrazni. To su oni za voce. Razmak mi je 4x3m. Ja svake godine od 10-20 radnika i to se bere nekoliko dana. Ako bude dobra godina 7-10 dana.

I zasto druze vuces podrivac,zar nije laske da teras setvospremac ili tanjiracu?i koliko bi mene trebalo ljudi za 500 stabala?

Zato sto travu na taj nacin unistavas i njiva je cista. Ponekad i tri puta izmedju redova prolazim sa podrivacem. Nemam setvo spremac a tanjiraca neznam kako bi tu pomogla.
Ja na tvoje mesto nebih vise od 10 radnika. Zavrsili bi za 3-4 dana max za tu kolicinu stabala.

---------- Poruka napisana u 17:20 ---------- Prethodna poruka je at 17:16 ----------

Naravno i izdanci koji se pojavljuju i koji mogu da budu problem kad se namnoze i porastu. Podrivac to cisti.

Druze ja sam sad terao tanjiracu-super uradila,a sledece godine cu setvo spremac da bas vidim razliku,a izdanke bi vadio rucno tj motikom,pa tako sam i mislio 10-ak ljudi,jer svake jeseni ores?kod nisam video da oru izmedju visanja vec samo tanjiraca

Da svake jeseni. Bacim djubrivo i posle zaorem. U opstini Merosina odakle je i oblacinska visnja se tako radi. Ma motika. Sve mehanizovano ako se moze. Motika samo u slucaju kada treba izdanci za propor i novu sadnju.

Ma oko stabala mogu i motikom,nego jer bacas pre oranja 151515?onda cu i ja da probam da orem,nego se bojim da zile ne sjebem,jer mi je razmak izmedju redova visanja 3m
Dali neko vuce samo tanjiracu?Kod nas samo tanjirace i setvospremaci se vuku medj redove a ne ore se bar koliko sam ja video

Poslednja izmena:
E da, stvarno super visnje.
I, Becarino, mislim da ce ti ovaj visnjik, sa piramidalnom krunom biti bolji on onog starijeg.

Batad, ma nek se istrese sve ove godine kad je vec krenulo.
Ono sto je sigurno je da se takva godina kao sto je ova kod tebe ne moze ponoviti.
Svaka sledeca ce sigurno biti bolja.

Eee, da. U moje vrijeme je bila reklama ( u novi razred u novim cipelama - Borovo) pa tako i ja u svaku proizvodnu godinu. Problem je što od zadnjih deset, sedam je bilo nepovoljno (ratarstvo i voćarstvo). Ali nema predaje. Danas sam kosio a sutra ide špricanje : Biplex +Inex + Novalon 20:20:20 jer nisu imali 12:02:43, pa ćemo to u drugom tretmanu.

Tanjirača mnogo sabija zemlju. Ja sam dva puta potanjirao, a danas kad sam uzeo da freziram kao od betona da su brazde od tanjirače, da vam ne pričam koliko je nemoguće dublje frazirati što od tanjirače što od težine samog traktora...

Kod mene tanjraca je lepo obavila posao,a cuo sam od jednog strucnjaka da plug nema sta da trazi u vocnjak

Citiram Becarina pusta:
Par slika iz višanja.

Crna trešnjina uš i njen predator Bubamara.

Podloga i plemka.

Mlade višnje, uzgojni oblik sa provodnicom.

Koja je ovo krosnja,piramida?I u kojoj su godine ove visnje na slici?Prelepo izgleda

Poslednja izmena od urednika:
E da, stvarno super visnje.
I, Becarino, mislim da ce ti ovaj visnjik, sa piramidalnom krunom biti bolji on onog starijeg.

Batad, ma nek se istrese sve ove godine kad je vec krenulo.
Ono sto je sigurno je da se takva godina kao sto je ova kod tebe ne moze ponoviti.
Svaka sledeca ce sigurno biti bolja.

Ovaj višnjik nije moj. A inače nalazi se na puno kvalitetnijem i puno lakšem tlu od mog, pa je zato i napredniji. Inače gazda ga je jako fino formirao jer si je da truda i poslušao kako i šta treba radit.

@dubansr: Ironaman ti je odgovorio na prvo pitanje. Višnja sa slike je sad u 4-toj vegetaciji.

Becarina formiracu krosnju vaza kao sto su i tvoje visnje jer mi se svidja kako izgledaju

Bećarino, ne znam koji put već objašnjavaš ljudima da nije tvoj višnjik, al zaista je za 10. Samo kači slike, jer je ljepota!

Nazad
Vrh