Višnja

@Tintoreti: Tanjurano je sa tanjuračom 20 diskova u obe dijagonale i u pravcu redova.

Vrijeme je za postavljanje žutih ljepljivih ploča u svrhu praćenja leta Trešnjine muhe.

Četiri ploda na jednoj peteljci. Sreća za pronalazača il mauna? :)

Voćnjak višanja star 15 godina. U dobroj je kondiciji, premda bi mu jedan dobar rez godio. Prošle godine je dao 41 kg ploda po stablu.

Poslednja izmena:
Juče sam bio u hladnjači da napravimo ugovor i za ovu godinu i dali su mi i neke formulare koji do sad nisu trebali. Možda preporuke nekom budu korisne a možda i neko da me posavetuje kako da ispunim.

Poslednja izmena od urednika:
A ukoliko ne ispunis to nece da otkupe visnju?Stvarno ne znam kako se to sad popunjava

Zapravo ne znam da li da sa ovog njihovog plana zaštite ponešto prepišem u ove formulare. Inače je kod mene višnja skoro uopšte ne tretirana. A i ostalo voće. Imam do 40 mladih stabala i to moja mati ujesen i u proleće malo pođubri stajnjakom i okreči i ako baš vidi da mora poprska nekim insekticidom i ovo proleće sam je nagovorio da uzme u poljoapoteci nešto protiv monilije jer sam jesenas iskopao tri višnje, osušile se. Ja sam inače zaposlen i kad dođem kući radim fizički teže poslove za te lakše i nemam vremena. Pa ne znam da li i kako da upišem što je zaista urađeno ili sa njihovog plana. Nisu mi rekli ni zašto im uopšte trebaju ovi formulari, sumnjam da mi neće primiti voće ako plod zadovoljava njihove kriterijume a ako im napisana zaštita i đubrenje zbog nečeg ne odgovaraju. Inače sam dobio formular i za jagodu koju počinju da primaju a cena se već zna, nevezano za formulare i ako su "obavezni". Ali ipak ne bih rizikovao da mi ne prime samo zbog ovih formulara. Cena višnje se još ne zna a jagodu naravno plaćaju malo manje nego što je na kvantašu za koji ja retko kad mogu da odvojim vreme pa teram njima. Daj šta daš kad ne mogu više da se posvetim i ostvarim veći prihod.

Sacekaj "pa kud svi tu i mali Mujo" nisi jedini koji predaje kod njih pa pitaj ko je vec predao, komsiju ili nekog poznanika sta se dogadja sa tim papirima, da ti daju siguran savet.
Ovi formulari su cisto radi evidencije sa cime i kad je tretirano i djubreno voce. Samo prati sta su ti preporucili iz tablice gore i ako zasticujes uneses u tvoj list cime i kad si zastitio. Vidi da se poklopi sa njihovim preparatom i vremenom primene i to je to. Isto i za djubrenje ako djubris neorganskim djubretom. Prosto ali nevidim svrhu ovoga, mada mozda ih je glavni kupac tako uslovio.

Ja bih ti savetovao da ne pišeš puno, da te još ne odbiju zbog otrovanog voća :D napiši iskreno šta si prskao, a podvali da jesi i ako nisi ova poslednja, insekticidima i za trulež ploda, njima je najbitnije da nisu crvljive i da neće da trunu...i prehranu prepiši, jer od nje zavisi kvalitet i sastav ploda donekle...

Oktopod je na pisao: Ja bih ti savetovao da ne pišeš puno, da te još ne odbiju zbog otrovanog voća :D napiši iskreno šta si prskao, a podvali da jesi i ako nisi ova poslednja, insekticidima i za trulež ploda, njima je najbitnije da nisu crvljive i da neće da trunu...i prehranu prepiši, jer od nje zavisi kvalitet i sastav ploda donekle...

@oktopod: U pravoj proizvodnji i preradi prostor za "mazanje očiju" i muljanje je vrlo mal il ga nema, a rizik kockanja je vrlo visok pogotovo za proizvođača. Svaka roba koja uđe u preradu zna se čija je i kakava. Na zahtjev prerađivača, ili kupca prerađene robe (voće povrće), roba se šalje na analizu na kojoj se, između ostalog, utvrđuje pristutnost i količina rezidua pesticida sa kojima su voćke tretirane. Na toj analizi sve fino piše.

Zbog onog boldanog (u citatu tvog posta) je takva situacija kod vas u voćarstvu kakva i je. Nema napretka uz podvale i mućkanja.

To bi bila pozitivna podvala što nije opasno kao da sam prskao a kažem da nisam. Nisam u toku ali se priča da ima razne hemije, za paradajz sam čuo da ima neko sredstvo da sazri kad hoćeš, to je verovatno nezdravo. Ma upisao bih kako i jeste, malo stajskog đubriva i pročitaću kako se zove insekticid koji sam juče kupio. Rekli su da može i protiv krompirove zlatice a i za voće, male kesice od 25 dinara, jedna a može i dve na 10 lit vode. I da dodam npk mada mislim da nije đubreno i sa njim. Nego kako da podelim npk i stajsko u ove kolone na kraju tabele?
d7664e191752419.jpg

A inače za podvalu ko zaista koristi raznu hemiju ne znam kako bi prošao jer prvo tehnolog pogleda šta si odvezao da predaš i on odlučuje da li se prima i u koju klasu. Pregleda iz više gajbica voćke i unutra i spolja i obavezno proba pa tek onda može na vagu. Ako hoće da primi. Tako je bilo prošle godine i za jagodu i višnju.

Vulkan, ne podvaljuj. Nema potrebe za tim.

Jednostavno ispuni,

Trgovački naziv proizvoda i tip đubriva:

- Prirodni stajnjak (ovčiji, goveđi, svinjski, kokošiji ili koji već jeste) pa izračunaj koliko kg si otprilike dao po jednom stablu, lopata cca 2-3kg.
- Vještačko mineralno gnojivo (NPK, KAN, UREA itd.) Koje si već dao, u kojim količinama i na koji dan.

Mašine i metod nanošenja: Rasipač ili ručno.

Primjer

20. januara NPK 7-20-30 100g
17. aprila 2012. KAN 27 100g

Folijarna prihrana itd.

U kolonu količina nanesenog sredstva izračunaš udijel (postotak) svakog od elementa pa napišeš koliko si pribacio.
Evo primjer koliko čega ima u nekim od vještačkih đubriva http://www.petrokemija.hr/Default.aspx?tabid=78

Poslednja izmena:
napiši iskreno šta si prskao, a podvali da jesi i ako nisi ova poslednja, insekticidima i za trulež ploda, njima je najbitnije da nisu crvljive i da neće da trunu
.
Aha, a oni budale pa ce da poveruju na rec :)

Svakako da nece samo procitati sta pise i verovati napisanom vec ce uzorkovati i proveriti. Nije im tesko da saku visanja stave u presoljenu vodu i za par minuta ako ima crva on ispliva ako nema ok.
Nema ni potrebe ni smisla podvaljivati, em se ne moze niko prevariti em nije poslovno.

Ispunicu kako jeste, necu dodavati nista sto nisam uradio. Valjda me nece kritikovati sto nisam vise stitio ali makar je zdravo. Juce sam kosio neki kanal pored visanja i video sam da su pocele da crvene samo su malo sitne. Kad bi trebalo prskati protiv crva, ne znam kad ce biti za branje?Kisa pada skoro svaki dan. A sljiva nema, izgleda da nece biti ni deca da pojedu svezu.

Ja sam protiv monilije prskao 2 put Kubikom+ imam nekoliko stabala visanja i marela , nema znaka u dosadasnjim ogledima da je monilija nastupila grancice su ciste i zelene bacao sam govedji stajnjak i frezirao motokultivatorom ,jednom sam ih zalio cekamo da crvene Zdravlje:)

Kad bi trebalo prskati protiv crva,
Sudeci po tvom opisu a i po stanju kod mene jos za nekoliko dana. Kad pocnu da dobijaju po malo zuckastu boju.
A ne valja ni preterivati, i previse ostataka pesticida je mana, i to ce verovatno proveravati kad vec traze da se popunjavaju ti upiti.
Libertas, to je valjda firma koja ima neke veze sa Popovicima, bivsim vlasnicima Narcis Popovici?

Na ugovoru i svim ostalim papirima se pominje Libertas DOO Beograd koga zastupa direktor Ivan Zunic a ova hladnjaca je izvan Sapca prema Loznici. Ne znam da li imaju veze sa Narcisom. Mislim da se Narcis udruzio sa nekim drugima i da je on sad u sklopu firme Elixir Group. Oni imaju svoju hladnjacu, agro diskont, valjda i proizvodnju... Terao sam jedne godine i njima, ne secam se valjda su bolje placali ali su mi puno dalje od Libertasa pa mi se ne isplati puno vise voznje za par gajbica. Cini mi se da i oni placaju na racun posle par meseci a najkasnije do nove godine. Ne secam se, tako je u Libertasu.

@vulkan
pisi kao sto si i naumio i onako kako jeste , to je najispravnije a dali ima crva oni ce i tako na licu mesta da se uvere.
konacno nesto pametno samo sto bi svako od nas ovo trebao da radi i bez da neko to od njega trazi vec da sam prati dogadjaje u svom vocnjaku.
mada ovaj prvi spisak mi izgleda kao literatura za prepisivanje ;-)

Nazad
Vrh