Višnja

Druze ja ti zelim dobar rod i da vise nemas takvih problema,i ja sam od onih koji vole poljoprivredu (vocarstvo,ratarstvo,povrtarstvo) i nekad mi dodje i mislim u sebi j**em ti i ovo kad je sve otislo u k,i onda sledece godine to nadoknadim,tako druze da nema predaje,sreca kod mene je zaobisao mraz i sve je super,samo da sad ne bude mraz

Koliko ovo kišno vreme ometa proces zametanja ploda kod višnje i da li tretiranje Wuxal Ascofolom može pospešiti ovaj proces,tj. produžeti vegetaciju cvetovima?

Lose vreme itekako utice na oplodnju.Za Wuxal neznam ja sam koristio BM86 i Fitofert Bor max, ali je ove godine velika steta od mrza,tako da neznam koliko ce roda uopste ostati.Ipak cu raditi tri tretmana,kad radim protiv monilije

fitofert je oko 500din/kg sto je dovoljno za 500l vode, a GOE BM 86 je oko 1300 din/l,a potrebno je oko 3-4l/ha u tri navrata (pred cvetanje,pun cvet i u fazi precvetavanja).Inace je neka vrsta stimulatora oplodnje kroz produzivanje perioda otvorenih cvetova

Uskršnje čestitke objedinjene u: http://poljoinfo.com/showthread.php?4309-Chat-u-voćarstvu

Poslednja izmena od urednika:
Bećarino, dugo sam se lomio da okačim slike svojih višanja, iz samo jednog razloga. Ko sme posle ovih tvojih prelepih slika da okači svoje slike. Mislim da si fenomenalno odradio rezidbu.

E sad, što se tiče načina na koji sam rezao svoje višnje, želeo bih tvoje objektivno mišljenje, bez emocija, onako konkretno. Napominjem da je sorta oblačinska, rezana na dva načina, vaza i piramida. Višnje su u 9-oj godini, osim poslednje slike, koje su u 4-oj godini.
Inače, višnju radim već 20 godina, manje više sam zadovoljan količinom i kvalitetom roda. Sada imam cca 600 komada u rodu.
Zahvaljujem ti se unapred!

@zupa100: Fala na pohvali. Samo ti postavljaj slike, neka se štimat. I kod mene ima nekih propusta na pojedinim voćkama, no to je ipak velika površina i nereže jedna osoba.

Što se tiče tvojih višanja teško je nešto ozbiljnije reć na osnovu slika. Kako mi se čini imaš gužvu u krošnji tj. dosta grana koje ti zasjenjuju sredinu krošnje i teraju rod na rubne djelove, same grane se dosta izdužuju-istanjuju što kasnije predstavlja problem kod prskanja, berbe, kasnije zna doć do pucanja grana... I sam možeš vidit da u sredini (pogotovo donji dio) krošnje imaš malo manje cvijeta što je rezultat slabije ili izostale rezidbe. Primjećujem da na nekim stablima imaš par grana u ulozi provodnice, koja bi trebala bit sama. Tamo di je stvarno gužva probaj izbacit jednu da je malo prozračiš. Cijelu krošnju probaj malo prozračit na način da na svakoj etaži izbaciš one grane koje idu prema gore i prema unutra da ti sunce može prodirat u sredinu krošnje. One grane, a pogotovo donje koje su jako izdužene malo prikrati. Ja na njima nebi radio nikakvu radikalnu rezidbu i traženje idealnog uzgojnog oblika. Take su kake su. No jedna dobra korektivna rezidba bi im dobro došla. Dosta ljudi se boji rezat jer misle da će rezidbom (jako) smanjit rod pa onda ostavljaju što više grana na stablu. To je točno da se rezidbom smanjuje rodna površina, ali se ujedno stvara nova kvalitenija rodna površina tj. uvjeti za bolje i kvalitetnije plodonošenje. Nije sve samo u rezidbi, vrlo važna je i zaštita od bolesti tj. spriječiti napad monilije, list očuvati do mraza, suzbiti uši, grinje, korove... i to sve treba pratit kvalitetna i izbalansirana gnojidba.

Al sam ga nacifro. :osmeh:

Ja sam cuo da moze rod da dobaci i do 25 kg po stablu a sad dali je to tacno ne znam

Koje su vam to sorte, ja imam jednu zapuštenu njivu sa 3-4 višnje velike ko stare trešnje, komšija isto jednu duplo veću nego ove na slici, prošle godine na njegovoj obrasmo skoro 50 kila, ove moje stare pitaj boga koliko daju :D

Ja sam mu na poslu kod mene prodao 10 kesa po dve il beše tri kile, na stablu ostalo još skoro toliko...ali kod njega su čudne nekako, neki plodovi su sitni i kiseli, svetlo crveni, neki krupni i gorki, tamno crveni...možda jer nije orezivana...

Pozdrav svima.Ja sam apsolutno neozbiljna u odnosu na sve vas sto se tica visnjica.Da objasnim.Suprug se bakce sa par vockica u dvoristu i ima jednu visnjicu koja ima dve glavne grane.Na jednoj grani i na grancicama koje idu iz nje lisce je lepo zeleno a na drugoj i na granicama iz nje lisce je neke zuckasto zelene boje.D li znate sta bi to moglo da bude i sa cim bi trebalo da se tretira.Neznamo ni koja je sorta ni na sta je kalemljena a zao bi nam bilo da joj se nesto lose desava a mi nista da preduzmemo.Unapred hvala,

Imam jedno pitanje.
Mraz koji je bio 1. na 2. april je napravio štetu, međutim višnja je sada u fazi punog cvijeta, a otprilike oko 50% cvjetova je stradalo (da li sada tokom cvijetanja da li od mraza ja ne znam da odredim). Od početjka cvjetanja do sada ja mislim da samo 3 dana nije pala kiša.
Evo slike, slika no je telefonom, pa zbog toga nije baš najbolje ispalo.

Uploaded with ImageShack.us
Moje pitanje je otprilike u kom procentu treba da ostane (oplođenih) cvjetova da bi mogli da kažemo da imamo puni rod?

Mislim da sam znao, ali za svaki slučaj sam pitao diplomiranog vočara, rekao mi je da je i previše da ostane 5% oplođenih cvetova, onda je pun rod.

Zupa 100 da li misliš na 5% ili 50%?
Maraska mi je dosta više stradala od oblačinske.
Ranije je bila krenula, a i osjetljivija je na mrezeve od oblačinske, pa je na njoj veći procenat oštećenih cvijetova.

Nazad
Vrh