Višnja

Ajde neko nek se slozi sa necim sto sam napisao, ispade da mi pobiste sve argumente :osmeh:

Ma vidi , samo se cepanice slažu...a ja ću biti saglasan sa tobom...nek ti bude...jer...
Do pre neku godinu ( možda malo više) niko nije pominjao jesenju sadnju...bilo čega ( ako je i bilo, sve je bilo sporadično), pa su ljudi sadili i sadili i voće i voćnjake ohhoho...i godinama i decenijama.
Ali eto iskustvom šireg broja ljudi i stručnjaka došlo se do zaključka...već znaš šta...

Ovo mi je promaklo. Kolega jesenja sadnja dok nije bilo kpk zastupljen je bila u 99% slucajeva uspesnija od prolecne. Sada sa kpk je svejedno.

Kolega jesenja sadnja dok nije bilo kpk zastupljen je bila u 99% slucajeva uspesnija od prolecne.
Uh uh uh, polako, polako :)

Voćarstvo je u Srbiji mnooooogo starije od kap po kap, tako da se to stvarno ne da porediti.
Tradicija je da se sadi u proleće (iz veoma praktičnih razloga, uglavnom nema mnogo pogodnog vremena za sadnju u jesen, a to malo lepih dana su ljudi koristili da srede kukuruz, poseju pšenicu, spreme drva.....) a u vočnjakuse uglavnomradilo u proleće, oko Mladenaca najčešće.

Ali da se razumemo, ako se može treba saditi u jesen, ali samo pod uslovom da se ništa ne propusti oko pripreme zarad jesenje sadnje.
Bolje je odložiti sadnju za proleće pa dobro obaviti pripreme, nego išta preskočiti kako bi se posadilo u jesen.
Recimo, nema tog stručnajka koji će u trećoj, četvtoj godini starosti po stanju voćnajka prepoznati da li je sađeno u jesen ili proleće, a vrlo lako se mogu videti posledice loše pripreme, plitkog oranja, nekvalitetno iskopanih rupa za sadnu, nedostaak đubriva....

Bolje je u jesen (za nijansicu) ali ne treba bežati od proleća ako postoji bilo kakav razlog za to.

Uh uh uh, polako, polako :)

Voćarstvo je u Srbiji mnooooogo starije od kap po kap, tako da se to stvarno ne da porediti.
Tradicija je da se sadi u proleće (iz veoma praktičnih razloga, uglavnom nema mnogo pogodnog vremena za sadnju u jesen, a to malo lepih dana su ljudi koristili da srede kukuruz, poseju pšenicu, spreme drva.....) a u vočnjakuse uglavnomradilo u proleće, oko Mladenaca najčešće.

Ali da se razumemo, ako se može treba saditi u jesen, ali samo pod uslovom da se ništa ne propusti oko pripreme zarad jesenje sadnje.
Bolje je odložiti sadnju za proleće pa dobro obaviti pripreme, nego išta preskočiti kako bi se posadilo u jesen.
Recimo, nema tog stručnajka koji će u trećoj, četvtoj godini starosti po stanju voćnajka prepoznati da li je sađeno u jesen ili proleće, a vrlo lako se mogu videti posledice loše pripreme, plitkog oranja, nekvalitetno iskopanih rupa za sadnu, nedostaak đubriva....

Bolje je u jesen (za nijansicu) ali ne treba bežati od proleća ako postoji bilo kakav razlog za to.
Potpuno se slazem. Da ne bi tema otisla u off jer ipak je ovo tema o visnji, reci cu jos jednom svoje misljenje: Da li je jesenja ili prolecna manje je bitno, za nijansu je bolja jesenja, ali je mnoooogo bitnije:
1: kvalitetan sadni materijal
2: pravilno i kvalitetno posaditi
Ja na to bacam akcenat iz licnog iskustva, jer sam sadio i lose i sa losim sadnicama i obratno, pa znam razliku iako sam hobi-vocar

Dobio sam sadnice jako lepe spanske visnje. Zeni se svidela i sada su izvadili i dali mi.

Vidi se da je to iz korena izrasla sadnica. E sada ste je tu karakteristicno i zasto pisem.
Ustvari to su prakticno dva stabla kao sijamski blizanci u korena. Znaci sa jedne strane korena oni su sastavljeni i
idu onda dva lepa stabla. Oba da kazam stabla gde nisu sastavljena na drugoj, tj spoljnoj strani lepo razvijene koreneove grane i grancice.

Pitanje je sta da uradim. Da li da odescem jedno stablo iznad tog dela korena gde su srasle i da onda dobijem jednu sadnicu koja bi imala velike sanse da se primi
ili da probam da razdvojim bolje reci rascepim taj deo gde su srasle i da dobijem dve sadnice koje bi tu gde su razdvijene imali rascep ili ranu od razdvajanja.
I ne znam koliko bi takve sadnice imale verovatnocu da se ne prime.

Onako kako sam ja shvatio je da su ta dva izdanka izašla iz jednog korena i da se mogu lako razdvojiti i da bi u tom slučaju ima dva izdanka sa lepim korenima.
Ja bih tako i uradio.... razdvojio ih i dobio dve sadnice.... pa kad te tvoje sadnice dobiju svoje izdanke onda pošalješ izdanak u Smederevo.... ::namigivanje::

drugarski pozdrav

Sad mi nešto pade na um.... to znači da se ta višnja razmnožava izdankom a ne kalemi se?

To ne znam predpostavljam da se kalemi. A ja sam dobio tako sto je verovatno izdanak iz korena. Jako su dobri i koren sa punooo zilica a i stablo je podebelo i visoko. Mozda cu slikati sutra. A ne brini mozda dobijes i ove godine brzom postom . Zeni se jako svidja jer ih je jela i navalila da se zasadi. Mi trazili jednu a dobili vise pa sam obecao i calu. Sutra ti pisem na pp ako budem slao ove godine.

Da, ta "španska višnja" ( mada koliko znam, ima više vrsta tih "španskih"), se razmnožava izdankom. Imam u komšiluku tipa koji je tu špansku doneo od prijatelja iz Jakova, a ovaj, navodno , negde iz Bosne...Sada je to već velika biljka, a i ja sam od njega uzeo jednu, ali se nije primila, proletos , nakalemim na trešnju, ali se osuši ,zbog suše...Videću da li ima još izdanaka...Inače je po stasu, zatim veličini ploda slična našoj šumadinki, po mojim zapažanjima...

Ne znam to oko razmnozavanja ali znam da je zena hvali jer je jela.
Inace je iz Grocke mlada sadnica a verujem da cu i ja nagodine imati prilike da probam.
Zasadio sam i tresnje prosle jeseni.

Ljudi, imam vocnjak, 640 stabala u 25oj godini, dosta stabala je puklo kad je bila oluja pre par meseci. Sta mislite dal da se to vadi ili ostavi jos koju godinu?

Šta ti znači to "puklo"? Koji je obim oštećenja , šta je sve i koliko polomljeno ?
Jesi tretirao nečim posle toga, jel si nešto skidao rezao ?
I ja nisam nikakav stručnjak, ali ovo su neka pitanja, koja se moraju postaviti i dobiti odgovore pre nekog saveta ...
Ili što kaže Ben postavi slike...

Ajd da pitam,jel stigoste svi vi voćari da oprskate svoje voćkice nekim bakrom.Ja eto nisam svoju Oblačinku::jako_besan::,prvo list joj se bio uvoštio na stablu i nikako da otpadne,a kada je konačno otpao krenulo nestabilno vreme .Te kiša pa jutarnji mrazevi i tako redom.Dok ja dodjem sa posla već 4 sata i malo morgen.Mislio sam sada za vikend da to uradim ali vidim opet neke padavine se najavljuju,zato ništa.

Nazad
Vrh