a mislis da ce ta koja nije zamenjena, koja zbog suse nije poterala, tu sledecu susu preziveti? Ako je nekome susa razlog da su samo olistale ili jako slabo napredovale, taj nije ulozio dovoljan trud da do toga ne dodje, dzabe mu ostavio ili zamenio, nema navodnjavanje i imace vecno problem al to je druga tema. Ja sam prve dve godine zalivao 130 tresanja iz bureta crevom na "srki" metodu, slab pritisak ne pitaj, po 5 dana sam dolazio da zalivam po 300 litara.
Uopste mi se ne rasteze tema niti ubedjuje, ja nista ne tvrdim vec iznosim statistiku.
Ako posadim 50 tresanja, od toga 10 slabo krene ili samo olista, ostavim svih 10 one se ili posuse ili slabo sta do jeseni to je pocetna statistika.
Onda zamenim tih 10, od toga 8 krene odlicno i nastave narednih godina odlicno a dve ne, ja ih zamenim, i one krenu i nastave normalno, to znaci da jesu mozda bile lose sadnice mozda ovo mozda ono, ali poenta je da STATISTIKA pokazuje, a izveo sam je iz nekoliko vocnih vrsti i sa 4 razlicite parcele, da vocka koja samo olista ili izbaci grane manje od 10 cm se NE ISPLATI da se ostavlja, dzaba joj to sto se ukorenila.
Dalje sam radio test sa tim slabim ali vrednim ostavljanja (grane barem 10 cm) tako sto im sledece prolece sve grane prekratim na duzinu od dva pupoljka. Samo one koje su izbacile grane od oko 10ak cm poteraju u p*m* bujno i izvuku se, ostale vidno kasne, progresivno sve vise i vise iz godine u godinu.
Zakljucak moje statistike je taj da se rizik ostavljanja sadnice isplati samo na onima koje su poterale barem 10cm grane, barem tri grane a preporucio bih i ostro orezati sa ciljem stimulisanja bujnosti inace mogu da ostanu opet nikakve.
Sve je ovo izneto dobronamerno a ne da bih bio u pravu. To je moje iskustvo, cista statistika, uzorak nije velik ali meni dovoljan, svako neka ovo uzme kao informaciju a odluku nek formira sam.