Višnja

Vasovac, citirao sam te zato sto si sadio pa da vidimo zasto je lose, a ipak je kod tebe bez problema.
Rasadnicari koji se pominju u tekstu, nisam mislio da imaju veze sa tobom.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

Kad mislite da je pametno bacati jesenje djubre u vocnjacima konkretno u visnjarniku?
I cime bacate ja sam do sad bacao rasipacem obicnim sa jednim diskom, sta mislite jel pametno to raditi posto u medjured zile visnje skoro da i nedopire (medjuredno rastojanje kod mene 4m) ?

kolege sadio bih oblacinsku visnju na 4x2.5 metara razmaka.razmisljam u buducnosti da je berem masinski.dali treba da smanjim gustinu,prekratim sadnice na vecoj visini.ako neko bere oblacinski beracem molio bih za savet...pozeljna je i slika ako neko ima...

Ako je pranirate berbu masinskim trusacem koji se rasklapa kao kisobrna onda moze da vam razmak od 2,5 metra bude problem jel svi projzodjaci ga reklamiraju za razmak od 3m pa navise sve zavisi kojom vrstom trusaca cete da berete.... Inace ja imam zasad sa razmakom 4x3 i razmak 4x2,5m i mislim da je 4x2,5 idealan... prekratite sadnice na 80cm otprilike

kolega dumi dali vi berete tresacem...
Ako je pranirate berbu masinskim trusacem koji se rasklapa kao kisobrna onda moze da vam razmak od 2,5 metra bude problem jel svi projzodjaci ga reklamiraju za razmak od 3m pa navise sve zavisi kojom vrstom trusaca cete da berete.... Inace ja imam zasad sa razmakom 4x3 i razmak 4x2,5m i mislim da je 4x2,5 idealan... prekratite sadnice na 80cm otprilike

dumi :
rasipac-umjetnog-gnojiva-300-kg-plastificiran-slika-21130805.jpg
ja sam juče ovako sličnim rasturačem bacio djubrivo.
Pravio sam samo da baca sa desne strane jer ovo je za međured do 3m i baca sa obe strane . Za 4 sata bacio sam na površinu od 3,5 ha uračunajući i štelovanje jer je još "prototip " . Djubrivo je 8 : 16 : 24 u proseku 250 g po stablu ( 4 godina ) . Išao sam na 1.0 m od stabla a traka bacanja je bila oko 1.5m, što je po meni super . Moje višnje su na 4.0 X 2.5 m
Traktor je 539 i I brza sa manjim gasom jer je sajla pokidana a ja lenj čovek .:osmeh:

Poslednja izmena:
Danas baceno 0.7 kg 6-12-24 po stablu i zaorano. Sto se tice starih zasada,to je to za ovu godinu,a mlade tek trebam da djubrim stajnjakom ovih dana....

Poslednja izmena:
Pozdrav forumasi :cao:.
Procitah svih 160 strana u vezi visnje i ne videh ni jednu damu koja se bavi proizvodnjom visnje.Pa posto sam zaineresovana i vec mesecima citam o podizanju zasada na netu, resih da se registrujem na vas forum.Nikad se niko u mojoj porodici nije bavio poljoprivredom niti ja imam ikakvog iskustva u vezi toga, ocekujem vasu veliiiiiiiku pomoc::pomoc:;.Dakle ovako, radi se o sadnji oblacinske visnje na 18 ari (za pocetak ipak sam ja gradsko dete, tj.zena :osmeh:) uradjena analiza zemlje, baceno dve prikolice stajskog, izorano, istanjirano (hvala komsijama koji su mi pomogli sa mehanizacijom), premereno razmak 4x2,5 (za to je zaduzen suprug geodeta) jos samo da porucim sadnice i ako mi vreme dozvoli zasadim do kraja novembra. Pitanje glasi da li saditi na ovako cim mi vreme dozvoli iako je mokro i vlazno ili sacekati da se malo osusi, (ako mi vreme dozvoli) pa zakasniti sa sadnjom?

Kalendarski ima još dosta vremena za sadnju ali vreme može biti još gore, tako da sadi i ne brini naravno ako nije baš baš raskvašeno i rupe pune vode... ja sadim prekosutra...

Ja bih samo dodao da , ako do sada nisi sadila/sadili vocke da malo iscitate sam postupak sadnje, jer je bitno i pravilno kalem posaditi...

dumi :
Ako ste voljni dajte nam malo slika vašeg tresača . Opišite kako to radite jer verovatno mnogi višnjari muče muku oko ručnog branja .
Bili bi vam zahvalni ...........Pozdrav

dumi :
Ako ste voljni dajte nam malo slika vašeg tresača . Opišite kako to radite jer verovatno mnogi višnjari muče muku oko ručnog branja .
Bili bi vam zahvalni ...........Pozdrav
Berem na sajlu zakacim visnju ima tresac koji se kaci na kardansku vratilo na traktoru imam kvacilo na njemu tako da je vratilo non stop ukljuceno i kad napnem sajlu na tresac ima rucica koju puvucem ona spoji lamelu sa pogonom i to je to visnje padaju u dva polukruga jedan sa jedne strane visnje drugi sa druge....
Za sledecu sezonu sam narucio fabricki tresac pa cemo da vidimo. Tresac koji sam kupio je vucni jedan deo ide u red gde je traktor a drugi deo ide u isti taj red samo sa druge strane ako se razumemo :osmeh: kad stigne stizu i slike

Bolje je u oktobru nego u novembru, bolje je u novembru nego u decembru. Bolje je u decembru nego u januaru, i tako do aprila meseca.
:)
Ma tačno je to, samo.... i s tim treba oprezno.
Komšinica (po parceli, ne po mestu stanovanja) je otprilike poput naše nove koleginice, gradsko dete krenulo u voćarstvo.
Naravno, "znanje" je sa interneta, a tamo, jesenja sadnja mora, obavezno, bez nje katastrofa, i slične priče.
Trpaju u blato samo da se zove jesenja...

Krenula da me stiska da joj to organizujem, ja u frci, nemam vremena, kažem joj, ma sačekaj malo, zasadićemo do proleća.
Ni da čuje, kakvo proleće, ja čitala, mora u jesen...

Idi pa sadi, ja nemma vremena...
Nije se baš naljutila, ali....

A onda na nekoj TV emisji bio neki (po njenoj priči) profesor sa poljoprivrednog, i pričao kako to i nije baš tako, kako je i prolećna sadnja sasvim u redu, da ne mora na vrat na nos u jesen...i smirila se.
Kaže, ej, bio si u pravu, ne mora u jesen.
Jok, ti si bila u pravu, mislim se.

Tako da, malo je precenjena jesenja sadnja.

- - - - - - - - - -

dumi : ja sam juče ovako sličnim rasturačem bacio djubrivo.

Može i ovako

Jesenja sadnja, teorijski, donosi biljci vise vlage neophodne za razvoj, mada biljka krece tek u prolece tako da to i nema nekog smisla....Problem mogu da budu jaki mrazevi tokom zime i glodari koji vole da grickaju mlado drvo, zato treba zastititi stablo mrezicama...Ja sam sadio za kucne potrebe i u prolece i u jesen sve vrste vocaka, i moje iskustvo je da je najbitnije nabaviti kvalitetan sadni materijal i pravilno posaditi ( velicina rupe, stajnjak ili npk, nagaziti dobro i zaliti).

Ja koliko znam prednost jesenje sadnje je upravo sto ce zemlja tokom zime lepo da nalegne na zilice, da su ublati da tako kazem, kada krene prolece ona je spremna da se hrani iz zemlje.

Kod prolecne sadnje (najvise mislim na kasniju), nema toliko padavina, uz malo nesrece mozda ih ne bude uopste, i imamo da kad stigne prolece, biljka ne moze da se hrani kvalitetno jer joj zilice nisu u dobrom kontaktu sa zemljom, koliko god mi gazili ili zalili posle sadnje.

Dobra je i prolecna sadnja,ali je mnogo bolja jesenja. Ja sam do sad sve sadio u prolece i imao sam prijem 100 % jedino sam prosle godine posadio visnju u jesen i mnogo su bolje napredovale u odnosu na prolecnu sadnju. Mladari su rasli i preko 1 m dok su kod prolecne sadnje mladari bili najvise 40-50 cm. Ali ni kod prolecne ni kod jesenje sadnje mi se nisu osusile skoro nijedna(nije bilo razlike) a nisam ih navodnjavao.

Jesenja sadnja, teorijski, donosi biljci vise vlage neophodne za razvoj, mada biljka krece tek u prolece tako da to i nema nekog smisla....Problem mogu da budu jaki mrazevi tokom zime i glodari koji vole da grickaju mlado drvo, zato treba zastititi stablo mrezicama...Ja sam sadio za kucne potrebe i u prolece i u jesen sve vrste vocaka, i moje iskustvo je da je najbitnije nabaviti kvalitetan sadni materijal i pravilno posaditi ( velicina rupe, stajnjak ili npk, nagaziti dobro i zaliti).

Kod mene zekani tek na proleće prve veću štetu na sadnicama tako da se to ne može izbeći vremenom sadnje.

Nazad
Vrh