Višnja

Susenje se desava zbog prevelike vlage, svi znamo kakva je bila 2014ta i pocetak 2015te. Sto se tice stetocina kod mene kao da nema ni jedan jedini zec, pitam drugare koji idu u lov kazu ne vidjaju ga nigde. Ali zato Srne kod mene prave dar-mar na vocu, jedva uspevam da ga zastitim i pored svega opet ima stete...

Kod mene zečeva ima tu i tamo, fazana koliko oćeš, srna nema, ali sam pre neki dan u njivi zatekao izmet površine A4 papira, crn u komadu a unutra zelena trava, od koje to životinje može biti???

Sto nisi slikao to A4 govance u komadu, bas me zivo zanima kakva je to zivotinja mogla dizbaci! Ne dobih odgovor na moje malopredjasnje pitanje par postova unazad. Jel nije kasno za sadnju, zbog mrazeva ili neceg slicnog. Iskreno, ne upucen sam u vocarstvo tako da bih voleo da mi neko malo iskusniji oko ove teme da odgovor...a kakvo je vreme krenulo ovamo kod mene pitanje je i da li ce uopste biti sadnje!?

Mladjo citas li ti postove?

Vide li ti moj post odmah iza tvog gde sam napisao da cu juce umesto osusenih posaditi nove visnje? To sam juce i uradio, nocas pala lepa kisa, fino utegla zemlju :)
Dakle sadi!!!

na koju visinu održavate višnje, da li ih prevrsujete? posto moje ulaze u 4 godinu ali su otisle u visinu..Ja sam u jedno 300kom povijao grane..mislio sam da cu tako dobiti vise unutrasnjih grana. Da ce biti bogatije stablo

Mladja064
U principu, možeš saditi bilo kad u toku zime ako temperature nisu niske, plus rizik u toku prevoza kurirskom službom i slično.
Druga bitna stvar je da u tom periodu zemlja nije previše vlažna i teška, pa da "zabetonira" sadnice, što je uglavnom veći slučaj na ravnoj površini.
Znači, temperatura, vrsta zemlje i položaj terena.
...:ppozdrav:...

Ne setih se baš da slikam :) a i ne setih se najbitnijeg - da pogledam okolo tragove nogu.

Izgleda kao ovaj na ovoj stranici od žirafe, znam zasigurno da žirafa nije :) samo je unutra bila zelena trava a ne slama i nije bio kružnog već izduženog oblika, kao recimo na pola da ga presečete po dužem prečniku, ali ovako spoljšten jeste: http://scienceblogs.com/ethicsandscience/2008/09/08/animal-poop-identification/

i-9ec7d40d0042d6a4af936637e34e3949-Dung2.jpg

Ej čuo sam da ovi moji imaju problem...Da ipak nije žirafa...A???
A u tom pravcu je i ruta za migracije....

Oktopode, fotos se, čini mi se, odnosi na slonov minuli rad. Da nije možda neka krava zalutala? Il neki komšija što se vraćao sa slave....

Jel imate vi u ataru šakale?

Pa pazi moj kraj se teško može nazvati atarom, u smislu da je to prigradsko naselje i da je od šume ostao komadić samo na velikoj nizbrdici gde ima samo zmija :D

Lovci donose samo fazane i ponekog zeca, divlja svinja nije viđena ne pamtim kamoli nešto drugo...

Moguće da je kravlje, ali ne znam šta će krava tu, mislim da u celom selu nema ni jedne krave, ima samo svinja i poneka ovca, ima jedno stado ovaca koje čovek šeta tu po njivama ali ga odavno nisam viđao a i sigurno nije od ovaca.

Svakako meni je lepo poslužilo da stavim u rupu iznad sadnice nove, na tom mestu mi se već dve osušiše pa valjda ova sada neće :D

Nego me više zanimalo šta je, da znam ako uočim neku štetu šta bi moglo biti...

To i rekoh, ne setih se da pogledam tragove nogu (papaka) :)

Par dana pre toga sam tanjirao plitko a bila uhvatila ona trava nalik na mišovkinju, pa nije ni čista zemlja pa da se vidi jasno već kao rasčerupan tepih...

Mladja064
U principu, možeš saditi bilo kad u toku zime ako temperature nisu niske, plus rizik u toku prevoza kurirskom službom i slično.
Druga bitna stvar je da u tom periodu zemlja nije previše vlažna i teška, pa da "zabetonira" sadnice, što je uglavnom veći slučaj na ravnoj površini.
Znači, temperatura, vrsta zemlje i položaj terena.

Ne znam ni sam, vise nisam pametan! Vec 3 dana kisovito vreme, teren je ravan. A sto je najgore izorao sam njivu, prvo moje samostalno oranje. Drugarov otac mi je nastelovao plug i izorao 2 pocetne brazde, ostalo sam sam...izorao sam duboko ceo dan mi je trebao dok sam usao u stos. A sutradan je bio Sv.Arhangel kada sam trebao da zadrljam njivu, i naravno baba mi nije dala da radim na praznik! Sad je sve mokro, a najavljuju neko "otopljenje" za koje ja ne verujem da ce moci da prosusi zemlju da mogu da udjem traktorom, ili mozda gresim!
A povrh svega treba coveku da javim da li da mi donosi sadnice, koje sam jedva nasao po 100rsd! Sad ja ih ne bih kupovao pa da mi bezveze stoje do sledece jeseni, a imam tolku zelju da zasadim visnje ove godine! Da li je dobra opcija da sadim u ne zadrljanoj zemlji ako ne dodje do otopljenja?? :sta:

Po prognozama ceo decembar bi trebao da bude suv tako da ima vremena, mada naj bitnije ti je da na samom mestu gde je zasađena sadnica bude usitnjena zemlja ako nemaš puno samo sadi a međured i ostalo poravnaćeš kad bude prilika.

Ako ti cena i kvalitet odgovaraju uzmi sadnice, utrapi ih lepo, pa sačekaj povoljnu situaciju. Ako nisi "sujeveran" zbog prestupne godine možeš ih zasaditi sve do proleća, odnosno kad za to bude najpovoljnija situacija. U svakom slučaju bitno je da ne odlažeš do sledeće jeseni, jer bi tako izgubio celu godinu.
Kvalitet oranja nije toliko presudan u voćnjaku, jer ćeš kopanjem rupa nanovo usitniti zemlju. Ravnjanje moraš ostaviti za period kad se zemlje ocedi, a kako i kolega reče, za to će biti vremena. Jeste da je po oranju malo teže i kretanje i rad, ali šta je tu je.
Nije to baš mala ni količina a ni mala površina. Potrudi se da sve odradiš kako treba, jer kad već nisi uspeo pre ovog lošeg vremena, strpljivo sačekaj, kasnije će ti se to strpljenje isplatiti.

Nazad
Vrh