Veterinari dobijaju i besplatno određenu količinu semena zbog testiranja bikova.Tu se može imati sreće pa da za male pare unapredite stado, ali naravno i da se upropasti.
Nije baš uvek pravilo da je skuplji bik bolji izbor za određeno grlo.
dobrodol
Nisam ja izvukao iz konteksta ništa, ali poenta onog što sam hteo da kažim to jest napišem je da bi odnos trebao da bude korektan sa obe strane.Niti ti treba da se odnosiš s visine prema veterinaru, niti on treba da se prema tebi postavlja tako.Ako nisi zadovoljan njegovim uslugama, zoveš drugog.Vi treba da sarađujete i da se uzme u obzir obostrani interes, na žalost to se kod nas još uvek sreće dosta retko, ne samo kod veterinara, najizraženije je kod mlekara naravno, ali promeniće se i to jednom ako država želi da imamo ozbiljnu stočarsku proizvodnju.
Kakav je to partnerski odnos kada ti "veterinar" smišljeno uništava kravu, tj "napravi" je jalovom ?
Ali samo prividno...
Moram da objasnim...
Krava mi je više putra redovno tražila bika, taj pomenuti veterinar je dolazio, kako kad, bez obzira što sam insistirao da radimo uz dogovor, a dogovor je bio da ja određujem kada je najbolje vreme za osemenjavanje...
Jednom je došao u ponoć, ali bukvalno, trezan i ozbiljan i mrtav hladan mi kaže, nisam stigao...
U eri mobilnih telefona, digitalnih tehnologija, nije se udostojio da me kontaktira i opravda svoj nedolazak u zakazano vreme koje je bilo: poslepodne...
Možda je njemu ponoć poslepodne, verovatno sam ja pogrešio...
Ali nije to poenta priče...
Pošto naravno krava nije steona, šta ćemo, pa znaš, probaćemo hormonski, ali je to skupo, najbolje da kravu prodaš na klanje, veli on meni...
Krava koja se do tada redovno telila, nikada bolesna ili problemi pri teljenju, preko 20 litara mleka u punoj laktaciji !!!!
Rekoh ne pada mi napamet, zašto bih je prodao ?
Pa znaš, neće ti ona možda ni s hormonima ostati, ne vredi ni kod bika da je vodiš, ima (kao) neke čvorove u materici ?
Ja sav u čudu, pa što mi to nisi rekao do sad?
Veli on meni, pa vidim da ti voliš te tvoje krave, pa nije mi baš lako bilo da ti kažem, itd...
Ništa, odlučiću šta ću, velim mu ja, a tebe ću obavestiti, za sada neka je...
OK, veli on i ispratim ga...
Kad ujutru, pola 6, letnje doba, već je svanulo, muzem u štali, viče neko na kapiji: Gazda, Gazda !!!!
Izvirim, ko li je sad, kad ono dva lokalna nakupca stoke sa sve kamionom...
Šta li ovi 'oće kog mog ?
Da skratim priču, posle kraćeg razgovora, saznajem od njih da su došli da kupe jalovu kravu ?!!!!!
Koju jalovu kravu?
Pa tvoju ?
Odakle Vi znate da imam jalovu kravu?
Kažu, rekao nam juče taj i taj veterinar....
Rekoh, nemam ja kravu na prodaju, zajebo Vas on, ma navalili ko buve na uličnog kera, oni, pa što smo dolazili, pa kako nemaš, neće ti ona ostati steona, jedva ih izbacih iz dvorišta na sokak...
Besan, nazovem ovoga veterinara i kažem da smo završili, više da ne dolazi, kakav je to način da on određuje šta ću ja s mojom kravom ?
Naravno odvedem kravu kod bika prvom prilikom, i posle dva vođenja, krava ostane steona, što je potvrdio i veterinar s kojim sam počeo saradnju, mlad veterinar, samo što je Fakultet završio...
Nikakve hormonske terapije, ispiranja, injekcije, gluposti...
Eeeeee, ali to ne beše i kraj moje priče...
U narednim mesecima, možda i godinu dana, saznajem, da se taj veterinar koga sam nakrpio, počeo baviti perfidnim i mutnim radnjama, namerno ispušta termine ili na drugi način uspeva da, krave koje vizitira, po pravilu zdrave, sa papirima za subvencije, ostanu "jalove", onda šalje ovu dvojicu govnara, podguznih muva da ucenjuju, i kupuju tako "jalove" krave, za bagatelu, tepsiju ribe, što se kaže, koje posle "veterinar" osemenjava, krave zdrave i prave, ostaju steone, a onda ih ortački prodaju za debele novce, pa dele pare !!!!!!!!!!!!!
Najviše mi je krivo što svi seljaci (u ruke, ne u glavu) sve znaju, i kada se ovako nešto sazna, i rastrubi, svi kažu, PA ZNAO SAM, pa ako si znao, što si ćutao i pustio da drugi najebu (IZVINITE na izrazu) !!!!!!!!!
Ko zna koliko su ljudi ovako zajebali i ovajdili se !!!
Ovajdili ih motkom po leđima !!!!!!!!!
Na kraju, taj "veterinar" se ne bavi više uopšte veterinarlukom, kupio par lanaca zemlje na večito i sadi duvan !!!!!
Pravi "bizmismen", sazidao ogromne sušare, radnike uzima da mu rade, a on vodi "posao" !!!!!!!
Jovice, i Vi ostali, jesam li sada bio jasan zašto sam napisao ONO u prethodnom Postu ?
Kada sam napisao Dobrinčanu, šta da radi, odmah sam se setio ovoga šta je mene umalo zadesilo, a ni broj se ne zna ko je sve stradao, i čije su krave "jalove" napuštale domaćinstva, dok je dotični "veterinar" s bandom nakupaca "radio radnju" !!!!!!!!!!!